Σε μια τεράστια λίμνη, συνέχεια της λίμνης Παμβώτιδας έχει μετατραπεί το μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, αλλά και παραλίμνια τμήματα της πόλης.

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις, έχουν καλύψει τα πάντα με νερό, ενώ υπερχείλισε και η λίμνη των Ιωαννίνων, παρ’ ότι το θυρόφραγμα το τελευταίο 25ημερο ήταν συνεχώς ανοικτό και τεράστιοι όγκοι νερού διοχετεύονται στον ποταμό Καλαμά ο οποίος με την σειρά του προκαλεί πλημμύρες σε γεωργικές εκτάσεις στην Θεσπρωτία.

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η κάλυψη με νερό τμήματος της Εγνατίας Οδού στο 1,5 χλμ. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας όπου η συγκοινωνία έχει διακοπεί και γίνεται απο παράκαμψη.

Στο σημείο εκείνο πάντα σχηματίζονταν λίμνες απο νερά που συγκεντρώνονταν τα οποία στη συνέχεια απορροφούσαν καταβόθρες.

Με τα έργα της Εγνατίας οι καταβόθρες καλύφθηκαν και κανένας δεν πρόβλεψε τι θα γίνει με τα νερά αυτά με αποτέλσμα στις δύο πλευρές του αυτοκινητόδρομου να σχηματίζονται μεγάλες λίμνες, οι οποίες εκτός του οτι κάλυψαν μεγάλο τμήμα της Εγνατίας, πλημμύρισαν και βιοτεχνίες, βενζινάδικα και αντιπροσωπείθες αυτοκινήτων.

Σε κάποιες περιπτώσεις το ύψος των νερών ξεπέρασε τα δύο μέτρα. Και σε ένα άλλο σημείο της Εγνατίας απο κατολισθήσεις διακόπηκε η συγκοινωνία απο τον ανισόπεδο κόμβο Αράχθου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Περιστερίου και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται απο τον παλιό εθνικό δρόμο Ιωαννίνων – Τρικάλων.

Επίσης σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν απο καθιζήσεις και κατολισθήσεις σε πολλά τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού.

Απο τις κατολισθήσεις, 8 σπίτια έχουν μαγάλες ζημιές και εκκενώθηκαν ενώ ένα κατέρρευσε. στο χωριό Δαφνούλα του Δήμου Πασσαρώνος.

Εκεί το κατολισθητικό φαινόμενο είναι σε εξελιξη και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την συνέχεια, ενώ καταστράφηαν μεγάλα τμήματα των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτροδότησης

Επίσης στο χωριό Μάζια δύο σπίτια εκκενώθηκαν και είναι ετοιμόρροπα ενώ τα πέντε άτομα των δύο οικογενειών Γκαραμίτσιου, μεταξύ των οποίων δύο ηλικιωμένοι, βρίσκονται σε απόγνωση αφού έμειναν άστεγοι και βλέπουν το βιός τους να χάνεται.

Πλημμύρισε η λίμη

Για πρώτη φορά απ’ ότι θυμούνται και οι παλιότεςροι κάτοικοι, η Παμβώτιδα λίμνη των Ιωαννίνων πλημμύρισε και τα νερά της κατέκλυσαν τις παραλίμνιες περιοχές στον Μάτσικα, στο Μώλο στο Πέραμα, στο Λασπότοπο, την Ντραμπάτοβα τους Λογκάδες και αλλού.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στα περισσότερα σπίτια και καταστήματα όπου τα νερά αλόμη δεν αποσύρθηκαν.

Καταφράφηκαν ακόμη και περιπτώσεις στα σπίτια να βρεθούν και ψάρια απο την λίμνη.

Το Νησί της λίμνης για δεύτερη βδομάδα παραμένει πλημμυρισμένο και προκλήθηκαν ζημιές στα σπίτια και καταστήματα που είναι κοντά στη λίμνη.

Επίσης απο πλημμύρες, σημαντικές ζημιές προκλήθηκιαν στην Ασφάκα και την Κρανούλα, ενώ στην τελευταία καταστράφηκε και ιχθυοτροφείο με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του να χάσει τόνους πέστροφας που ήταν έτοιμες να προωθηθούν στην αγορά.

Μηχανήματα όλων των κρατικών Υπηρεσιών και των Δήμων, δουλεύουν νυχθημερόν για να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις περιοχές των κατολισθήσεων, ενώ η άντληση νερών είναι αδύνατη στις περισσότερες περιπτώσεις, αν δεν κατέβει η στάθμη της λίμνης και δεν αποσυρθούν τα νερά.

Το ευχάριστο είναι οτι απο το Σάββατο το μεσημέρι, σταμάτησαν οι έντονες βροχοπτώσεις και σιγά – σιγά τα νερά αποσύρονται.