ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ να χτυπάει «κόκκινο», καθώς ξεπέρασε το 60% του συνόλου των εγγεγραµµένων, εξελέγη νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την επόµενη τριετία ο Γιάννης Αδαµόπουλος. Η «χαλαρή» όµως ψήφος των παρατάξεων της Κεντροαριστεράς, σε συνδυασµό µε τη µεγάλη αποχή των δικηγόρων στον δεύτερογύρο, έκριναν το αποτέλεσµα στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

ΣτηνΑθήναη διαφορά µεταξύ των δύο διεκδικητών του αξιώµατος στον β’ γύρο των δικηγορικών εκλογών, του ΓιάννηΑδαµόπουλου που πρόσκειται στον χώρο της Ν.Δ. και τουΔηµήτρη Βερβεσού ο οποίος προέρχεται από τονχώρο του ΠΑΣΟΚ, ανέρχεται στο 1,78%, ποσοστό τοοποίο αντιστοιχεί σε 131 ψηφοδέλτια. Στον α’ γύρο των εκλογών γιατην ανάδειξη προέδρου του ΔΣΑο Δηµήτρης Βερβεσός είχε καταλάβειτην πρώτη θέση µεταξύ όλων των υποψηφίων, µε ποσοστό 26,07% και 2.923 ψήφους. Δεύτερος είχε αναδειχθεί ο Γιάννης Αδαµόπουλος µε ποσοστό 19,92% και 2.234

ψήφους. Εντυπωσιακό ωστόσο είναι το ποσοστό της αποχής, που κατέγραψε ρεκόρ,καθώς από τους 21.3

76 εγγεγραµµένους δικηγόρους στους εκλογικούς καταλόγους του ΔΣΑ προσήλθαν στις κάλπες για τον β’ γύρο µόνον 8.313. Την πικρία του, ιδιαίτερα για τη στάση των νέων δικηγόρων, εξέφρασε µετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων οΔηµήτρης Βερβεσός, επί σειρά ετώνγενικός γραµµατέας του ΔΣΑ. Συγχαίροντας για τη νίκη του τον αντίπαλό του, δήλωσε: «Δεν θα απογοητεύσω όσουςσυµµετείχαν στους αγώνες µας και πίστεψαν στο όραµά µας για µια άλλη δικηγορία και ένανάλλο συνδικαλιστικό λόγο. Θα σταθώ δίπλα σας όπως εσείς σταθήκατε δίπλαµου µέχρι σήµερα».

Από την πλευράτου ο νέοςπρόε δρος του ΔΣΑ απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στους συνυποψηφίους του «χωρίς αποκλεισµούς, διαιρέσεις και µικροκοµµατικές αγκυλώσεις». Ευχαριστώντας τους δικηγόρους που τον εµπιστεύθηκαν, τόνισε: «Η κρισιµότητα τηςπερίστασης επιβάλλει θεσµική συµπόρευση όλων τωνδηµιουργικών δυνάµεων της ελληνικής δικηγορίας».

Στη Θεσσαλονίκη, νέος πρόεδρος µε ποσοστό 53,7% αναδείχθηκεο Νίκος Βαλεργάκης,προσκείµενος στη Ν.Δ., ενώ ο απελθών πρόεδρος Μανόλης Λαµτζίδης, που πρόσκειται πολιτικά στον ΣΥΝ, συγκέντρωσε ποσοστό 46,3%.

Και οι δύουποψήφιοι στιςδηλώσεις τους χθες το βράδυ αναφέρθηκαν «στις δύσκολες ηµέρες που ξηµερώνουν για τον δικηγορικό κλάδο», σηµειώνονταςότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται έως την τελική διαµόρφωση του νόµου που αφορά το άνοιγµα του επαγγέλµατος.

«Ερχονται δύσκολες συγκυρίες για τον δικηγορικόκόσµο. Θα αγωνιστούµε για την αξιοπρέπεια, το κύρος και την καθηµερινότητα των συναδέλφων µας» δήλωσε ονέος πρόεδρος Νίκος Βαλεργάκης. «Εχω έναν ενδιάθετο φόβοότι έρχονται δύσκολες ηµέρες για τη δικηγορία» δήλωσε ο Μανόλης Λαµτζίδης λίγο πριν χαιρετήσει από τοβήµα τον νέο πρόεδρο.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕ∆ΙΟ. Κύκλοι της παράταξης Λαµτζίδηδήλωναν ότι η δυναµικήστάση κατάτου σχετικού νοµοσχεδίου, πουκράτησε το προηγούµενο διάστηµα ο απελθών πρόεδρος, έκρινε και το αποτέλεσµα, καθώςενδεχοµένως τού στοίχισε σε ψήφους δικηγόρων που πρόσκεινται πολιτικά στοκυβερνών κόµµα.

Χαρακτηριστικό που διαµόρφωσε το αποτέλεσµα ήταν και η µικρή συµµετοχή των δικηγόρων στον δεύτερο γύρο, που έφθασε µόλις το 53% των εγγεγραµµένων µελών.

Στην Αθήνα εξελέγη ο Γ. Αδαµόπουλος και ο Ν, Βαλεργάκης στη Θεσσαλονίκη

Στάση εργασίας και συγκέντρωση δικαστών αύριο


Πανδικαστική συγκέντρωση και τρίωρη διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων πραγµατοποιούν αύριο στις 12 το µεσηµέρι οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας, σε ένδειξη διαµαρτυρίας για την «επιχειρούµενη υποβάθµιση της ∆ικαιοσύνης» όπως αναφέρουν. Στην αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει έξω από τον αρειο πάγο, ενώ οι δικαστικοί λειτουργοί της περιφέρειας θα συγκεντρωθούν στα κατά τόπους δικαστήρια. Στις κινητοποιήσεις των δικαστών συµµετέχουν – σύµφωνα µε τις σχετικές ανακοινώσεις – η ενωση ∆ικαστών και εισαγγελέων, η ενωση ∆ικαστικών Λειτουργών του ελεγκτικού Συνεδρίου, η ενωση Συνταξιούχων ∆ικαστικών Λειτουργών και Μελών του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους, καθώς και η ενωση ∆ιοικητικών ∆ικαστών.

Ωστόσο αναµένεται να συµπράξουν τελικά και οι υπόλοιπες ενώσεις. οι δικαστικοί λειτουργοί στο σύνολό τους ζητούν: α) την άµεση κατάργηση της αντισυνταγµατικής διάταξης, µε την οποία οι νεοεισερχόµενοι δικαστικοί λειτουργοί εντάσσονται στο ΊΚΑ. β) τον σεβασµό της συνταγµατικής επιταγής για ειδικό µισθολόγιο, για κατοχύρωση των συντάξεων και για ισοτιµία και ισοκυρία των τριών λειτουργιών του κράτους. γ) την άµεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων.