Προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες ότι τα 12 δισ. ευρώ είναι αµφίβολο αν θα δοθούν. ∆εσµεύσεις απαιτούν τόσο το ∆ΝΤ όσο και τέσσερις χώρες της ευρωζώνης. Το µεγάλο πρόβληµα είναι η ταχύτητα των αποκρατικοποιήσεων
Μήνυµα-προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες έλαβε την εβδοµάδα που πέρασε η ελληνική κυβέρνηση, σύµφωνα µε το οποίο η Αθήνα ενδέχεται να µη λάβει τη δόση των 12 δισ. ευρώ από το δάνειο των 110 δισ. της Ε.Ε.

και του ∆ΝΤ ούτε τον Ιούλιο – µε αµφίβολη την καταβολή ακόµη και του Αυγούστου.

Στόχος του µηνύµατος, όπως παραδέχονται ευθέως στις Βρυξέλλες, ήταν η άσκηση της µεγαλύτερης δυνατής πίεσης προς την Αθήνα ώστε να καταλήξει µε την τρόικα σε µια συµφωνία η οποία θα επιτρέψει τη σύνταξη µιας κατά το δυνατόν θετικής έκθεσης επί της οποίας θα λάβουν τις αποφάσεις τους οι υπουργοί Οικονοµικών της ευρωζώνης. Ωστόσο, τα πράγµατα δεν είναι καθόλου εύκολα για καµιά από τις δυο πλευρές – τον δανειζόµενο, την Ελλάδα, αλλά και τους δανειστές, το ∆ΝΤ και τους κοινοτικούς εταίρους. Οπως ξεκαθαρίστηκε και από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το Ταµείο δεν προτίθεται να συµβάλει µε το µερίδιο που του αναλογεί από την 5η δόση, καθώς οι εταίροι δεν έχουν δεσµευθεί ότι θα καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και πέραν του 2012. Από την πλευρά τους, οι χώρες-µέλη της ευρωζώνης (και πρωτίστως η Γερµανία, η Ολλανδία, η Φιλανδία και η Αυστρία) δεν έχουν καµιά πρόθεση να αυξήσουν τη συνεισφορά τους χωρίς «συγκεκριµένες, σαφείς και απτές δεσµεύσεις κι αποτελέσµατα από την ελληνική κυβέρνηση». ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Κοινοτικές πηγές που είναι σε γνώση των διαπραγµατεύσεων µεταξύ οικονοµικού επιτελείου στην Αθήνα και τρόικας λένε ότι το µεγάλο πρόβληµα συνίσταται στην ταχύτητα των ιδιωτικοποιήσεων και δευτερευόντως στα πρόσθετα µέτρα για το 2011. Η τρόικα απαιτεί όταν θα γίνει η συζήτηση για την εκταµίευση της 5ης δόσης, στις 20 Ιουνίου, να έχουν ήδη υλοποιηθεί κάποιες ιδιωτικοποιήσεις.

Υποστηρίζουν, µάλιστα, ότι αυτό αποτελεί δέσµευση της Ελλάδας ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και άρα υπήρχε όλος ο χρόνος. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, λέει ότι ο χρόνος δεν επαρκεί κι ότι απαιτούνται νοµοθετικές ρυθµίσεις και διαδικασίες. Στην απαίτηση για «νοµοθετική ρύθµιση που να δίδει έκτακτες εξουσίες – εξπρές» στον νέο φορέα που δηµιουργήθηκε για ιδιωτικοποιήσεις, η ελληνική πλευρά απαντά πως αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει ούτε αναιρεί το υπάρχον νοµοθετικό πλαίσιο. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «ουδείς θα διακινδυνεύσει να πάει φυλακή, ούτε κάποιος θα αγοράσει εάν ξέρει ότι η αγορά του µπορεί να αµφισβητηθεί». Οι ρεαλιστές της Κοµισιόν µιλούν ήδη για «δυο χαµένους µήνες» για την Ελλάδα, προεξοφλώντας ότι η 5η δόση θα αναβληθεί όχι µόνον για τον Ιούλιο, αλλά ενδεχοµένως και για τον Αύγουστο. Στο εύγλωττο ερώτηµα «και πώς θα ανταποκριθεί η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της εάν δε λάβει αυτά τα ζωτικά 12 δισ.» η απάντηση είναι κυνικότατη: «Πολύ απλά, το ελληνικό κράτος δεν θα πληρώσει τους υπαλλήλους του, δεν θα καταβάλει συντάξεις, δεν θα πληρώσει τους προµηθευτές και ό,τι έσοδα έχει θα τα δώσει για την εξόφληση των διεθνών δανειακών του υποχρεώσεων, που ευτυχώς τους µήνες Ιούλιο και Αύγουστο δεν είναι ιδιαίτερα βαριές». Οµως, πέρα από τα προβλήµατα που θα δηµιουργηθούν σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο για τους πολίτες της Ελλάδας, θα προκύψει ακόµη ένα το οποίο µε οικονοµικούς όρους µπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρό.

ΑΝ ∆ΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ… Οπως ξεκαθάρισε ο Λορέντζο Μπίνι-Σµάγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από τη στιγµή που η Ελλάδα θα κριθεί πως δεν συµµορφώνεται µε τους όρους της συµφωνίας ∆ΝΤ-Ε.Ε., η Τράπεζα δεν θα µπορεί πλέον ούτε να αγοράζει ελληνικά οµόλογα, ούτε να δέχεται εγγυήσεις ώστε να παράσχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστηµα.

Αυτό ενδεχοµένως θα µπορούσε να προκαλέσει µια µίνι τραπεζική κρίση στη χώρα – κάτι που φοβίζει τη Φρανκφούρτη περισσότερο ίσως κι από το ενδεχόµενο µιας αναδιάρθρω σης οποιασδήποτε µορφής. Στο παραπάνω πλαίσιο, ο επίτροπος Ολι Ρεν προτίθεται, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, να διερευνήσει τη δυνατότητα οι κάτοχοι ελληνικών οµολόγων να δεχθούν µε τη λήξη τους την αντικατάστασή τους µε νέα υπό τη µορφή µιας δέσµευσης που θα καθησυχάσει τις αγορές.

Στην Κοµισιόν υποστηρίζουν πως οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν ξεκινήσει κι ότι το κίνητρο γι’ αυτούς τους ιδιώτες επενδυτές θα ήταν πως «εάν δεν δεχθείτε, µπορεί να χάσετε τα λεφτά σας». Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αµφίβολο εάν οι επενδυτές θα δεχθούν µια τέτοια φόρµουλα, τουλάχιστον όσο τα Κοινοβούλια των δανειστριών χωρών δεν έχουν εγκρίνει την πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα. Στο µεταξύ, «γελοία» χαρακτήρισε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός «φιλόδοξου, εµπροσθοβαρούς και µεγάλης κλίµακας» προγράµµατος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο, όπως είπε, µπορεί να µειώσει δραστικά το χρέος και να απελευθερώσει την αναπτυξιακή δυναµική της χώρας.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Market News International, υπερασπίστηκε τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εναντίον κάθε µορφής αναδιάρθρωσης. Οπως είπε, αν εφαρµόσουµε αποτελεσµατικά το πρόγραµµά µας, δεν θα χρειαστούµε καµία αναδιάρθρωση.

Η Κοµισιόν µιλάει «για δύο χαµένους µήνες για την Ελλάδα» στο θέµα των αποκρατικοποιήσεων

Η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι, αν δεν συµµορφωθεί η Ελλάδα, δεν θα δέχεται ελληνικά οµόλογα