Νέο απεσταλμένο για τη Λιβύη όρισαν τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να αποσταλεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στην αφρικανική χώρα, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ ανταρτών και καθεστωτικών.

Οι δυνάμεις του Καντάφι κατόρθωσαν να καταλάβουν την πόλη Μπιν Τζαουάντ και συνεχίζουν την προέλασή τους ανατολικά προς το λιμάνι Ρας Λανούφ.

Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο Καντάφι έχει συμφωνήσει να επιτρέψει σε επιτροπή του Οργανισμού να επισκεφθεί την Τρίπολη. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν και πρόσβαση στη δυτική πόλη Μισράτα, μετά τις σφοδρές μάχες που έγιναν εκεί. «Η βία πλήττει κυρίως τους αμάχους», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος απευθύνει έκκληση στο καθεστώς Καντάφι για άμεσο τερματισμό «της δυσανάλογης χρήσης βίας και των επιθέσεων αδιακρίτως εναντίον μη στρατιωτικών στόχων». Ο Μπαν Κι Μουν προειδοποιεί μάλιστα τον Λίβυο ηγέτη: «Αυτοί που παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ή διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ο γραμματέας του ΟΗΕ όρισε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αμπντελιλά Αλ Χατίμπ, ως ειδικό απεσταλμένο του «που θα αναλάβει επειγόντως να έχει επαφές με τις αρχές στην Τρίπολη και την ευρύτερη περιοχή προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση».

Οι αντάρτες προσπαθούν να αποκρούσουν την αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει ο Καντάφι σε όλα τα μέτωπα, τόσο κοντά στην Τρίπολη, όσο και στην ανατολή. Σφοδρές είναι οι μάχες στη Μισράτα, μια πόλη 300.000 κατοίκων 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. «Υπάρχουν τραυματίες και ετοιμοθάνατοι που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια», αναφέρει μέλος ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ που βρίσκεται στην περιοχή. Γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλης είπε στο BBCότι πάνω από 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100. Το νοσοκομείο της Μισράτα έγινε μάλιστα και στόχος των πυρών των κυβερνητικών δυνάμεων. «Σκόπιμα έπληξαν και κατέστρεψαν το φαρμακείο μας. Βομβάρδισαν ακόμη και τα περίχωρα του νοσοκομείου, αλλά ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε. Πάνω από πέντε τζαμιά έχουν βομβαρδιστεί», είπε ο γιατρός στο BBC.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις τρεις εβδομάδες των ταραχών στη Λιβύη.