Η επιστροφή της τρόικας έγινε δυνατή μετά από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, στη σημερινή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα έγινε δυνατή μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Μετά από επικοινωνία με την προεδρία του Eurogroup, αποφασίστηκε να υπάρξει ένα πρόσθετο Eurogroup εντός του Οκτωβρίου –υπενθυμίζεται ότι το κανονικό είναι στις 3 Οκτωβρίου- ειδικά για την Ελλάδα και την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει ή στο Λουξεμβούργο ή στις Βρυξέλλες. Ενδεχομένως, η προεδρία να αποφασίσει ότι αρκεί και τηλεδιάσκεψη.

Ο κ. Αλταφάζ αρνήθηκε να σχολιάσει την πορεία του εγχειρήματος για τις εφεδρείες λέγοντας ότι αποτελεί τμήμα των συζητήσεων που θα έχει η τρόικα στην Αθήνα.

Όσον αφορά την διάρκεια της αποστολής της τρόικα, ο κ. Αλταφάζ σημείωσε ότι θα είναι κάποιες μέρες, αλλά δεν ξέρουμε πόσες θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη έκθεση.

«Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τα ευρήματα της τρόικας και τα όσα θα μας πει για να αποφασίσουμε το αν θα αναδιαπραγματευτούμε ή όχι το νέο πακέτο των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα», είχε δηλώσει στην ελληνική κρατική τηλεόραση η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Αν οι επιθεωρητές της τρόικα εγκρίνουν τα νέα μέτρα λιτότητας ως επαρκή θα προχωρήσει η εκταμίευση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ της έκτης δόσης του δανείου για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Οκτωβρίου και θα προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης που καταρτίστηκε και συμφωνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Ιούλιο.

Ψηφίζει η γερμανική βουλή

Εν τω μεταξύ, εξασφαλισμένη θεωρείται η κύρωση της διεύρυνσης του EFSF από τη γερμανική βουλή στην ψηφοφορία της Πέμπτης, καθώς η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου για χάρη του ευρώ -αλλά η διαδικασία έχει γίνει δοκιμασία για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, την στιγμή που ορισμένοι συμπολιτευόμενοι βουλευτές φαίνεται πως θα καταψηφίσουν.

Εάν οι αντάρτες ξεπεράσουν τους 19, ενδεχόμενο που δεν αποκλείεται, θα έχει χαθεί η «πλειοψηφία της καγκελαρίας» και η Άνγκελα Μέρκελ θα αποδυναμωθεί ουσιαστικά μέσα στο Μπούντεσταγκ.

Το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Πέμπτη στη γερμανική Βουλή αυξάνει τη συνεισφορά του Βερολίνου στα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού στήριξης για την Ευρωζώνη και εγκρίνει την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του.

Η κύρωση όμως έχει μεγαλώσει το χάσμα μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών (CDU και CSU) και Φιλελεύθερων: Σε άτυπη δοκιμαστική ψηφοφορία την Τετάρτη, 11 Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές καταψήφισαν και δύο απείχαν, ενώ φαίνεται πως στο FDP «όχι» θα πουν μεταξύ 2 και 5 βουλευτές και μέχρι 6 ενδέχεται να απέχουν.

Συνολικά, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει 330 βουλευτές (237 από του Χριστιανοδημοκράτες και 93 από τους Φιλελευθέρους) σε σύνολο 620 στην παρούσα σύνθεση της Βουλής.

Κλειδί για την ικανότητα ενός καγκελαρίου να κυβερνήσει ο έλεγχος των μισών συν μίας εδρών επί του συνόλου -στο τρέχον Μπούντεσταγκ, ο «μαγικός αριθμός» είναι το 311, το οποίο και απειλείται με τα παρόντα δεδομένα.

Μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης, στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίζονταν αισιόδοξα πως η στήριξη της αντιπολίτευσης θα είναι περιττή και πως το νομοσχέδιο θα περάσει άνετα και «καθαρά» μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης.

Η διαδικασία της Πέμπτης θα είναι «μία καλή ημέρα για την κυβέρνηση», εκτίμησε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του CDU Πέτερ Άλτμαϊερ, λέγοντας πως «θα διαλύσει μία για πάντα τις αμφιβολίες για την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού».