Σε δύο νησιά της Δωδεκανήσου, οι υποψήφιοι δήµαρχοι ήδη πανηγυρίζουν για την εκλογή τους χωρίς να χρειαστεί να εκτυπώσουν διαφηµιστικά φυλλάδια και αφίσες ή να µετακινήσουν ετεροδηµότες…

Στη Σύµη και στο Αγαθονήσι ο σηµερινός δήµαρχος και ο σηµερινός κοινοτάρχης αντίστοιχα δεν έχουν αντίπαλο για τις δηµοτικές εκλογές της Κυριακής και έτσι από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στις καρέκλες τους. Ο κοινοτάρχης του Αγαθονησίου µάλιστα θα είναι πλέον δήµαρχος, αφού µε τον «Καλλικράτη» η µέχρι τώρα κοινότητα του νησιού γίνεται δήµος. «Στη Σύµη όλα αυτά τα χρόνια τα πήγαµε καλά, έχει γίνει σηµαντικό έργο και λειτουργήσαµε συλλογικά χωρίς καβγάδες και αποκλεισµούς», λέει ο δήµαρχος, ο 38χρονος κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας που εκλέγεται για τρίτη συνεχόµενη φορά. Στην πρώτη εκλογή κέρδισε τον αντίπαλό του µε 7 ψήφους διαφορά και στη δεύτερη µε 380, ενώ «τώρα έχει εκτιµηθεί η προσπάθεια που όλοι µαζί καταβάλλουµε για το νησί και κρίθηκε από πολλούς ότι θα πρέπει να προχωρήσουµε ενωµένοι και µάλιστα σε µια περίοδο έντονης οικονοµικής κρίσης, αποφεύγοντας ενδεχόµενες έριδες που συνήθως προκαλούν οι εκλογικές αναµετρήσεις σε περιοχές µε µικρούς πληθυσµούς», τονίζει ο κ. Παπακαλοδούκας.

Η Σύµη τον χειµώνα φιλοξενεί 3.500 κατοίκους και «θα πρέπει να συνεχίσουµε να δουλεύουµε όλοι σκληρά και να πετύχουµε τους στόχους µας και να διατηρήσουµε τη φήµη του νησιού ως έναν αξιόλογο τουριστικό προορισµό», υποστηρίζει ο κ. Παπακαλοδούκας, ο οποίος για το 17µελές δηµοτικό συµβούλιο που θα εκλεγεί κατήρτισε ένα ψηφοδέλτιο µε 20 και όχι µε 26 υποψηφίους «για να µη σφαχτούν µεταξύ τους». Οπως λέει, µεταξύ αυτών περιλαµβάνονται και µέλη από την παράταξη που ήταν αντίπαλη στις προηγούµενες εκλογές.

«Η επόµενη µέρα»

«Το πρόβληµά µας είναι η επόµενη µέρα» αναφέρει ο κοινοτάρχης και αυριανός δήµαρχος Αγαθονησίου κ. Βαγγέλης Κόττορος. «Μας απασχολεί κυρίως µε το πώς θα στελεχωθούν οι δηµοτικές υπηρεσίες όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», δεδοµένου ότι είµαστε ένα µικρό νησί µε πολλές και ουσιαστικές ελλείψεις» προσθέτει ο κ. Κόττορος που όµως εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «όπως τα καταφέραµε τόσα χρόνια και διατηρήσαµε τον βράχο αυτό, θα προσπαθήσουµε και θα τα καταφέρουµε και τώρα».

Ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Κόττορος είναι ο τελευταίος κοινοτάρχης και ο πρώτος δήµαρχος ενός µικρού ακριτικού νησιού που τον χειµώνα αριθµεί µόλις 150 κατοίκους και είναι ο µικρότερος δήµος της χώρας. «Εµείς εδώ που ζούµε δεν έχουµε την πολυτέλεια για αντιπαραθέσεις και πρέπει να είµαστε µονιασµένοι για να µπορέσουµε να βρούµε λύσεις στα προβλήµατα που έρχονται και για τον λόγο αυτό σχηµατίσαµε ένα ψηφοδέλτιο µε 19 υποψηφίους συµβούλους από τους οποίους θα εκλεγούν οι 13 για να αποτελέσουν το πρώτο δηµοτικό συµβούλιο στο νησί», υπογραµµίζει ο κ. Κόττορος, που πριν ανακοινώσει την απόφασή του κάλεσε σε «πανστρατιά» – όπως δηλώνει – όλους τους κατοίκους για να αποτελέσουν µια κοινή παράταξη χωρίς κοµµατικούς χρωµατισµούς.

Νοικοκυρές και ψαράδες

Το ψηφοδέλτιο της παράταξής του αποτελείται από νοικοκυρές, ψαράδες, κτηνοτρόφους, υπαλλήλους και ανθρώπους που ζουν χειµώνα καλοκαίρι στο Αγαθονήσι. Ο γιος του κ. Κόττορου κατέρχεται στις εκλογές για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου µε την παράταξη του σηµερινού νοµάρχη Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη «για να αποδείξουµε και εµείς από αυτό εδώ το ακριτικό νησί ότι θέλουµε να µετάσχουµε, έστω µε τις µικρές µας δυνάµεις, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διοικητική µεταρρύθµιση της χώρας», όπως λέει ο πατέρας του.

Ο ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ

του Αγαθονησίου θα γίνει πλέον δήµαρχος, αφού µε τον «Καλλικράτη» η µέχρι τώρα κοινότητα γίνεται δήµος