Η φιλοδοξία των ευρωπαίων ηγετών και της Κομισιόν να θέσουν σε δεύτερο πλάνο την οικονομική κρίση στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει σήμερα, φαίνεται πως θα πέσει στο κενό. Μολονότι η ημερήσια διάταξη είναι αφιερωμένη κυρίως στο θέμα του ασύλου και της μετανάστευσης – με πληθώρα αντιτιθέμενων απόψεων – ουδείς αμφιβάλλει ότι θα γίνει σε βάθος συζήτηση και για το ελληνικό πρόβλημα αλλά και γενικότερα για την ευρωζώνη.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο έχει πει πως θα συζητήσει με τους ηγέτες την πρότασή του για αξιοποίηση με διαφορετικό τρόπο των κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για την Ελλάδα, ενώ το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης αναμένεται επίσης να τεθεί στο τραπέζι, κυρίως μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν για αυτοματοποίηση των κυρώσεων στις χώρες που παραβαίνουν το – ενισχυμένο πλέον – Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα επιδιώξει να πείσει τους εταίρους του να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν συμφωνία για το δεύτερο πακέτο – και συνακόλουθα για τη σύνταξη του Μνημονίου ΙΙ – ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές περί το θέμα της Ελλάδας και να μην αρχίσει και πάλι η φιλολογία του τύπου «έχουμε λεφτά μόνο μέχρι τα τέλη Αυγούστου».

Ωστόσο, κοινοτικές πηγές εξέφραζαν σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα να επιτευχθεί συμφωνία στις αρχές Ιουλίου, όπως είναι ο στόχος. Οπως έλεγαν κοινοτικοί παράγοντες, για πολλοστή φορά κωλυσιεργεί η Γερμανία, η οποία κινείται στη λογική «ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω».

Ετσι, όπως σημειώνουν και οι αρμόδιες κοινοτικές πηγές, δεν θα πρέπει να αναμένεται καμιά ουσιαστική απόφαση για την Ελλάδα, εκτός από το ότι οι ηγέτες θα επαναλάβουν την αποφασιστικότητα τους να διαφυλάξουν τη σταθερότητα του ευρώ. Και αυτό διότι, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, η επόμενη δόση για την Ελλάδα – 12 δισ. ευρώ – θα εκταμιευθεί μόνο εφόσον θα έχουν ψηφιστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.

Ελπίζεται ωστόσο ότι θα έχει γίνει μέχρι τις 3 Ιουλίου, οπότε θα συγκληθεί και πάλι έκτακτο Eurogroup με αντικείμενο την Ελλάδα. Διαφορετικά, θα εξαντληθούν και τα τελευταία περιθώρια και η δόση (αν όλα πάνε καλά) θα εκταμιευθεί στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup την 11η Ιουλίου.

Οι ηγέτες δεν έχουν πολλά να πουν ούτε για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, για το οποίο επίσης προϋπόθεση είναι η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου. Και αυτό έχει παραπεμφθεί στο επόμενο και μεθεπόμενο Eurogroup – και εδώ οι δυσκολίες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες έλεγε ότι οι διαφωνίες για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών παραμένουν, παρά την προσπάθεια Βερολίνου, Φρανκφούρτης και Παρισίων να δείξουν ότι συγκλίνουν – και αυτές δεν είναι διαφωνίες που μπορεί να επιλυθούν σε μια Σύνοδο Κορυφής, καθώς προϋποθέτουν άριστη γνώση τεχνικών οικονομικών ζητημάτων και από τους «27»οι μόνοι που τη διαθέτουν είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.