Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συµµετοχή επιχειρήσεων ιδιωτών στις διαδικασίες προµηθειών για τα νοσοκοµεία απηύθυνε, από µικροφώνου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Εν τούτοις άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο ο φορέας ο οποίος θα αναλάβει από το 2012 τη διενέργεια των προµηθειών του ΕΣΥ να είναι ανώνυµη εταιρεία του Δηµοσίου και όχι σύµπραξη ιδιωτών.


Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλ. Μόσιαλος, πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, ο οποίος όµως δήλωσε ότι κλίνει σαφώς προς την επιλογή του ιδιωτικού φορέα, επιλογή την οποία ο ίδιος δεν θεωρεί ως ιδιωτικοποίηση.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ µε θέµα «Προς ένα σύγχρονο σύστηµα Προµηθειών Υγείας», ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε ως «όχι απλώς ανορθολογικό αλλά απαράδεκτο για κράτος-µέλος της Ε.Ε. τον τρόπο που γίνονται οι προµήθειες των νοσοκοµείων τα τελευταία 10 χρόνια» και αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες αλλά και το χρονοδιάγραµµα εφαρµογής του νέου συστήµατος. Οπως είπε:

Το 20% των προµηθειών χαµηλού κόστους, δηλαδή εκείνες οι οποίες αφορούν αναλώσιµα υγειονοµικά υλικά, όπως γάζες, βαµβάκι, ορούς, καθετήρες, ράµµατα κ.λπ., θα διενεργούνται από τα ίδια τα νοσοκοµεία, πάντα µέσω διαγωνισµών.

n Το νοµοσχέδιο για το νέο σύστηµα προµηθειών του ΕΣΥ θα τεθεί άµεσα σε δηµόσια διαβούλευση διάρκειας 15 ηµερών και θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Δεκεµβρίου.

n Η Επιτροπή Προµηθειών Υγείας (ΕΠΥ) θα µετεξελιχθεί σε Επιτροπή Προδιαγραφών (µε νοµοθετική ρύθµιση που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέµβριο), ενώ ο φορέας ή οι φορείς οι οποίοι θα διενεργούν τους κεντρικούς διαγωνισµούς και τις προµήθειες του ΕΣΥ θα είναι υποχρεωµένοι να αποθηκεύουν και να διανέµουν τα υλικά, καθώς και να αποπληρώνουν τους προµηθευτές. Τη διανοµή θα κάνει η ανάδοχος εταιρεία που θα προκύψει από δηµόσιο διεθνή διαγωνισµό, εντός του 2011.

«Οι δαπάνες Υγείας για το 2010 ξεφεύγουν από τις συµφωνηθείσες τον Φεβρουάριο του 2010 και αυτή η υπέρβαση έχει να κάνει µε µια συνολική οικονοµία που δεν έχει χρήµατα να την καλύψει, που δεν έχουµε αγορές να µας δανείσουν, που δεν έχουµε τρόπους να είµαστε όπως πρέπει να είµαστε απέναντι στις υποχρεώσεις µας», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Ο γενικός γραµµατέας Υγείας Νίκος Πολύζος έδωσε στοιχεία για την πορεία ορθολογισµού του συστήµατος προµηθειών που δείχνουν ότι οι δηµόσιες δαπάνες για προµήθειες στο ΕΣΥ έχουν σηµειώσει µείωση κατά 6% σε σχέση µε το 2009, ενώ η µείωση στα αναλώσιµα υγειονοµικά υλικά, τα ορθοπεδικά και τα εργαστηριακά υλικά φθάνει το 19%.