Το κρισιμότερο ίσως Eurogroup, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, πραγματοποιείται σήμερα στην Πολωνία. Αν και έχει άτυπη μορφή, αναμένεται να σημαδέψει την ιστορία της ευρωζώνης, καθώς για πρώτη φορά θα μετάσχει ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, σε μια σαφή ένδειξη των ανησυχιών που διαπνέουν τον υπερατλαντικό παράγοντα για την πορεία της διεθνούς οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα, όπως αποκάλυψε ο επίτροπος Ολι Ρεν, οι υπουργοί θα συζητήσουν όλα τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση – τα οποία χαρακτήρισε σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων, αλλά απέφυγε να τα χαρακτηρίσει επαρκή. Επειτα από αυτή τη συζήτηση θα αποφασισθεί κατά πόσον «έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις» για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα – και άρα να ολοκληρωθεί και η έκθεσή της που θα επιτρέψει την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, σχεδόν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν πως η δόση θα δοθεί παρά τις υστερήσεις της Αθήνας – μάλιστα, ο πρόεδρος Μπαρόζο φέρεται να είπε πως «όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά η δόση πρέπει να δοθεί για λόγους πολιτικούς και συμφέροντος της σταθερότητας της ευρωζώνης».

Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως η εκταμίευση της δόσης θα επιτρέψει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να «περάσει» από τους σκεπτικιστές – σε επίπεδο Κοινοβουλίων αλλά και χωρών – το σοβαρότερο ίσως σκέλος της απόφασης της 21ης Ιουλίου, τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF. Μάλιστα, στις Βρυξέλλες ορισμένοι ελπίζουν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο και για τη διεύρυνση των διαθεσίμων κεφαλαίων του ταμείου – κάτι που αρνείται με επιμονή μέχρι τώρα η Γερμανία – ώστε να επέλθει ηρεμία για το μέλλον της Ισπανίας και της Ιταλίας.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. Βέβαια, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι δεν έχουν καμιά ψευδαίσθηση για τις δυσκολίες του λεγόμενου «ελληνικού εγχειρήματος». Οπως επισημαίνουν, το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Σαρκοζί – Παπανδρέου μπορεί να είναι καθησυχαστικό αλλά στην ουσία απευθύνθηκε μονάχα στον «παράλογο φόβο», δηλαδή την έξοδο μιας χώρας (εν προκειμένω της Ελλάδας) από το ευρώ. Ουδείς, λένε, βάζει το χέρι του στη φωτιά για μια «οργανωμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, όταν όλα θα έχουν ρυθμιστεί – και επικαλούνται τόσο την προετοιμασία που κάνει η Γερμανία, σε επίπεδο υπουργείου Οικονομικών και οικονομικού συμβουλίου της καγκελαρίας, όσο και την αντίστοιχη προετοιμασία της Ολλανδίας. Στην τελευταία, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Ντε Γιάγκερ υποχρεώθηκε να δεσμευθεί ότι σήμερα κιόλας θα κοινοποιήσει στο Κοινοβούλιο τα σενάρια που εν κρυπτώ – και, κατά δήλωσή του, σε συνεργασία «με άλλους εταίρους» – επεξεργάζεται το επιτελείο του για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή ριζικής αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

Ενόψει του Eurogroup αξιόπιστοι τεχνοκράτες της Κομισιόν έλεγαν ότι το πλέον πρόσφατο μέτρο που ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση – περί έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ – αντιτίθεται σε όλες τις έως τώρα συστάσεις τις τρόικας.