Η γενικευµένη συζήτηση για αναδιάρθρωση του δηµόσιου χρέους της Ελλάδας µετά και το δηµοσίευµα του περιοδικού «Σπίγκελ» αλλά και η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ανεβάσει τα επιτόκια οδηγούν σε νέα αναταραχή την ευρωζώνη.

Στέλεχος της Κοµισιόν στις Βρυξέλλες που εµπλέκεται και στο ελληνικό πρόγραµµα έλεγε χαρακτηριστικά πως «όταν συνεργαζόµαστε µε το Ταµείο για την υπόθεση της Ελλάδας, είναι λογικό να συζητούµε όλα τα ενδεχόµενα». Επιπλέον, διπλωµατικές πηγές υποστήριζαν ότι ο κ. Στρος – Καν έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – και την άποψή του αυτή έχει µεταφέρει σε Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Ο έλληνας υπουργός Οικονοµικών, µάλιστα, φέρεται να του απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν µπορεί να γίνει λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στην ευρωζώνη.

Πάντως η δηµιουργία της Ευρώπης των «δύο ταχυτήτων» φαίνεται πως προχωρά µε γοργούς ρυθµούς. Τα στοιχεία που δόθηκαν την Παρασκευή για την ανεργία, σε συνδυασµό µε τα ελλείµµατα και τα χρέη, δείχνουν ένα «µοντέλο» όπου οι χώρες της περιφέρειας – Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, αλλά και Ισπανία και Ιταλία – πάσχουν από υψηλή ανεργία, χαµηλή ανάπτυξη, σοβαρά δηµοσιονοµικά προβλήµατα και προγράµµατα σκληρής λιτότητας. Αντιστρόφως, οι χώρες του πυρήνα – µε πρωτεργάτρια τη Γερµανία – σηµειώνουν άλµα στην ανάπτυξη, λόγω των εξαγωγών κυρίως, και νοικοκυρεµένα δηµοσιονοµικά.

Στο πλαίσιο αυτό η διακηρυγµένη πρόθεση του Ζαν – Κλοντ Τρισέ να ανεβάσει τα επιτόκια της ΕΚΤ κατά 0,25%, λόγω της ανόδου του πληθωρισµού στο 2,6% στην ευρωζώνη – αντί του 2% που είναι ο στόχος – θα έχει ως αποτέλεσµα, λένε διπλωµατικές πηγές, την επιδείνωση των προβληµάτων της περιφέρειας και την περαιτέρω ενίσχυση των οικονοµιών του πυρήνα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς», ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η πρόθεση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια θα µεγαλώσει το κόστος δανεισµού για την ελληνική οικονοµία, αν και επεσήµανε ότι οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από το ύψος της αύξησης και από το αν θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονοµικών στο Πανεπιστήµιο Νέας Υόρκης Νουριέλ Ρουµπίνι σε δηλώσεις του είπε ότι η αύξηση από την ΕΚΤ θα οξύνει τα προβλήµατα ανάπτυξης και τα δηµοσιονοµικά προβλήµατα στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Δεν τους συµφέρει η αναδιάρθρωση

Υπερβολικά εκτεθειµένες στα ελληνικά οµόλογα – τα οποία δίδουν κι ως εγγύηση στην ΕΚτ – είναι αυτή τη στιγµή οι γαλλικές και οι γερµανικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, σε καµία περίπτωση δεν τους συµφέρει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – τουλάχιστον τώρα

Ν.Δ.: νέα «καρφιά» για την πολιτική Καραµανλή στην οικονοµία

«ΚΑΡΦΙΑ» για τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης Καραµανλή απέναντι στην οικονοµική κρίση εξαπολύει το γαλάζιο νέο οικονοµικό επιτελείο, ενώ η Ν.∆., παρά την αντιµνηµονιακή ρητορική της, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο να υπερψηφίσει στη Βουλή το Σύµφωνο για το Ευρώ, το οποίο ενέκριναν οι Βρυξέλλες και προεξοφλεί µακροχρόνια λιτότητα στις χώρες που αντιµετωπίζουν µεγάλα προβλήµατα χρέους και ανταγωνιστικότητας.

«Θα περιµένουµε το τελικό κείµενο που θα έρθει στη Βουλήκαι εκεί η Ν.∆. θα τοποθετηθεί», περιορίστηκε να αναφέρει χθες ο εκπρόσωπος του κόµµατος Γιάννης Μιχελάκης όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Παράλληλα, σεάδειασµα τηςκυβέρνησης Καραµανλή για τηντακτική της σταθέµατα της οικονοµίας προχωρούσε, ακόµη µίαφορά, ο αναπληρωτής τοµεάρχης Νότης Μηταράκης προκαλώντας νέες τριβές µετην πτέρυγα των καραµανλικών της Ν.∆. Ο στενόςσυνεργάτης του Αντώνη Σαµαρά επέκρινε (ΝΕΤ 105.8

) την κυβέρνηση Καραµανλή ότι «δεν προετοίµασε» την ελληνική κοινωνία για µια διεθνή οικονοµική κρίσηµεγαλύτερη από ό,τι περιµέναµε, όπως είπε χαρακτηριστικά, αντιθέτως «επέλεξε να κινηθεί µε ρυθµούς ήπιας προσαρµογής».

Βουτιά του Δείκτη για 6η συνεχόµενη µέρα

ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΤΙΑ ΚΑΤΩαπό τις 1.500 µονάδες σηµείωσε το Χρηµατιστήριο Αθηνών λόγωφόβων και φηµών για αναδιαρθρώσεις χρέους και νέα µέτρα λιτότητας. Την ίδια στιγµή πιο κοντά στον ευρωπαϊκό µηχανισµό βοήθειας βρέθηκε η Πορτογαλία, αφού οι αποδόσεις των 5ετών κρατικών οµολόγωντης άγγιξαν το 10% και αύριο αντιµετωπίζει κρίσιµο τεστ στις αγορές όπου θα βγει ναδανειστεί 2 δισ. ευρώ.

Το επενδυτικό κλίµα στο Χ.Α. δεν βοήθησαν ούτε τα αποτελέσµατα που ανακοίνωσαν για το 2010 οι εισηγµένες, τα οποία έδειξαν ότι πολλές από αυτέςαντιµετωπίζουν σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα. Στη χρηµατιστηριακή αγορά επίσης χθες κυκλοφορούσαν έντονες φήµες ότι δεκάδες εισηγµένεςοδεύουν προς επιτήρηση.

Το κακό αυτό κλίµα οδήγησε τον Γενικό ∆είκτη σε απώλειες για έκτη συνεχή συνεδρίαση, αφούχθες βούλιαξε 2,24% και διαµορφώθηκε στις 1.492,44 µονάδες.

Πλέον οβασικός χρηµατιστηριακός δείκτης βρίσκεται ξανά κοντά στα χαµηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών. Είναιενδεικτικό ότι στο διάστηµα των έξι αυτών πτωτικών συνεδριάσεων έχει υποχωρήσει πάνω από 13%, γεγονός ενδεικτικό του σφυροκοπήµατος πουδέχονταιοι µετοχές των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων.

Οι ανησυχίες στο Χ.Α. εντείνονται σε µια χρονική στιγµή που αυξάνονται οι πιέσεις στην ευρωζώνη. Χθες ο οίκος Moody’s προειδοποίησε για υποβάθµιση τηςΙρλανδίας, ενώ τα spreads τωνπεριφερειακών οικονοµιών της ευρωζώνης εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη.

Τα spreads της Πορτογαλίας σηµείωσαν νέαάνοδο φτάνοντας τις 520µονάδες βάσης, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τότεπου µπήκε η χώρα στο ευρώ.