Οι αποχωρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ανέβασαν χθες στη Βουλή το πολιτικό θερμόμετρο, ιδιαίτερα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος
Νωρίς το πρωί ο Γιώργος Φλωρίδης σηµείωνε στη δισέλιδη επιστολή του, µεταξύ άλλων, ότι «οι ηγεσίες των δύο µεγαλύτερων πολιτικών κοµµάτων στάθηκαν για µια ακόµη φορά κατώτερες των περιστάσεων µε πολιτικά ασυγχώρητο τρόπο». Σε ανάλογους τόνους λίγη ώρα αργότερα ο Εκτορας Νασιώκας, ανεβαίνοντας στο βήµα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νοµοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τις µεταµοσχεύσεις, ταρακούνησε τα κυβερνητικά έδρανα: «Το πολιτικό σύστηµα χθες αυτογελοιοποιήθηκε για άλλη μια φορά. Κι ενώ η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνους δρόμους και το μέλλον των παιδιών μας είναι μαύρο, οι πολιτικές ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων συνεχίζουν να πορεύονται με γνώμονα τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα» δήλωσε και πρόσθεσε πως το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί «από τη βουλευτική έδρα των πολιτών της Λάρισας που τον τίμησαν πολλές φορές με τη ψήφο τους» και τους οποίους ευχαρίστησε.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο στην αίθουσα της Εθνικής Αντιπροσωπείας καθώς ο παριστάμενος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έσπευσε να σημειώσει: «Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι σ’ αυτή την περίσταση να μείνουμε όρθιοι. Υπάρχουν και επιλογές με άλλο περιεχόμενο, η χώρα θα βρει τον δρόμο της οπωσδήποτε. Οφείλω να σας πω ότι είμαι σε άσχημη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Θα μείνω όρθιος γιατί έχω εκλογείς που μ’ έχουν στείλει εδώ, έχω δώσει όρκο στο Κοινοβούλιο και δύο φορές ως μέλος της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά. Σε ανάλογους τόνους ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σχολίασε με νόημα πως «η ∆ημοκρατία μας πάσχει από το ότι δεν κατορθώσαμε να έχουμε κόμματα αρχών με δημοκρατική διάθεση και λειτουργία» ενώ παρατήρησε πως «δεν υπηρετούμε την πατρίδα αποχωρούντες αλλά μένοντας εδώ που μας έστειλε ο λαός και όχι περιφερόμενοι οπουδήποτε αλλού».

Λίγο πριν ο Εκτορας Νασιώκας διευκρίνιζε ότι «παραδίδει την έδρα στο κόμμα για να μην τίθεται θέμα αμφισβήτησης της πλειοψηφίας της δεδηλωμένης ή οποιασδήποτε υποψίας εκτροπής» ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης και Μανώλης Στρατάκης έσπευσαν να συνταχθούν με την άποψη του τέως προέδρου της Βουλής ο οποίος είπε ότι «οι τρεις συνάδελφοι και οι άλλοι τρεις που προηγουμένως διαφοροποιήθηκαν δεν μπορεί παρά την κρίσιμη ώρα της μάχη να συστρατευθούν» υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να ανατραπεί η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής υποστήριξε πως «μια κοινή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας ∆ημοκρατίας θα έπαιρνε πιο σκληρά μέτρα», ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής ∆ρίτσας σχολίασε πως πρόκειται για φαιδρότητα ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Λίγο πριν, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η υπουργός Παιδείας Αννα ∆ιαμαντοπούλου δήλωνε πως η αυριανή κυβέρνηση έχει ανάγκη από προσωπικότητες οικουμενικής εμβέλειας και πως «ό,τι χάνεται σήμερα δεν κερδίζεται αύριο» ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας ∆ημοκρατίας Κώστας Μαρκόπουλος παρατηρούσε ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία ώστε να ενωθούν οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις για να διεκδικήσουν το καλύτερο.

«Δεν υπηρετούμε την πατρίδα αποχωρούντες αλλά μένοντας εδώ», τόνισε ο Απόστολος Κακλαμάνης

«Το πολιτικό σύστημα αυτογελοιοποιήθηκε»


ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ που θα διοργανώσει στην πατρίδα του τη Λάρισα θα εξηγήσει στους ψηφοφόρους που τον έστειλαν στη Βουλή με πάνω από 30.000 σταυρούς τη στάση του ο παραιτηθείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εκτορας Νασιώκας.

Ο οποίος στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2007 πήρε το μέρος του Βαγγέλη Βενιζέλου και ήταν σταθερά κριτικός απέναντι στις επιλογές των κυβερνήσεων Παπανδρέου, ανήκε στον κύκλο των στελεχών που αναδείχτηκαν επί Κώστα Σημίτη. Στην ομιλία παραίτησής του χθες το πρωί στο Κοινοβούλιο επισήμανε ότι «το πολιτικό σύστημα αυτογελοιοποιήθηκε» μετά την κατάληξη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και υπογράμμισε ότι ο ίδιος επιθυμεί να διατηρήσει την αξιοπρέπεια και τη σοβαρότητά του. Ακόμα κατηγόρησε τις ηγεσίες των δύο κομμάτων για λαϊκισμό, ενώ τόνισε πως με την παραίτησή του θέλησε να τεθεί ένα ανάχωμα στην πορεία παρακμής της χώρας και του πολιτικού συστήματος. Ο γιατρός (παθολόγος – ογκολόγος) στο επάγγελμα εκλέγεται βουλευτής από το 2000, ενώ διετέλεσε υφυπουργός Υγείας & Πρόνοιας από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004.

n Τη θέση του Εκτορα Νασιώκα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει η Βάσω Αλεξανδρίδου, η οποία διετέλεσε και γενική γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

«Το εθνικό χρέος ηττήθηκε από το συμφέρον»


ΩΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ευκαιρία για τη χώρα θεωρούσε τη συγκρότηση Εθνικού Μετώπου Ευθύνης με Συναίνεση ο πρώην υπουργός και βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης. Οπως γράφει στην επιστολή παραίτησής του, «στη συγκεκριμένη οριακή για τη χώρα στιγμή, το εθνικό χρέος ηττήθηκε από το αρχηγικό και κομματικό συμφέρον. Ετσι, με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών, υποβάλλω την παραίτησή μου από βουλευτής».

Ο Γιώργος Φλωρίδης διετέλεσε υπουργός στις κυβερνήσεις Σημίτη, σκληρός εκσυγχρονιστής, ήταν το πολιτικό στέλεχος το οποίο δεν δίστασε να συγκρουστεί με τα λεγόμενα συμφέροντα επιχειρώντας να αλλάξει παγιωμένες καταστάσεις, όπως όταν ήταν υφυπουργός Αθλητισμού με την περίφημη «παράγκα» του ποδοσφαίρου.

Στην επιστολή του επιρρίπτει ευθέως ευθύνες και στις ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας, οι οποίες «δεν θέλησαν ν’ ασχοληθούν σοβαρά με αυτή την πτυχή του εθνικού ζητήματος». Τα βέλη του όμως κατευθύνονται ιδιαίτερα στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο την οποία κατηγορεί ευθέως ότι «με λανθασμένες επιλογές στην οικονομία και στο κράτος, με αδυναμία συνολικού σχεδιασμού, με εμφανώς άνιση και άδικη κατανομή των βαρών και πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα, οδηγήθηκε ταχύτατα σε μεταρρυθμιστική εξάντληση».

Στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ το 2007 εντάχθηκε στον στενό πυρήνα του Ευάγγελου Βενιζέλου, γεγονός που τον έφερνε σταθερά απέναντι από τις επιλογές της ηγετικής ομάδας του σημερινού προέδρου του κόμματος, ενώ με επιλεγμένες τοποθετήσεις του στην Βουλή δεν παρέλειπε να ασκεί κριτική πάντοτε με επιχειρήματα.

Ο Γιώργος Φλωρίδης ο οποίος είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 εξελέγη νομάρχης Κιλκίς (1994-1996), ενώ στην συνέχεια μετείχε από διάφορες θέσεις στις κυβερνήσεις Σημίτη (μάλιστα για την υπουργοποίησή του με εντολή του τότε πρωθυπουργού καταργήθηκε το ασυμβίβαστο): υφυπουργός Αθλητισμού μέχρι το 2000, υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών με αρμοδιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εποπτεία των εσόδων έως το 2003 και υπουργός ∆ημόσιας Τάξης διαδεχόμενος τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (2003-2004).

n Τη θέση του Γιώργου Φλωρίδη στη Βουλή καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών του ΠΑΣΟΚ στον νομό Γιώργος Φραγγίδης.