Τρόπους για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις αναζητούν πλέον αρκετοί ιδιοκτήτες ταξί, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν (και) από την κομματική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι η απελευθέρωση θα γίνει με νόμο – κάτι που αφήνει μεγάλο περιθώριο για αλλαγές στους κανόνες που θα θελήσει να θεσπίσει η κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το βράδυ οι ιδιοκτήτες ταξί της Ρόδου αποφάσισαν, έπειτα από γενική συνέλευση, να σταματήσουν κάθε κινητοποίηση.

Στην πολύωρη συνάντηση που είχε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης με τους ιδιοκτήτες ταξί, τους εξήγησε ότι εφόσον ο καθορισμός των κανόνων θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση θα προηγηθεί εκτενής συζήτηση, προσθέτοντας ότι και οι ίδιοι μπορούν να εμφανιστούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Ετσι, όπως αναφέρεται, στη σημερινή Γενική Συνέλευση αναμένεται να γίνει προσπάθεια από μερίδα συνδικαλιστών να περάσει το μήνυμα ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καθορίσουν τους κανόνες για το άνοιγμα του επαγγέλματος δεν είναι… σίγουρο ότι τελικά θα ψηφιστούν.

Και αυτό γίνεται προκειμένου να μαλακώσει η βάση των αυτοκινητιστών και να μπορέσουν ευκολότερα οι συνδικαλιστές να πάρουν την όποια απόφαση αναστολής των κινητοποιήσεων.

n Συνεχίστηκε και χθες ο κλεφτοπόλεμος των ταξιτζήδων με την Αστυνομία τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια. Ταυτόχρονα έχουν ήδη σχηματιστεί δεκάδες δικογραφίες σε βάρος ιδιοκτητών ταξί για παρακώλυση συγκοινωνιών σε όλη την Ελλάδα.

ΑΘΗΝΑ. Η λεωφόρος Μεσογείων στο ύψος του υπουργείου Μεταφορών ανοιγόκλεινε ώσπου εμφανίστηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν και το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στο 210ο χιλιόμετρο της Εθνικής Αθηνών – Λαμίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών στην περιοχή της Λαχαναγοράς, από τις 9 το πρωί ως το μεσημέρι. Θέλοντας μάλιστα να δείξουν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης «βάζουν φωτιά» στο επάγγελμά τους, αναποδογύρισαν και στη συνέχεια έκαψαν συμβολικά ένα παλιό ταξί.

Εν τω μεταξύ δέκα δικογραφίες, που εμπλέκουν συνολικά 438 ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης, έχουν σχηματιστεί από την Τροχαία. Οι δικογραφίες αφορούν τα αδικήματα της παρακώλυσης συγκοινωνιών και της παράνομης βίας, όπως η κατάληψη διοδίων.

ΚΡΗΤΗ. Στην Κρήτη οι ταξιτζήδες αρχικά κατέλαβαν τα ταμεία του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, επιτρέποντας στους επισκέπτες του μινωικού ανακτόρου να μπουν δωρεάν στον χώρο. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο, όπου θα δικάζονταν οι δύο συνάδελφοί τους οι οποίοι συνελήφθησαν για τα επεισόδια της Δευτέρας. Η δίκη όμως ορίστηκε τελικά για άλλη ημέρα. Υπό κατάληψη από τους ιδιοκτήτες ταξί εξακολουθούν να παραμένουν τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Οι ιδιοκτήτες ταξί της Πελοποννήσου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Τρίπολη με σκοπό να συναντήσουν και τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο. Παράλληλα έκαναν συμβολική κατάληψη στα διόδια της Νεστάνης.