Ποιος σκοράρει στη Superleague; Μόνον ο Σισέ και ο Ολυµπιακός! Αυτό µας δείχνει η στατιστική στις 13 πρώτες αγωνιστικές όπου η… χαρά του γκολ φαίνεται ότι αγνοείται!


Μόνον οι δύο πρωτοπό ροιέχουν συντελεστή πάνω από ένα γκολ σε κάθε παιχνίδι, µε τους Ερυθρόλευκους να φτάνουν σε καθαρό «διπλό» ενώ για τους υπόλοιπους η κατάσταση είναι από δύσκολη έως δραµατική αφού δεν επιτυγχάνουν ούτε το ένα γκολ ανά αγώνα. Μπορεί δηλαδή στο πρωτάθληµα που διανύουµε να έχει αυξηθεί ο συντελεστής του ενδιαφέροντος µε την ισοβαθµία των δύο αιωνίων αντιπάλων στο ρετιρέ αλλά και την παρουσία πολλών οµάδων, που είτε διεκδικούν τη θέση στηνπεντάδα είτε απειλούνται και µε υποβιβασµό, όµως στα ελληνικά γήπεδα δεν βλέπουµε πολλά γκολ. Από την αρχή της διαδροµής υπάρχει η σκοπιµότητα και όπως αντιλαµβάνεστε όσο προχωράµε προς το τέλος – αν καιακόµη έχουµε πολύ δρόµο µπροστά µας –, τότε είναι που θα υπάρχει ακόµη µεγαλύτερη η ανάγκη για τις οµάδες να παίρνουν το αποτέλεσµα και να µη δίνουν βάση σε τίποτα άλλο. Οι περισσότεροι άλλωστε λόγω… παράδοσης έχουν αλλάξει ήδη προπονητές µε συνέπεια να µην έχουν σταθερή πορεία σε ό,τι αφορά τον τρόπο της τακτικής τους. Αν θυµηθείτεαπό πότε έχουν να δουλέψουν οι ποδοσφαιρικοί µας σύλλογοι µε αξιόπιστο προπονητή, τότε θα έχετε πραγµατοποιήσει και το καλύτερο τεστµνήµης. Επειδή όµως θα δυσκολευτείτε αφάνταστα, αυτός είναι και ένας λόγος που οι οµάδες µας δεν µπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο κυριαρχίας και να φτιάξουν τις φάσεις από τις οποίες θα προκύψουν και τα γκολ. Τις περισσότερες φορές τα βλέπουµε από προσωπικές ενέργειες των επιθετικών αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να συµβεί. Κάπως έτσι αγωνίζεται επί του παρόντος και η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλάη Μπαρτσελόνα που συνδυάζει το ταλέντο µε τη σκληρή δουλειά (και πολλά άλλα πράγµατα), της έβαλε πέντε γκολ στο πρώτο µεταξύ τους ραντεβού. Και φυσικά στα τέρµατα που επιτυγχάνει η οµάδα του Πέπε Γκουαρντιόλα, το δύσκολο είναι να µετρήσεις τις πάσες που αλλάζουν οι παίκτες της πριν να καταλήξει η µπάλα στα δίχτυα. Τέτοιοι συνδυασµοί µοιάζουν να είναι άπιαστο όνειρο για τους δικούς µας συλλόγους που δεν µπορούν να εφαρµόσουν ούτε τα στοιχειώδη. Μέχρι στιγµής έχουν επιτευχθεί σε όλους τους αγώνες (104 στον αριθµό) 215 τέρµατα – µέσος όρος κάτω από δύο. Λίγαδεν είναι; Κι από την άλλη γίνεται ποδόσφαιρο χωρίς γκολ; Αυτό και αν θα είναι ελληνική πατέντα. Μπάλα για τους βαθµούς και για το χρήµα της συµµετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά έως πότε;

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Η βαθµοθηρία αποτελεί τον κύριο λόγο που οι οµάδες µας δεν µπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο κυριαρχίας και να φτιάξουν τις φάσεις από τις οποίες θα προκύψουν και τα γκολ

∆εκατρία µόνος του και δέκα όλοι τους


ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ από πάνω προς τα κάτω; Ο Τζιµπρίλ Σισέ µε τα 13 τέρµατα που έχει πετύχει σε ισάριθµους αγώνες αποδεικνύει ότι µπορεί να σκοράρει σε κάθε µατς, βάσει του µέσου όρου, έστω και αν στην πραγµατικότητα δεν έχει συµβεί κάτι τέτοιο. Τις µισές φορές που δεν έχει σκοράρει ο Σισέ, ο Παναθηναϊκός δεν έχει φτάσει στη νίκη. Με την Ξάνθη δεν έπαιξε στην πρεµιέρα και ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε ισόπαλος, ενώ µε την ΑΕΚ δεν βρήκε δίχτυα και η οµάδα του γνώρισε την ήττα.

Μόνο στα µατς των Πρασίνων µε Πανιώνιο και ΠΑΟΚ δεν σκόραρε ο Σισέ και νίκησε η οµάδα του. Αυτό µας δείχνει ότι το παιχνίδι των Πρασίνων είναι προσαρµοσµένο στον Γάλλο και όχι άδικα, αφού έχει πετύχει περισσότερα τέρµατα από τους υπόλοιπους συµπαίκτες του. Στα 13 είναι ο Σισέ και στα10 όλοι οι υπόλοιποι.

Νικάει και τους… δικούςτου δηλαδή. Μέσος όρος του Παναθηναϊκού στα γκολ; Στο 1,8. Κάτι λιγότερο από τονσυγκάτοικό του.

Ο Ολυµπιακός µε 26τέρµατα σε 13 αγώνεςέχει µέσο όρο δύο τέρµατα ανάαγώνα, επίδοση που δεν αγγίζει και το τέλειο αλλά είναι καλύτερη από τις υπόλοιπες οµάδες. Και έχει χάσει και τρία πέναλτι! Εδώ η πίτα µοιράζεται σε αρκετούς παίκτες µε τον Μιραλάς να αποτελεί το βαρύ πυροβολικό αφού έχει πετύχει επτά γκολ και να βοηθούν οι Ριέρα και Πάντελιτς µε τέσσερα, οι Τοροσίδηςκαι Φουστέρ µε τρία. Εχουν σκοράρει επίσης οι Ρόµενταλ, Φετφατζίδης, Μήτρογλου,µέχρι και ο Μέλµπεργκ σε στηµένη φάση. Ο Ολυµπιακός δεν έχει βρει δίχτυα µόνο σε ένα παιχνίδι, στο ντέρµπι µε τηνΑΕΚ, όταν και γνώρισε τη µία από τις τρεις ήττες που έχει στο παθητικό του, ενώ µέχρι στιγµήςαγνοεί την ισοπαλία. Στις άλλες δύο αποτυχίες του, µε Ηρακλή και Παναθηναϊκό, το γκολ που πέτυχε και µάλιστα πριν από τους αντιπάλους του δενστάθηκε αρκετό για να αποφύγει την ήττα. ∆ιαφορά φιλοσοφίας λοιπόν σε ό,τι αφορά τους δύο πρωτοπόρους στο ζήτηµα της αποτελεσµατικότητας.

Το «πολυβόλο» και ο… άσφαιρος


ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ οι υπόλοιποι; Ο Ολυµπιακός Βόλου είναι η πιο παραγωγική οµάδα από όλες µε 14 τέρµατα στο ενεργητικό της, πιο πολλά καιαπό την Καβάλα και ας την ακολουθεί στη βαθµολογία. Κι όσο για την πιο άσφαιρη οµάδα; Ο Πανιώνιος έχει καταφέρει να σκοράρει µόλις οκτώ φορές και διαθέτει τονµικρότερο µέσο όρο µε 0,6.

Ο Ηρακλής έχει πετύχει 11τέρµατα και πλησιάζει τον µέσο όρο του στο ένα τέρµα ανά αγώνα (0,8), ενώ ένα γκολ παραπάνω έχει πετύχει η νεοφώτιστη Κέρκυρα που παρουσιάζει ιδιαίτερηευστοχία στο σύστηµα των αντεπιθέσεων και έχει ως πρώτο σκόρερ της οµάδας της τον Γερµανό Ντένις Επστάιν. Στα ίδια επίπεδα (12 γκολ) είναι ο Ατρόµητοςκαι η Ξάνθη, που τελευταία έχει αρχίσει την αντεπίθεσή της έχοντας ως σηµαιοφόρο τον Βραζιλιάνο Μαρσελίνιο και ακολουθούν οι Πανσερραϊκός και Εργοτέλης µε 11 γκολ. Πιο κάτω θα συναντήσουµε τον Αστέρα Τρίπολης µε δέκα τέρµατα όσα και η Λάρισα που έχει µείνει τελευταία στη βαθµολογία.

Συµπέρασµα; ∆ύσκολοι καιροί για σκόρερ. Οι πιο πολλές οµάδες έχουν προσαρµόσει το παιχνίδι τους στο να µηδεχθούν γκολ παράνα βάλουν,αλλά όσοι το προσπαθούνεπιβραβεύονται µέχρι στιγµής.Ο Ιανουάριος προσφέρεται πάντα για διορθωτικέςκινήσεις, αν και πάνω απ’ όλατο πρόβληµα του γκολ είναι ζήτηµα νοοτροπίας. Αν δεν δουλέψεις µε αυτή την προοπτική, τότε πώς θα το πετύχεις;

Ας είναι καλά ο Ονουάτσι


ΣΤΙΣ ΟΜΑ∆ΕΣ της περσινής πεντάδας έχει παρεισφρήσει και η Καβάλα που έχειτους ίδιους βαθµούς µε τον Αρη και απέχει έναν πόντο από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Κι από γκολ;Η ΑΕΚ προηγείται, ο ΠΑΟΚ µε την Καβάλα είναι κοντά στην παραγωγικότητα και ο χειρότερος απ’ όλους είναι ο Αρης!

Η ΑΕΚ έχει πετύχει 19 τέρµατα σε 13 αγώνες και φτάνει τον µέσο όρο της στο 1,5. Οχι και ό,τι καλύτερο, αλλά είναι η µοναδική οµάδα που ακολουθεί τους δύο πρωτοπόρους.

Ο ΠΑΟΚ που ισοβαθµεί µαζί της έχει σηµειώσει 14τέρµατα και έχει µέσο όρο1,1 ανά αγώνα, κάτι πουδείχνειότι δεν διαθέτει και τις καλύτερες σχέσεις µε τα αντίπαλα δίχτυα. Στην ΑΕΚ ξεκίνησε καλά ο Τζιµπούρ, ο οποίοςέχει φτάσει στα πέντε γκολ, αλλά στησυνέχεια έµεινε πίσω λόγω τραυµατισµού.

Τώρατελευταία αρχίζει να παίρνει µπροστά και ο Μπλάνκο που έπειτα από παρατεταµένη περίοδο δυστοκίας έχει πετύχει δύο γκολ στα µατς µε τον Ολυµπιακό και τον Ατρόµητο. Κι όσο για την Καβάλα; Βάσει της στατιστικήςσκοράρει σε κάθε παιχνίδι αφού έχει πετύχει ακριβώς 13 τέρµατα µε βασικό εκφραστή της επιθετικής της γραµµής τον Ονουάτσι, ο οποίος µε επτά τέρµατα βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ, µαζί µε τον Κέβιν Μιραλάς του Ολυµπιακού. Το µεγαλύτερο πρόβληµα στην επίθεση το έχειο Αρης, που έχει πετύχει όλα κι όλα εννέα τέρµατα. Μέσος όρος 0,7 κάτι που φανερώνει ότι η οµάδα του Εκτορ Ραούλ Κούπερ δυσκολεύεται αφάντασταστο σκοράρισµα.

ΚΙΤΡΙΝΟ ΑΙΝΙΓΜΑ

Η απόκτηση του Τσέζαρεκ δεν έδωσε τη λύση αν καιγια την επίθεση υπάρχει και ο Ρουίς.

Ο Σέρχιο Κόκε µένει συνήθως µακριά από την περιοχή, αφού έχει ρόλο συνδετικού κρίκου της γραµµής πυρός µετο κέντρο αλλά απέναντι στις καλά οργανωµένες άµυνες ο Αρης δεν έχει τρόπο αντίδρασης. Και µην ξεχνάµε ότι έχει πετύχει και κάποια τέρµατα στις καθυστερήσεις των αγώνων…

∆ΕΥΤΕΡΟΣ

Ο Νιγηριανός µε επτά τέρµατα βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ, µαζί µε τον Κέβιν Μιραλάς