«Η συνεδρίαση δεν ακυρώθηκε, αλλά άλλαξε σε τηλεδιάσκεψη το απόγευμα του Σαββάτου», δήλωσε ο Γκάι Σούλερ, εκπρόσωπος του Γιούνκερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασισθεί έαν θα υπάρξει ανακοίνωση μετά την τηλεδιάσκεψη.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για το θέμα του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα μέσω της εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκε στην επιστολή, που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Ζοζέ Μπαρόζο, με αντικείμενο την παροχή τεχνικής βοήθειας και την επιτάχυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής, αφού χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την επιστολή και υπενθύμισε ότι η πρόταση Μπαρόζο έτυχε καλής υποδοχής στην τελευταία σύνοδο Κορυφής ανέφερε τα εξής:

Σε ότι αφορά την τεχνική βοήθεια αυτή θα αφορά την παροχή εμπειρογνωμοσύνης τόσο από τις κοινοτικές υπηρεσίες όσο και από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ που επιθυμούν να συμβάλουν.

Θα αφορά κατά βάση την αύξηση της απορροφητικότητας των ελληνικών αρχών από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ αλλά και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών φορολογικών υπηρεσιών.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος επί του θέματος αυτού διεξάγονται διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σε ότι αφορά την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων των κοινοτικών κονδυλίων, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι το θέμα αυτό μελετάται καθώς και το θέμα της μείωσης της εθνικής συμμετοχής στην υλοποίηση των έργων.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πως στην παρούσα φάση δεν μπορεί ακόμα να μπει σε λεπτομέρειες, σημείωσε ωστόσο ότι όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν στην απάντηση που θα στείλει στο εγγύς μέλλον ο πρόεδρος της επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου γνωστοποιεί ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και τον εφαρμοστικό νόμο, ζητώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ να κινήσουν τις διαδικασίες για τη συνέχιση της ομαλής χρηματοδότησης της χώρας μας.

Ο κ. Παπανδρέου προτείνει ακόμα την αναστολή, είτε προσωρινά είτε οριστικά, της εθνικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των ταμείων κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2011-2013, για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα, ενώ καταθέτει και πέντε άξονες για το σχέδιο ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας μέσα από την απορρόφηση κοινοτικών πόρων, το οποίο, όπως αναφέρει, θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής και της υγιούς επιχειρηματικότητας.