Κλιµακώνονται µε πανελλαδικές κινητοποιήσεις οι αντιδράσεις µεταξύ των οδηγών που δεν πληρώνουν διόδια µε συνέπεια oι κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδροµους να αναζητούν από κοινού τρόπους για την αντιµετώπιση του κινήµατος δεν «πληρώνω».


Φορείς που αντιδρούν στην καταβολή διοδίων (Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών κατά των Διοδίων) άνοιξαν χθες τις µπάρες από τις 2 έως τις 5 το µεσηµέρι σε 13 σταθµούς διοδίων σε όλη την Ελλάδα. Η ένταση µεγάλωσε ακόµη περισσότερο µετά τη θετική γνωµάτευση της Αρχής Προστασίας Δεδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα να δίνονται στις κοινοπραξίες (από τις φωτογραφίες που τραβούν οι κάµερες των διοδίων) τα στοιχεία των οδηγών που δεν πληρώνουν. «Οι αρµόδιες αρχές δεν κωλύονται από τον νόµο να διαβιβάζουν τα στοιχεία ιδιοκτητών οχηµάτων που οι ίδιοι ή οι οδηγοί του οχήµατος αρνούνται να πληρώσουν», επισηµαίνεται από την Αρχή. Μέχρι στιγµής οι πέντε κοινοπραξίες (Ολυµπία Οδός, Μορέας, Νέα Οδός, Κεντρική οδός και Αυτοκινητόδροµοι Αιγαίου) δεν έχουν αποφασίσει πότε θα χρησιµοποιήσουν το όπλο που έχουν στη διάθεσή τους. Οπως λένε στελέχη των κοινοπραξιών, «βρισκόµαστε σε ανοιχτή επικοινωνία µεταξύ µας, προκειµένου να διαµορφώσουµε µια ενιαία στάση».

«Ετοιµαζόµαστε να προσφύγουµε κατά της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδοµένων», είπε στα «ΝΕΑ» το µέλος της Κίνησης Φορέων ΒΑ Αττικής Τάκης Κουρής. «Πρόκειται για µια πρόχειρη απόφαση και διεκδικούµε να διατυπώσουµε και εµείς τις θέσεις µας στην Ολοµέλεια της Αρχής».

Το υπουργείο Υποδοµών κρατά προς το παρόν ουδέτερη στάση. Οπως είπε στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Υποδοµών Γιάννης Μακριώτης, «ήδη έχει ξεκινήσει η διαπραγµάτευση µε τις κοινοπραξίες για να επιτευχθεί µείωση στις τιµές των διοδίων αλλά οι όποιες αποφάσεις αναµένεται να παρθούν τον ερχόµενο Μάρτιο, οπότε το θέµα θα πάει στη Βουλή».

«Δεν πληρώνουµε». Αυτό ήταν χθες το κεντρικό σύνθηµα όλων όσοι συγκεντρώθηκαν στους 13 σταθµούς διοδίων σε όλη την Ελλάδα: Αφίδνες, Μεταµόρφωση, Ελευσίνα, Μάλγαρα, Μοσχοχώρι, Μακρυχώρι, Πυργετός, Λεπτοκαρυά, Πελασγία, Τραγάνα, Βοιωτία, Αγ. Τριάδα και Ρίο.

Δικαιολογηµένες χαρακτήρισε τις αντιδράσεις των πολιτών ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αµυνας Π. Μπεγλίτης, σηµειώνοντας ότι ειδικά στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου τα έργα έχουν καθυστερήσει πολύ.

Μιλώντας στη ΝΕΤ χαρακτήρισε την οικονοµική κρίση αιτία της καθυστέρησης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πλευρές της σύµβασης που υπεγράφη για την Αθηνών – Κορίνθου τις οποίες η κυβέρνηση «οφείλει να ξαναδεί».

ΤΑ ΣΤΟΙΧΈΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΈΣ

Πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Δεδοµένων να δίνονται στις κοινοπραξίες τα στοιχεία των οδηγών