Στα αναξιοποίητα χρυσοφόρα κοιτάσματα της Χαλκιδικής που θεωρούνται από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, επενδύει τώρα το Κατάρ με συνολικά κεφάλαια γύρω στα 1,2 δισ. ευρώ, «χτυπώντας» για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες επί ελληνικού εδάφους. Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο η συμμετοχή του στο τραπεζικό deal Alpha Bank- Eurobank.

Σε πρώτη φάση η Qatar Holdings, το κρατικό επενδυτικό fund του Κατάρ, αποκτά μερίδιο 10% στην καναδική European Goldfields (διεθνής παίκτης στην εξόρυξη χρυσού και με έντονη δράση στα Βαλκάνια) που με τη σειρά της ελέγχει το 95% της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, η οποία και εκμεταλλεύεται από το 2003 τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Το άλλο 5% της τελευταίας ελέγχεται από την Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα.

Σε αντάλλαγμα για το 10% της εταιρείας, το Κατάρ χορηγεί δάνειο 600 εκατ. δολαρίων (με επιτόκιο 7% πάνω από το διατραπεζικό libor εξαμήνου) ώστε μαζί με τα 150 εκατ. δολάρια που θα βάλουν οι άλλοι μέτοχοι της European Goldfields, να αρχίσουν οι πρώτες εργασίες.

Μακροπρόθεσμα, το Κατάρ έχει συμφωνήσει να αποκτήσει το 30% της European Goldfields και να γίνει ο στρατηγικός επενδυτής της Ελληνικός Χρυσός, δημιουργώντας συνολικά 1.500 θέσεις εργασίας όπως προκύπτει από το κείμενο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε το Σάββατο.

Παράλληλα προβλέπεται ότι η Qatar Holdings έχει option για την απόκτηση επιπλέον 5% της European Goldfields. Επομένως, έχει δυνατότητα να φτάσει στο 15% του μετοχικού της κεφαλαίου. Ωστόσο, η συμφωνία κάνει λόγο για δυνατότητα σε δεύτερο στάδιο να αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο συνολικά κατά 367 εκατ. δολάρια (μέσω της έκδοσης 40 εκατ. νέων μετοχών) ώστε το Κατάρ να συμμετάσχει στην εταιρεία και ως στρατηγικός επενδυτής, με ποσοστό μέχρι και 30%.

Το ιστορικό. Το πράσινο φως για επενδύσεις στη Χαλκιδική άναψε το υπουργείο Περιβάλλοντος (αρμόδιο και για τα θέματα Ενέργειας) τον Ιούλιο, όταν ύστερα από χρόνια καθυστερήσεων ενέκρινε την περιβαλλοντική άδεια της Ελληνικός Χρυσός ώστε να αρχίσει η επένδυση. Ενα έργο που – σύμφωνα με τους ειδικούς – μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να εξορυχθούν περίπου 3 εκατ. ουγγιές χρυσού που κρύβει η περιοχή της Ολυμπιάδας και άλλα 10 εκατ. ουγγιές που βρίσκονται στην περιοχή Σκουριές.

Το 2003 η καναδική TVX, λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας και μιας σειράς περιβαλλοντικών εμποδίων, εγκατέλειψε τις επενδύσεις της στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Τη σκυτάλη παρέλαβε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους η Ελληνικός Χρυσός, αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2011 για να της χορηγηθεί τελικά περιβαλλοντική άδεια.

Προηγήθηκαν η μακρά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και η συμμόρφωση της εταιρείας με την περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά και η ανάληψη σειράς έργων που συνδέονται με τη δασοπυρόσβεση, τα δίκτυα ύδρευσης, αντιπλημμυρικά κ.λπ.

Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι έντονες οι αντιδράσεις κατοίκων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η λειτουργία των μεταλλείων θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιήσει λαϊκές συνελεύσεις προκειμένου να οργανωθούν, ενώ προσανατολίζονται στην εκ νέου προσφυγή στη Δικαιοσύνη ώστε να σταματήσουν το έργο.