Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Κοµισιόν για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώσει πρόσθετα µέτρα γιατο 2011 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείµµατος και να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης στην Αθήνα. Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αµαντέο Αλταφάι, οι προχθεσινές ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν προδικάζουν τη συµφωνία της τρόικας, η οποία θα συζητήσει και τα µέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις – και στη συνέχεια θα συντάξειτην καθιερωµένη έκθεση. Την ίδια στιγµή, στελέχη της Κοµισιόν που µετέχουν στην τρόικα εξέφραζαν ήδη αµφιβολίες για το κατά πόσον τα µέτρα είναι επαρκή για τηνεπίτευξη του στόχου.

Σηµειώνεται ότι η αξιολόγηση του ελληνικού οικονοµικού προγράµµατος από την τρόικα µπορεί να γίνει νωρίτερα από ό,τι αναµενόταν, ίσως την Παρασκευή.

Ο κ. Αλταφάι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέφυγε να δεσµευθεί όσον αφοράτην εκταµίευση της 5ης δόσης τον Ιούνιο,επιµένοντας πως αυτό θα τοκρίνουν οι υπουργοί Οικονοµικών της ευρωζώνης.

Παράγοντες τηςΚοµισιόνπου ασχολούνται ιδιαίτερα µε την Ελλάδα εξέφραζαν τον προβληµατισµό τους για τα πρόσθετα µέτρα, υποστηρίζοντας πως κατ’ αρχάς δεν είναι καθόλουβέβαιο ότι θα αποδώσουν τα ποσάπου εκτιµά το ελληνικό υπουργείο Οικονοµικών. Οπως εξηγούσαν,τα µέτρα κινούνται στην ίδια φιλοσοφία µε προηγούµενα τα οποία δεν είχαν τελικά την επιτυχίαπου πίστευε το οικονοµικό επιτελείο. Επιπλέον, λένε, ο στόχος για την εξασφάλιση 6 δισ. είναι εξαιρετικά µετριοπαθής και θα έπρεπε να τοποθετηθεί περίπου στα 8 δισ. ώστε να καλυφθούν οι τυχόναποκλίσεις. Το κυριότεροπρόβληµα, όµως, σηµείωναν, παραµένει η έλλειψη έµφασης στιςδιαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις, οι οποίεςεξασφαλίζουν τη µεσοπρόθεσµη καιµακροπρόθεσµη βιωσιµότητα της ελληνικής οικονοµίας.

Χθες εξάλλου κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια ναανατραπεί το κλίµα που έχει δηµιουργηθεί στις αγορές περίχρεοκοπίαςή αναδιάρθρωσης τουελληνικού χρέους.Στελέχητης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,αλλά κι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υπογράµµισαν τις ολέθριες συνέπειες που θα είχε για το τραπεζικό σύστηµα, τις άλλες χώρες της περιφέρειας αλλά και ολόκληρη την ευρωζώνη µια αναδιάρθρωση οποιασδήποτε µορφής του ελληνικού χρέους. Στο θέµα παρενέβη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν Βαν Ρόµπαϊ που έκανελόγο για«πραγµατικό κίνδυνο επιδείνωσης τηςκατάστασης» στηνπερίπτωση που υπάρξει κάποιας µορφήςαναδιάρθρωση. Χαρακτήρισε µάλιστα τη χρεοκοπία της Ελλάδας ή την αναδιάρθρωση -επιµήκυνση ως «κόκκινες γραµµές».

Στο τραπέζι το νέο πακέτο της κυβέρνησης. Ευρωπαϊκός προβληµατισµός αν το νέο πακέτο θα φέρει στα ταµεία τα προσδοκώµενα έσοδα

Διαγραφή του ελληνικού χρέους ζήτησαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΕΥΡΙΚΟΤΉΤΑ εξακολουθεί να επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου όλοι περιµένουν να δουν ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο µέτωπο της ελληνικής οικονοµικής κρίσης, που απειλεί µε ντόµινο και άλλες χώρες στην ευρωζώνη.

Το κόστος δανεισµού της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας εξακολουθεί να παραµένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ ανησυχία έχει αρχίσει να δηµιουργείται για την πρόσβαση που έχουν στις αγορές η Ισπανία και η Ιταλία, που βλέπουν τα spreads τους να ανεβαίνουν. Είναι ενδεικτικό ότι η Moody’s χτύπησε χθες καµπανάκι πως τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας µπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις αξιολογήσεις και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ο Γενικός ∆είκτης στο Χρηµατιστήριο Αθηνών ξεκίνησε µε άνοδο πάνω από 2% και τελικά έκλεισε οριακά ενισχυµένος 0,13%.

Η Ισπανία κάνει αγώνα δρόµου να ξεφύγει από την τύχη των χωρών που έχουν ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια και προχωρά σε πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Συγκεκριµένα παραχωρεί τη διαχείριση δύο αεροδροµίων (Μαδρίτη και Βαρκελώνη) καθώς το κόστος δανεισµού της αυξάνεται και τα spreads ξεπερνούν τις 250 µονάδες.

Η ανησυχία που υπάρχει στην ευρωζώνη επιτείνεται από τις συζητήσεις για αναδιάρθρωση ή επιµήκυνση της διάρκειας αποπληρωµής του ελληνικού χρέους. Χθες η στήλη Lex στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» ζήτησε διαγραφή χρεών της Ελλάδας επειδή υποστηρίζεται πως µια τέτοια λύση θα ενείχε µικρότερο κίνδυνο µετάδοσης στην Ευρώπη. Επίσης η βρετανική εφηµερίδα άσκησε κριτική στην ΕΚΤ, που είναι αρνητική ακόµη και σεήπια αναδιάρθρωση.

Aγώνας δρόµου από την Ισπανία που παραχωρεί τη διαχείριση δύο αεροδροµίων για αποφύγει την ευρωπαϊκή βοήθεια

Η Ελλάδα στο παρασκήνιο του G8

Το θέµα της Ελλάδας αναµένεται να συζητηθεί στο παρασκήνιο της συνάντησης των οκτώ ισχυρότερων οικονοµικά κρατών στον κόσµο (G8) που θα αρχίσει αύριο στην Ντοβίλ της Γαλλίας. Επισήµως, ωστόσο, η οικονοµική κατάσταση στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν βρίσκεται στην ατζέντα του G8

Φορέας ιδιωτικοποιήσεων

Οι ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν ώστε να διασφαλιστεί µε κάθε τρόπο ότι η Αθήνα θα πραγµατοποιήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί, σύµφωνα µε τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς». Θέλουν οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνουν από έναν φορέα που θα διαχειρίζονται ξένοι ειδικοί ή εναλλακτικά να µπει ως εγγύηση κρατική περιουσία για τη χορήγηση νέων δανείων