«Αναγκαίο κακό» χαρακτηρίζει την προσφυγή στην τρόικα ο Κώστας Καραµανλής, προχωρώντας σε µια ηχηρή διαφοροποίηση από την αντιµνηµονιακή στρατηγική του Αντώνη Σαµαρά, παραµονές των αυτοδιοικητικών εκλογών!

Ο πρώην πρωθυπουργός, στέλνοντας παράλληλα τη δική του απάντηση στις δηµόσιες προτροπές του διαδόχου του στην ηγεσία της Ν.Δ. να σπάσει τη σιωπή του, διαµηνύει στη Ρηγίλλης ότι ο ίδιος θα κρίνει πότε είναι η κατάλληλη στιγµή να µιλήσει δηµοσίως και πως «αυτή η στιγµή δεν έχει έρθει ακόµη».

Δίαυλος για τα µηνύµατα Καραµανλή που αφορούν το σύνολο σχεδόν της τρέχουσας πολιτικής και εσωκοµµατικής ατζέντας ήταν τα µέλη του προεδρείου της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου, η οποία τον επισκέφθηκε στο πολιτικό γραφείο του για να τον προσκαλέσει ως κεντρικό οµιλητή σε εκδήλωση που οργανώνει στο τέλος Νοεµβρίου ο κλάδος των εµπόρων. Ο πρώην πρωθυπουργός παρότι αρνήθηκε ευγενικά, για περισσότερο από µία ώρα αντάλλαξε απόψεις µε τους εκπροσώπους της ΕΣΕΕ, δίνοντας και το δικό του στίγµα για τις τρέχουσες εξελίξεις – το οποίο οι συνοµιλητές του πήραν, εµµέσως πλην σαφώς, την έγκρισή του να το δηµοσιοποιήσουν. Κατά τη συζήτηση που επικεντρώθηκε στα ζητήµατα της οικονοµίας, ο πρώην πρωθυπουργός αναγνώρισε ουσιαστικά ότι η χώρα βρισκόταν την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησής του καθ’ οδόν προς το ΔΝΤ, όπως τουλάχιστον µεταφέρει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (και προβεβληµένο στέλεχος της Ν.Δ.) Βασίλης Κορκίδης. «Οταν κλείνουν οι αγορές για µία χώρα είναι αναγκαίο κακό να προσφύγει στο ΔΝΤ ή σε έναν µηχανισµό στήριξης... Κι εµείς αυτό φοβόµασταν και προσπαθούσαµε να αποφύγουµε και γι’ αυτό είχαµε δανειστεί από την αρχή του χρόνου» ήταν η κρίσιµη παρατήρηση του κ. Καραµανλή, ο οποίος πρόσθεσε ότι για τον ίδιο στην παρούσα συγκυρία «προέχει να σωθεί η χώρα». «Εχασαν χρόνο»
Με τη συγκεκριµένη επισήµανση, ο πρώην πρωθυπουργός εµφανίζεται όχι µόνο να αποστασιοποιείται από την επίσηµη θέση της Ν.Δ. ότι η προσφυγή στον µηχανισµό στήριξης «δεν ήταν µονόδροµος» αλλά διαφοροποιείται µε τον τρόπο του και από την απόφαση του κ. Σαµαρά να κινηθεί πολωτικά, υψώνοντας αντιµνηµονιακή «παντιέρα». Κατά τους συνοµιλητές του, πάντως, ο κ. Καραµανλής εκτίµησε ότι ο Γ. Παπανδρέου «έχασε χρόνο» και θα έπρεπε να προχωρήσει νωρίτερα σε µέτρα δηµοσιονοµικής πειθαρχίας.

Κοµµατικοί παράγοντες προσπαθούσαν χθες να ερµηνεύσουν τη διαφοροποίηση Καραµανλή, υπενθυµίζοντας µε έµφαση ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε καταψηφίσει στη Βουλή τη συµφωνία στήριξης από την τρόικα και δεν αντιµετώπιζε το Μνηµόνιο ως «αναγκαίο κακό», όπως το παρουσίαζαν τόσο η κυβερνητική πλειοψηφία όσο και η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΛΑΟΣ και η Ντόρα Μπακογιάννη που είχαν στηρίξει τη συµφωνία.

Αυτή ωστόσο δεν ήταν η µοναδική αµφίσηµη τοποθέτηση του κ. Καραµανλή στη συζήτηση µε τους εκπροσώπους της ΕΣΕΕ. Ο ίδιος εκτίµησε ότι δεν θα οδηγηθούµε σε πρόωρες εθνικές εκλογές. «Την ίδια αγωνία θα είχα και εγώ, αλλά δεν θα είχα βάλει τον πήχυ για τις περιφέρειες τόσο ψηλά» είπε και κατέληξε ότι ο κ. Παπανδρέου χειρίστηκε το θέµα των εκλογών «άκοµψα». «Εχει κλείσει το θέµα»
Ανοικτές σε διάφορες ερµηνείες είναι και οι θέσεις που διατύπωσε τόσο για το µέλλον της Ν.Δ. όσο και για τις δικές του µελλοντικές κινήσεις.

«Εύχοµαι και ελπίζω η Ν.Δ. να καταφέρει να βρει τον δρόµο της... Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσω» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, στέλνοντας µήνυµα ότι στηρίζει τη νέα ηγεσία του κόµµατος αλλά αφήνοντας για πολλούς να εννοηθεί πως η Ν.Δ. κινείται σήµερα χωρίς πυξίδα. Οταν ρωτήθηκε, εξάλλου, για τον δικό του ηγετικό ρόλο στη Ν.Δ. ο κ. Καραµανλής απάντησε στους συνοµιλητές του: «Για µένα το βιβλίο αυτό έχει κλείσει». Στο σηµείο αυτό φέρεται ότι παρενέβη ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ Π. Καρέλλας, λέγοντας ότι και στους εµπόρους η εφορία κλείνει τα βιβλία, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έρχεται και τα ξανανοίγει. Στο σχόλιο αυτό, κατά τους ίδιους συνοµιλητές, ο κ. Καραµανλής απάντησε µε ένα «αινιγµατικό χαµόγελο». Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «κάποια στιγµή θα µιλήσει για όλους και για όλα», αλλά δεν κρίνει ότι είναι κατάλληλος ο χρόνος για µια δηµόσια παρέµβασή του.

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

αναγνώρισε ότι την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησής του η χώρα όδευε προς την ίδια διαδροµή

Ενώ ο Σαµαράς επιµένει αντιµνηµονιακά

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ότι θα επιµείνει στην αντιµνηµονιακή στρατηγική της Ν.Δ. έστειλε εκ νέου χθες ο Αντώνης Σαµαράς. «Είµαστε υποχρεωµένοι να απορρίψουµε αυτό το πρόγραµµα, όχι βέβαια για να γυρίσουµε στην εποχή που το κράτος αναδιένειµε δανεικά και ψευδαισθήσεις κοινωνικής πολιτικής και ευηµερίας. Αλλά για να εξυγιάνουµε αληθινά τη χώρα µε ανάπτυξη, όχι µε ασφυξία», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε εκδήλωση του κοµµατικού Ινστιτούτου Δηµοκρατίας «Κων. Καραµανλής», ενώ τόνισε µε έµφαση την προσήλωση του κόµµατος στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισµού, ενάντια στον ακραίο νεοφιλελευθερισµό και τον κρατικιστικό σοσιαλισµό. Για εκλογικό εκβιασµό κατηγόρησε και χθες τον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Παν. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι οι κάλπες της Αυτοδιοίκησης προσφέρουν, µε την επιλογή των γαλάζιων υποψηφίων, διπλή διέξοδο: «Από τη µία, ψήφο κατά του Μνηµονίου, ψήφο αποδοκιµασίας της πολιτικής του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και από την άλλη, ψήφο θετική, ψήφο στη δυνατότητα εξόδου του τόπου από την κρίση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από