Με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ έχουµε σύµβαση.

Με το ΙΚΑ, όχι. Πώς θα πάρουµε τα λεφτά µας;». «Ο γιατρός είναι γιατρός, δεν έχει δικαίωµα να αρνηθεί να εξετάσει έναν ασθενή, άρα θα τους δεχτώ όλους». «Σας καταλαβαίνω, αλλά είµαι κι εγώ σε δύσκολη θέση… Πάρτε καλύτερα από την Πέµπτη».

Ρώσικη ρουλέτα καλούνται να παίξουν οι ασφαλισµένοι του ΙΚΑ που θέλουν να απευθυνθούν σε γιατρούς του Δηµοσίου (ΟΠΑΔ) και του Οργανισµού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ), όπως τους επιτρέπει η σχετική εγκύκλιος των υπουργείων Υγείας και Εργασίας.

Οι περισσότεροι γιατροί αρνούνται να τους δεχτούν, άλλοι συµφωνούν, άλλοι κλείνουν ραντεβού για µετά 3 – 4 µέρες – έως ότου κοπάσει η…

µπόρα – και άλλοι απλώς δηλώνουν ασθένεια, για να αποφύγουν να πάρουν θέση… «ΕΠΊςΗΜΑ». «Ευχαρίστως να διευκολύνω τους ασφαλισµένους του ΙΚΑ, που είναι ουσιαστικά και τα θύµατα αυτής της ιστορίας, γιατί αυτοί ταλαιπωρούνται. Αλλά, εάν δεν λάβω στο ιατρείο µου επίσηµη εγκύκλιο από το ΙΚΑ ή από το υπουργείο Υγείας, δεν πρόκειται να τους εξετάσω», λέει στα «ΝΕΑ» ο ορθοπεδικός Γιώργος Κουνάδης, που διατηρεί ιατρείο στην Αγία Βαρβάρα και το όνοµά του ήταν στη λίστα µε τους συµβεβληµένους γιατρούς. «Σε κάθε περίπτωση είµαι υπέρ του νοµοσχεδίου, συµφωνώ να έχει ο ασφαλισµένος στο ΙΚΑ δικαίωµα ελεύθερης επιλογής γιατρού. Αλλά όχι έτσι, στα καλά καθούµενα, χωρίς οργάνωση και σχέδιο».

Ο φόβος της διαγραφής από τον Ιατρικό Σύλλογο ήταν χθες κυρίαρχος. «Γίνεται ένα µπάχαλο. Ουδείς µάς ρώτησε γι’ αυτές τις ρυθµίσεις. Ούτε ξέρουµε ακριβώς τι προβλέπει το νοµοσχέδιο», έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» ο παθολόγος γιατρός στην περιοχή του Ζωγράφου Κωνσταντίνος Θεοφάνης που έχει σύµβαση µε τον ΟΑΕΕ διατυπώνοντας παράπονα για ελλιπή ενηµέρωση.

Οπως συµπλήρωσε είναι υπέρ της ελεύθερης επιλογής γιατρών από τους ασφαλισµένους. «Οµως αυτή η ελεύθερη επιλογή θα είναι µόνι µη ή προσωρινή; Μήπως θα κρατήσει όσο η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ;». Χθες πάντως, όπως είπε, δεν θα δεχόταν στο ιατρείο του ασφαλισµένους του ΙΚΑ.

«ΕΝ ΜεςΩ ΔΥΟ ΠΥΡΩΝ»

Παρόµοια παράπονα εξέφρασε και ο παθολόγος Αθανάσιος Κίτσιος που διατηρεί ιατρείο στο Περιστέρι. Το όνοµά του είχε αναρτηθεί χθες στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ όπως και τα ονόµατα δεκάδων άλλων γιατρών που έχουν σύµβαση µε τον ΟΑΕΕ. Οπως είπε «οι γιατροί είµαστε εν µέσω δύο πυρών. Από τη µία έως το µεσηµέρι (σ.σ.: χθες) δεν είχαµε επίσηµη ενηµέρωση για το θέµα της εξέτασης ασθενών του ΙΚΑ. Και από την άλλη ο Ιατρικός Σύλλογος έχει πει ότι θα υπάρχουν κυρώσεις για τους γιατρούς σε περίπτωση που συνταγογραφήσουν ασφαλισµένους του ΙΚΑ. Μας το απαγορεύει». Ο γιατρός πρόσθεσε όµως ότι δεν θα µπορούσε να µη δεχτεί ασφαλισµένους του ΙΚΑ µε κάποιο σοβαρό πρόβληµα.

«Είµαστε γιατροί. Κάποια περιστατικά δεν µπορούµε να µην τα εξετάσουµε».