Πενήντα παλιά και νέα στελέχη της Ν.∆., στενοί φίλοι αλλά και αντίπαλοι του Αντώνη Σαµαρά στην κούρσα για τη διαδοχή, θα συγκροτούν από τη ∆ευτέρα την οµάδα κρούσης της Ν.∆.


Συντονιστές κύκλων, τοµεάρχες, γραµµατείες κόµµατος και Κοινοβουλευτικής Οµάδας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, σύµβουλοι, τεχνοκράτες και ο εκπρόσωπος Τύπου θα είναι οι πρωταγωνιστές του κόµµατος της Ρηγίλλης και µ’ αυτούς στην πρώτη γραµµή ο Αντώνης Σαµαράς θα δώσει τη µάχη των εθνικών εκλογών, καθώς πιστεύει ότι αυτές θα γίνουν πολύ σύντοµα.

Με την ανακοίνωση της νέας ηγετικής οµάδας ο Αντώνης Σαµαράς θα σηµατοδοτήσει και την αλλαγή τακτικής καθώς σταδιακά θα αποµακρυνθεί από τη σκληρή αντιµνηµονιακή γραµµή που ακολούθησε µέχρι σήµερα και η οποία δεν του απέφερε µεγάλα κέρδη όπως φάνηκε στις δηµοτικές εκλογές. «∆εν κάναµε λάθος που καταψηφίσαµε το Μνηµόνιο. Τώρα όµως πρέπει να παρουσιάζουµε διαρκώς προτάσεις και να λαµβάνουµε πρωτοβουλίες όπως αυτή της επιστολής που έστειλε πρόεδρος της Ν.∆. στον Μπαρόζο για το ευρωοµόλογο», λέει κορυφαίο στέλεχος και προσθέτει: «∆εν ισχύουν όσα λέγονται ότι δήθεν θα µετακινηθούµε στον λεγόµενο µεσαίο χώρο. Αλλά θα απευθύνουµε στο σύνολο των ψηφοφόρων µε ξεκάθαρες θετικές προτάσεις για έξοδο από την κρίση».

∆υο ηµεροµηνίες που ακούγονται καθηµερινά στη Ρηγίλλης είναι η 27η Μαρτίου και 3η Απριλίου, οι οποίες είναι οι πιθανότερες για πρόωρες εκλογές σύµφωνα µε αρκετά στελέχη της Ρηγίλλης. Ετσι η Ν.∆. προσαρµόζει τη στρατηγική της στα νέα δεδοµένα παρότι στο ΠΑΣΟΚ επιµένουν ότι οι πρόωρες εκλογές είναι ένα εύρηµα των συνεργατών του Αντώνη Σαµαρά προκειµένου να συσπειρωθεί γύρω από την ηγεσία το στελεχικό δυναµικό του κόµµατος και κυρίως εκείνοι που στήριξαν την Ντόρα Μπακογιάννη στην κούρσα της διαδοχής και τώρα βρίσκονται σε στάση αναµονής.

Το σύνθηµα για την επιστροφή των κοµµατικών στελεχών – φίλων της πρώην υπουργού – στοµαντρί της Ρηγίλλης θα επιχειρήσει να δώσει η ηγεσία του κόµµατος µε την τοποθέτηση στην πρώτη γραµµή του κόµµατος των προβεβληµένων στελεχών που έδωσαν τη µάχη για την εκλογή της Ντόρας Μπακογιάννη. Ενα τέτοιο πρόσωπο στο οποίο φαίνεται να έχει επενδύσει πολλά ο Αντώνης Σαµαράς είναι ο Νίκος ∆ένδιας. Ο βουλευτής Κέρκυρας και πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης έχει κερδίσει την εµπιστοσύνη του προέδρου του κόµµατος. Σίγουρα θα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της νέας περιόδου.

Αρκετοί προβλέπουν ότι είναι ο επικρατέστερος να αναλάβει καθήκοντα εκπρόσωπου του κόµµατος στην περίπτωση που ο Π. Παναγιωτόπουλος αναλάβει συντονισµό του ισχυρού κύκλου για την Εξωτερική Πολιτική, την Αµυνα και την Προστασία του Πολίτη. Ανεβασµένες είναι και οι µετοχές του Κωστή Χατζηδάκη, ενός αλλού παλιού στενού φίλου της Ντόρας Μπακογιάννη ενώ στη βιτρίνα του κόµµατος όλα δείχνουν ότι µπαίνει ξανά ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Μια κίνηση που προκαλεί και θετικές και αρνητικές αντιδράσεις στη Ρηγίλλης, καθώς ο πρώην υπουργός διαθέτει φανατικούς φίλους αλλά και ορκισµένους εχθρούς, ενώ γνωρίζει την τέχνη νατραβά πάνω του τουςπροβολείς.

Η ίντριγκα του ανασχηµατισµού σε κάθε περίπτωση θα είναι ο ρόλος που θα αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σίγουρα θα συµµετέχει στην οµάδα κρούσης της Ρηγίλλης. Υπάρχουν συνεργάτες του Αντώνη Σαµαρά που επιµένουν ότι ο ρόλος του αδελφού της Ντόρας Μπακογιάννη πρέπει να είναι διακριτός και προτείνουν µάλιστα να τοποθετηθεί κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ώστε να είναι εκείνος που θα απαντά στην πρόεδρο της «∆ηµοκρατικής Συµµαχίας».

Στον τοµέα της επικοινωνίας ωστόσο σηµαντικό ρολό θα παίξει από τη θέση του συµβούλου του προέδρου ο δηµοσιογράφος Γιώργος Χαρβαλιάς, ο οποίος συνδέεται µε µακρόχρονη φιλία µε τον Αντώνη Σαµαρά και είναι πρόσωπο της απολύτου εµπιστοσύνης του.

Στελέχη που στήριξαν την Ντ. Μπακογιάννη θα µπουν τώρα στην εµπροσθοφυλακή της Ρηγίλλης

Νέο κόµµα ψάχνει βουλευτές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ∆ΙΟΝΥΣΗΣ NΑΣΟΠΟΥΛΟΣ , nasopoulos@dolnet.gr


Με την επίσηµη ένταξη, την προσεχή εβδοµάδα, του βουλευτή Ηλείας Γιώργου Κοντογιάννη στην Κοινοβουλευτική Oµάδα της ∆ηµοκρατικής Συµµαχίας ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλοςτου σχεδιασµού της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής κόµµατος.

Μετά, όπως αναγνωρίζουν και στο επιτελείο της, αρχίζουν τα δύσκολα… Μεπέντεβουλευτές (Μπακογιάννη, Μαρκογιαννάκης, Κιλτίδης, Αυγενάκης και Κοντογιάννης) και έναν ευρωβουλευτή (Θοδ. Σκυλακάκης) είναι προφανές ότι το νεότευκτο κόµµα κινείται κάτω από τον πήχυ που είχε τεθεί το περασµένο καλοκαίρι, όταν οι περισσότεροι στη Ν.∆. προεξοφλούσαν ότι δίπλα στην πρώην υπουργό θα στοιχηθούν τουλάχιστον δέκα βουλευτές, ώστε το νέο κόµµα να εξασφαλίσει όλα τα προνόµια ενός κοινοβουλευτικού κόµµατος. Μάλιστα οι παρασκηνιακές διεργασίες που γίνονται την τελευταία περίοδο για συνεργασία µε την οµάδα των τεσσάρων βουλευτών της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς (υπό τον Φ. Κουβέλη) δείχνουν ότι και η κ. Μπακογιάννη θεωρεί πλέον σχεδόν ανέφικτο να την ακολουθήσουν δέκα βουλευτές από τη Ν.∆. Ακόµη κι αν τα δύο κόµµατα αποφασίσουν να λειτουργήσουν ως κοινή οµάδα στη Βουλή, θα απαιτηθεί η συστράτευση ενός ακόµη βουλευτή. Στενοί συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη επιµένουν ότι η αποσκίρτηση βουλευτών από τη Ν.∆. δεν είναι, ούτε υπήρξε ποτέ, στόχος της.

Ακόµη και για εκείνους που έχουν αποχωρήσει, η ευθύνη καταλογίζεται στην ηγεσία της Ν.∆. που κινείται µε τον πέλεκυ των διαγραφών υψωµένο, όπως λένε χαρακτηριστικά (αν και ο Γ. Κοντογιάννης αποχώρησε µόνος του). Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πάντως, είναι κοινός τόπος στο γαλάζιο στρατόπεδο ότι η στρόφιγγα των διαρροών προς την κ. Μπακογιάννη έχει σφίξει. Και προεξοφλείται ότι το µήνυµα αυτό θα εκπέµψουν και οι αλλαγές στο κοµµατικό οργανόγραµµα που προωθεί ο Αντ. Σαµαράς. ∆ίπλα στον Αρη Σπηλιωτόπουλο υπάρχουν και άλλοι βουλευτές, όπως ο Σ. Κεδίκογλου και ο Γρ. Αποστολάκος, που αποτελούσαν την οµάδα κρούσης της κ. Μπακογιάννη και σήµερα διεκδικούν επιτελικό ρόλο στη Ν.∆., ενώ σε δηλώσεις κοµµατικής νοµιµοφροσύνης έχουν προχωρήσει και όσοι µέχρι πρότινος ήταν οι εξ απορρήτων συνεργάτες της πρώην υπουργού, όπως η Ελσα Παπαδηµητρίου και ο Αθ. Γιαννόπουλος.

Το κλίµα αυτό έχει διαµορφωθεί σε µεγάλο βαθµό και από τις δηµοσκοπικές πιέσεις που δέχεται το νεότευκτο κόµµα, το οποίο σε όλες της µετρήσεις της τελευταίας περιόδου εµφανίζεται να δίνει µάχη για να υπερβεί το όριο του 3%. Στελέχη της Ν.∆., πάντως, θεωρούν ότι η κ. Μπακογιάννη διατηρεί ακόµη αποθέµατα στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της Ν.∆. και περιµένει την κατάλληλη στιγµή για να κάνει τις κινήσεις της.

Με τη συγκρότηση της επιτροπής που θα οργανώσει το ιδρυτικό Συνέδριο της ∆ηµοκρατικής Συµµαχίας, εξάλλου, η πρώην υπουργός επεδίωξε να δώσει και µια απάντηση σε όσους θεωρούν ότι αδειάζουν οι δεξαµενές γαλάζιων στελεχών που θα συνταχθούν δίπλα της. Μάλιστα, µε τη συµµετοχή στελεχών µε καραµανλική προέλευση, όπως η πρώην βουλευτής Χρύσα Καρύδη και ο πρώην γενικός γραµµατέας του υπουργείου Ανάπτυξης Μελέτης Τζαφέρης, το µήνυµα ήταν ότι το νέο κόµµα δεν αποτελεί θύλακα της µητσοτακικής πτέρυγας της Ν.∆.