Απορρόφησαν τον ΦΠΑ, αλλά δεν λένε να τον… χωνέψουν με τίποτα. Εστιάτορες και λοιποί καταστηματάρχες σε χώρους εστίασης συμμορφώθηκαν από χθες με την αύξηση του ΦΠΑ κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, όπως φάνηκε και στις ταμειακές μηχανές τους. Οι περισσότεροι, ωστόσο, δεν μετακύλησαν στους καταναλωτές το πρόσθετο βάρος, ενώ άλλοι επιφυλάχθηκαν για αυξήσεις ή και απολύσεις, σε συνάρτηση με την κίνηση που θα έχουν από εδώ και πέρα.

«Ηδη ο τιμοκατάλογός μας ήταν λιγάκι τσιμπημένος σε ορισμένα φαγητά και δεν μας παίρνει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω αύξηση. Εν μέσω τέτοιας κρίσης ο κόσμος δεν αντέχει άλλες αυξήσεις. Ούτε, βέβαια, κι εμείς, αφού ούτως ή άλλως τα πάγια έξοδα λειτουργίας μας είναι υψηλά…» λέει στα «NEA» o Παναγιώτης Γιαννόπουλος, συνιδιοκτήτης πιτσαρίας – εστιατορίου – καφετέριας, στα Ιλίσια. «Εχουμε δέκα άτομα προσωπικό. Δεν σκοπεύουμε να τους διώξουμε, αλλά και πάλι δεν ξέρω πώς μπορούμε να επιβιώσουμε ως επιχείρηση με αυτά τα νέα φορολογικά δεδομένα. Ακόμα είναι νωρίς για να δούμε τις αντιδράσεις του κόσμου. Από την κίνηση, πάντως, που θα έχουμε στο προσεχές διάστημα θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα είμαστε και εμείς συνεπείς στις υποχρεώσεις μας…» σημειώνει.

Με συνολικά 130 άτομα προσωπικό, σε τρία εστιατόρια – ψητοπωλεία που διατηρεί σε Μαρούσι, Αγία Παρασκευή και Ιλίσια, ο Δημήτρης Πολλάλης ήδη έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του να μειώσει κατά 20% τους υπαλλήλους τους, αν δει τις επόμενες μέρες ότι με τις νέες αυξημένες τιμές του πέσει κατακόρυφα η δουλειά. «Είχαμε την κρυφή ελπίδα ότι αυτή η ρύθμιση, έστω την τελευταία στιγμή, δεν θα περνούσε, γι’ αυτό και δεν πειράξαμε σήμερα (χθες) πρώτη μέρα τους τιμοκαταλόγους μας. Δυστυχώς, όμως, από αύριο (σήμερα) είμαστε υποχρεωμένοι να τους προσαρμόσουμε στη νέα φορολογική πραγματικότητα, ώστε να παραμείνουμε όρθιοι», λέει.

Η… γκρίνια για τις νέες τιμές εστίασης συμβαδίζει με την ηλικία των πελατών, διαπιστώνει ο Αντώνης Καλαμαράς, υπάλληλος στην ταμειακή μηχανή ταβέρνας στο Μοναστηράκι. «Οι μεγαλύτεροι διαμαρτύρονται περισσότερο, αφού έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες περικοπές τον τελευταίο χρόνο. Αντιθέτως, στους νεότερους οι αντιδράσεις είναι ηπιότερες. Κοιτούν παράξενα, αλλά στο τέλος πληρώνουν. Εγώ τους εξηγώ: «Μισή ντροπή δική σας, μισή δική μας και όλη η ντροπή στους πολιτικούς μας!»», αναφέρει. Ο ιδιοκτήτης του ίδιου καταστήματος, Θανάσης Γκόλας, δεν σκοπεύει να ακολουθήσει την απόφαση της ΠΟΕΣΕ για στάση πληρωμών. «Εφόσον εισπράττω τον ΦΠΑ, οφείλω και να τον πληρώσω…», ξεκαθαρίζει.

Την ίδια ώρα, για «αιμορραγία στον χώρο της εστίασης εδώ και πάρα πολύ καιρό, που επιδεινώνεται με την επιβολή του ΦΠΑ» μιλά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιάννης Τσάκος. «Είμαστε 121.500 επιχειρήσεις εστίασης – καφέ, μικρά μπαρ και αναψυκτήρια – και απασχολούμε πάνω από 400.000 υπαλλήλους. Πόσες από αυτές θα αντέξουν την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ; Γι’ αυτό και αποφασίσαμε τη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, με όποιο κόστος. Τι θα μας κάνουν; Ας μας πάνε φυλακή», λέει και προβλέπει «βροχή» λουκέτων. Οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν απορροφήσει μέχρι στιγμής τρεις φορές τον ΦΠΑ, τότε όμως που ο τζίρος τους ήταν σαφώς καλύτερος, ανατρέχει. «Η αγοραστική δύναμη ήταν διαφορετική, αφού έμπαιναν πελάτες στα μαγαζιά μας. Με τόση ανεργία, όμως, που υπάρχει σήμερα, ποιος θα βγει πια έξω να φάει; Από πού θα εισπράξουμε για να αποδώσουμε τον ΦΠΑ;» απορεί.

Επιπτώσεις και στον ξενοδοχειακό κλάδο λόγω ΦΠΑ, κυρίως στα μεγάλα ξενοδοχεία των πόλεων, προβλέπει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιώργος Τσακίρης, καθώς, όπως λέει, το 45% του τζίρου τους προκύπτει από το κομμάτι των εκδηλώσεων και της εστίασης. «Θα πληγούν αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις, αφού θα αναγκαστούν να κάνουν ανατιμολόγηση, που θα επιβαρύνει τελικά τους πελάτες», προειδοποιεί.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών σε χθεσινή ανακοίνωσή του καλεί τους επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης να εκδίδουν αποδείξεις για το σύνολο των ποσών που εισπράττουν και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ, που έχει ήδη πληρώσει ο καταναλωτής, στο κράτος. «Οποιοι θεωρούν ότι η παραβίαση του νόμου είναι η καλύτερη μέθοδος για να βγει η χώρα από την κρίση και η οικονομία από την ύφεση, κάνουν ένα προκλητικό και σκόπιμο «λάθος»» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.