Επί χρόνια υπαρχηγός του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ογνωστός και ως γιατρός Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, είναι από σήμερα ο νέος ηγέτης της Αλ Κάιντα, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση στη διεύθυνση των ισλαμιστών με την επωνυμία Ιεροί Μαχητές στο διαδίκτυο.

Tο μήνυμα του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι

}}

Ο γεννημένος στην Αίγυπτο το 1951 ο Αλ Ζαουάχριείχε τονίσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία της Αλ Κάιντα κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, στην πρώτη του δημόσια δήλωση μετά το θάνατο του Μπιν Λάντεν κατά τη διάρκεια επιχείρησης αμερικανικής ειδικής ομάδας κρούσης στις αρχές του περασμένου μήνα στο Πακιστάν.

Γιος φαρμακοποιού ο Ζαουάχρι έζησε και μεγάλωσε σε πλούσιο προάστιο του Καϊρου και σπούδασε Ιατρική ενώ αντιμετώπισε τη βία του καθεστώτος του Νάσερ, φυλακίστηκε για τις ιδέες του και γνώρισεμεγάλη απογοήτευση από την ήττα της Αιγύπτου το 1967 στον πόλεμο με το Ισραήλ.

Ο αλ Ζαουάχρι γνώρισε τον Μπιν Λάντεν τη δεκαετία του 80 στο Πακιστάν όταν και οι δύο υποστήριζαν τους αντάρτες στο Αφγανιστάν κατά των Σοβιετικών.

Το 1993 ανέλαβε την αρχηγία της Τζιχάντ στην Αίγυπτο και το 1999 καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο.

Σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στις 8 Ιουνίου στο Ίντερνετ ο γιατρός Ζαουάχρι αποχαιρέτησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν χαρακτηρίζοντάς τον μάρτυρα του Θεού, το μονοπάτι του οποίου θα ακολουθήσουν όλοι οι μουσουλμάνοι για να εκδιώξουν τους εισβολείς από τα εδάφη τους.

«Σήμερα η Αμερική δεν αντιμετωπίζει έναν ή μία ομάδα αλλά ένα επαναστατημένο έθνος , που ξύπνησε από το λήθαργοσε μία αναγεννημένη τζιχάντ ετοιμοπόλεμη σε όλα τα μέτωπα» έλεγε τότε ο Αλ Ζαουάχρι.

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης επισημαίνεται πως η Αλ Κάιντα δεσμεύεται να συνεχίσει υπό την αρχηγία του αλ Ζαουάχρι τον ιερό πόλεμο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Σε μια από τις πρώτες αντιδράσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο νέος ηγέτης της Αλ Κάιντα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο τιμόνι της Αλ Κάιντα ενώ, όπως είπε, «θα πρέπει να επικεντρωθεί στη δική του επιβίωση» στους κόλπους της οργάνωσης.