Μπλακάουτ στην κτηματαγορά προκάλεσε για δύο εβδομάδες ο νόμος για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων. Διατάξεις του νόμου έδεσαν τα χέρια σε συμβολαιογράφους, δικηγόρους, υποθηκοφύλακες και κτηματολογικά γραφεία, καθώς από τις 21 Σεπτεμβρίου δεν πραγματοποιούσαν μεταβιβάσεις ακινήτων. Ειδικότερα, δεν είχε ενεργοποιηθεί η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής βεβαιώσεων από τους μηχανικούς για τυχόν ύπαρξη αυθαίρετων κτισμάτων στα ακίνητα που μεταβιβάζονται, η οποία βάσει του νόμου αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει η μεταβίβαση. Μάλιστα, αν και το υπουργείο Περιβάλλοντος ενεργοποίησε τελικά τη διαδικασία από την 1η Οκτωβρίου, οι μεταβιβάσεις αναμένεται να παραμείνουν παγωμένες για ακόμη μια εβδομάδα λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών.

Ο νόμος για τα αυθαίρετα προβλέπει απαγόρευση της μεταβίβασης ή της σύστασης εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης. Ετσι, από τη δημοσίευση του νόμου στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (21 Σεπτεμβρίου) κάθε συναλλαγή (δικαιοπραξία) που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ακίνητου πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού ότι αυτό δεν φέρει αυθαίρετη κατασκευή.

Ωστόσο, το έντυπο της ειδικής βεβαίωσης μηχανικού που προβλέπει ο νόμος εκδόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Οι δε καθυστερήσεις των προηγούμενων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν συμβόλαια, οι μηχανικοί που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις, οι δικηγόροι που παρίστανται στη σύνταξη συμβολαίων, και οι υποθηκοφύλακες ή οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που τα μεταγράφουν να μην προχωρούν σε μεταβιβάσεις.

Αυτό συνέβη διότι ο νόμος είναι πολύ αυστηρός με όσους παρανομούν. Συγκεκριμένα προβλέπει πως αν στα συμβόλαια δεν μνημονεύεται το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, οι συμβολαιογράφοι, οι μεσίτες, οι δικηγόροι, οι υποθηκοφύλακες, αλλά και ο αγοραστής και ο πωλητής του ακινήτου τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 έως 100.000 ευρώ.

Για απώλεια πολλών εσόδων από φόρους, δικαιώματα και τέλη που σχετίζονται με τις μεταβιβάσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμισθων Υποθηκοφυλάκων Χρήστος Χριστόπουλος μιλώντας στα «ΝΕΑ». Οπως τόνισε, οι μεταβιβάσεις ακινήτων στο σύνολο της χώρας κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο πτώση 70% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2010.