«Ξεκινάµε µε µηδενισµένα τα κοντέρ. Την περασµένη Κυριακή οι ψηφοφόροι έστειλαν τα µηνύµατα διαµαρτυρίας τους µέσα από τις κάλπες, αλλά τώρα τα πράγµατα είναι τελείως διαφορετικά και ξεκάθαρα: αναλαµβάνουν την ευθύνη να αναδείξουν τον πρώτο αιρετό περιφερειάρχη».


Με αυτό το σκεπτικό ο υποψήφιοςπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκος Μπόλαρης εµφανίζεται αισιόδοξος ότι ο συνδυασµόςτου µπορεί να καλύψει τη µεγάλη διαφορά των 12 και πλέον ποσοστιαίων µονάδων που τον χωρίζει από τον αντίπαλό του Παναγιώτη Ψωµιάδη και να κάνει τη µεγάλη έκπληξη, κόβοντας πρώτος το νήµα στις περιφερειακές εκλογές για την Κεντρική Μακεδονία.

Υποδέχεταιο ίδιοςτους επισκέπτες στο εκλογικό του κέντρο της οδού Μητροπόλεως. Την ηµέρα που τονσυνάντησαν «ΤΑ ΝΕΑ» ήταν χαµογελαστός και ευδιάθετος, παρά το γεγονόςότιτην εβδοµάδαανάµεσα στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο των εκλογώνεπισκεπτόταν καθηµερινά τρεις νοµούς, δουλεύοντας 18- 20 ώρες το 24ωρο και γράφοντας χιλιάδες χιλιόµετρα στο κοντέρ µε τις προεκλογικές µετακινήσεις.

«Είχε µηχα νισµό». Ο γαλάζιος αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο Παναγιώτης Ψωµιάδης είχε στη διάθεσή του ολόκληρο τον µηχανισµό της Νοµαρχίας Θεσσαλονίκης, ενώ τους πρώτους µήνες της προεκλογικής περιόδου κινήθηκε χωρίς αντίπαλο, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις και µοιράζοντας το καλοκαίρι στις παραλίες της Χαλκιδικής από αναπτήρες µέχρι µπουκάλια µε εµφιαλωµένο νερό, µε το έµβληµα της παράταξής του.

Η υποψηφιότητα Μπόλαρη ανακοινώθηκε περίπου δύο µήνες πριν από τις εκλογές και ο πρώην υφυπουργός έπρεπενα καλύψει τον χρόνο «κόβοντας δρόµο», όπως λέει. Φρένο στην αλα ζονεία. «Σηµασία έχει όχι ποιος ξεκίνησε πρώτος, αλλά ποιος θα κόψει το νήµα. Ηδη η αλαζονεία αυτών πουέλεγαν ότι θα τελειώσουν πανηγυρικά από την πρώτη Κυριακή έχει µετατραπεί σε περίσκεψη», υπογραµµίζει και τονίζει ότι στον πρώτο γύρο οι ψηφοφόροι είπαν «όχι» στον κ. Ψωµιάδη και αύριο θα καταψηφίσουν το «καθεστώς» του.

Ο ΜάρκοςΜπόλαρηςεπισηµαίνει ότι ηΚεντρικήΜακεδονία διαθέτει ανεξάντλητο πλούτο και µοναδική γεωστρατηγική θέση και είναιβέβαιος ότι ονέος αυτοδιοικητικός θεσµός µπορεί να δηµιουργήσει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, µέσω τηςµεταφοράς αρµοδιοτήτων από την κεντρική εξουσίαστις περιφέρειες. Ξεκαθαρίζειόµως ότι όλααυτά προϋποθέτουν συνέργειες ανάµεσα σε πολίτες, κινήµατα, κοινωνικές οµάδες και κόµµατα, συµπαράταξη, συλλογική δουλειά.

Το δίλ ηµµα. Λέει ότι οι ψηφοφόροι που θα περάσουν την είσοδο του εκλογικού κέντρου αύριο, θα βρεθούν αντιµέτωποι µε ένα δίληµµα. Πρέπει να επιλέξουν ανάµεσα στην αδιαφάνεια, το ρουσφέτι και την κακοδιαχείριση από τη µια και στην εξωστρέφεια, την ανάπτυξη και την αποτελεσµατικότητααπό την άλλη. «Είµαστε σε άλλο µήκος κύµατος, ο άλλος πόλος σε σχέση µε τον κ. Ψωµιάδη ο οποίος έχει επιλέξει µια µοναχική διαδροµή, ένα life style, µια “µάσκα” που χρησιµοποιεί για να καλύπτει το καθεστώς της αδιαφάνειας, του ρουσφετιού, του χτυπήµατος στην πλάτη τωνκολλητών και των κουµπάρων», λέει.

«Δεν φεύγ ω». Αυτό όµως που τον εξοργίζει είναι οι υπαινιγµοί που αφήνει ο κ.Ψωµιάδης ότι σε περίπτωση που ο Μ. Μπόλαρης δεν εκλεγεί περιφερειάρχης θα αποχωρήσει απότην Αυτοδιοίκηση, ακόµα και από τη Βόρεια Ελλάδα. «Από πού να φύγω; Από τον τόπο µου; Εγώ γεννήθηκα εδώ.Ζω, λειτουργώ επαγγελµατικά, µεγαλώνω τα έξι παιδιά µου. Εδώ εκλέχτηκα βουλευτής, υπηρέτησα ως δηµοτικός σύµβουλος, αντιδήµαρχος, νοµαρχιακός σύµβουλος Σερρών. Οχι. Είµαι εδώ και θα µείνω. Θα µείνω γιατί πιστεύω στον θεσµό», επισηµαίνει υψώνοντας τον τόνο της φωνής του.

Απευθυνόµενος στους ψηφοφόρους των κοµµάτων της Αριστεράς που δεν θα συµµετέχουν στον δεύτερο γύρο, τονίζει ότι για να ξεπεραστεί η χρηµατοπιστωτική κρίση δεν αρκεί ηκαταγγελτική ψήφος και τους καλεί να αποφασίσουν έξω από τις κοµµατικές γραµµές.

Ο Μάρκος Μπόλαρης λέει ότι παραιτήθηκε από υφυπουργός για να υπηρετήσει ένα θεσµό πρωτοποριακό στην ιστορία της χώρας και στο ερώτηµαπώς θα αντιδράσει στο ενδεχόµενοεκλογικής ήττας απαντά µε τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη: «…εκείνο που σουκαταλογίζουν τα χελιδόνια είναι η άνοιξη που δεν έφερες…».

«Εγώ αυτή την καταγγελία από τους νέους στην Κεντρική Μακεδονία, από τα δικά µου τα παιδιά δεν θέλω να τηνακούσω. Θα συνεχίσω να δίνω τη µάχη µέχρι να έρθει η άνοιξη», καταλήγει.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν ανάµεσα στην αδιαφάνεια, το ρουσφέτι και την κακοδιαχείρι- ση από τη µια και στην εξωστρέφεια, την ανάπτυξη και την αποτελεσµατι- κότητα από την άλλη

Ο υποψήφιος επισηµαίνει ότι η Μακεδονία πρέπει να εκµεταλλευτεί τον ανεξάντλητο πλούτο της ώστε να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας

«Με προγράµµατα από την Ε.Ε. θα τονώσουµε την αγορά»


Η εξασφάλιση πόρων από το κοινοτικό ταµείο αποτελεί βασικό στόχο του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκου Μπόλαρη. Οπως εξήγησε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας µπορεί µέσα από εµπεριστατωµένες µελέτες να ενταχθεί σε προγράµµατα και να εξασφαλίσει από την Ε.Ε.

ειδική χρηµατοδότηση µε στόχο την αναζωογόνηση της αγοράς. Για το θέµα της ενίσχυσης της επιχειρηµατικότητας δηλώνει έτοιµος, µε ήδη καταρτισµένο πρόγραµµα δωδεκάµηνης διάρκειας για τη στήριξη µορφών επιχειρηµατικότητας, βασισµένο σε επιδοτήσεις για άνεργους νέους και γυναίκες. Βασική προτεραιότητα δίνει η παράταξη και στο θέµα της προώθησης ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. «Στόχος µας είναι να προωθήσουµε προϊόντα Ονοµασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας, έτσι ώστε νέες ετικέτες να βγουν στην αγορά και να δηµιουργήσουν εισόδηµα και νέες θέσεις εργασίας», υπογράµµισε.