∆ιαφέρουν, κατά πώς λένε οι επιστήµονες, τα όνειρα των ανδρών από αυτά των γυναικών. Ρώτησαν, µάλιστα, εκατό χιλιάδες ανθρώπους για να καταλήξουν σε αυτό το συµπέρασµα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγµα αναφέρουν πολλοί τον γάµο. Ονειρο των περισσοτέρων γυναικών, αποτελεί εφιάλτη των ανδρών. Οµως οι επιστήµονες προχώρησαν παραπέρα. ∆ιέκριναν τα όνειρα κατά φύλο και ηλικία. Πριν από τα τρία µας χρόνια, υποστηρίζουν ότι δεν συµµετέχουµε στα όνειρα που βλέπουµε. Βλέπουµε, απλώς, αποσπασµατικές εικόνες της καθηµερινότητας. Μεταξύ πέντε και οκτώ τα όνειρα γίνονται ιστορίες µε πλοκή και τη δική µας συµµετοχή. Από τα δεκατρία και µετά ονειρευόµαστε σαν ενήλικοι. Αγχη, φοβίες, επιθυµίες γίνονται ένα σουρεαλιστικό κουβάρι εικόνων που ξετυλίγεται ενώ κοιµόµαστε. Οι άνδρες, σύµφωνα µε την έρευνα, βλέπουν συνήθως άγνωστα πρόσωπα ενώ αντίθετα οι γυναίκες γνωστά.

Τα ανδρικά όνειρα έχουν περισσότερη δράση, βία, αυτοκίνητα και σεξ. Επιπλέον, οι γυναίκες βλέπουν όνειρα µακράς διαρκείας ενώ οι άνδρες µικρής. Υπάρχει όµως και ένα σηµείο συνάντησης των δύο φύλων.

Κοινό θέµα στα όνειρά τους η εργασιακή ανασφάλεια. Ανδρες και γυναίκες ονειρεύονται πολύ συχνά, σύµφωνα µε τους ερευνητές, ότι παραγκωνίζονται στη δουλειά τους, διώχνονται ή υποβιβάζονται. Αυτός ο εφιάλτης δείχνει να µάς κυνηγάει νυχθηµερόν και δεν κάνει φυλετικές διακρίσεις. Μόνο που ζωντανεύει ολοένα και περισσότερο καθώς βαθαίνει η κρίση. ∆εν υπάρχουν, άλλωστε, δικλίδες ασφαλείας. Ούτε συλλογικές συµβάσεις, ούτε διαπραγµατεύσεις και εργασιακά κεκτηµένα. Μόνο ο φόβος της απόλυσης και της ανεργίας. Μπροστά τους τρεµοσβήνει η αλληλεγγύη και ακροβατεί η αξιοπρέπειά µας. Ερχονται χειρότερες µέρες και δεν χρειάζεται ονειροκρίτης για να τις προβλέψουµε. Μόνο η αφύπνιση, ίσως, τις αποτρέψει πριν να είναι αργά για άλλα όνειρα, γυναικεία ή αντρικά.