ΠΙΛΟΤΙΚΑ, από δύο διοικητικές περιφέρειες του ΙΚΑ – της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης – αρχίζει η υπαγωγή των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταµείων στο ΕΣΥ.

Οπως ανακοίνωσε χθες το απόγευµα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε έκτακτη άτυπη συνάντηση µε τους δηµοσιογράφους, η πιλοτική εφαρµογή θα γίνει άµεσα. Η σχετική µελέτη θα κατατεθεί εντός 15 ηµερών από την ειδική επιτροπή υπαλλήλων των υπουργείων Υγείας και Εργασίας υπό τη γενική γραµµατέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, η οποία έχει αναλάβει να την εκπονήσει.

Το σχέδιο αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί το Α’ τρίµηνο του νέου έτους, καθώς ο νόµος επιβάλλει εφαρµογή του µέσα σε ένα 6µηνο. «Αν δεν υπάρξει αυτή η µετατροπή δεν µπορεί να υπάρξει Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα», δήλωσε κ. Λοβέρδος. Ο προβληµατισµός του υπουργού Υγείας σχετίζεται κυρίως µε τις δυσκολίες σε τεχνικά θέµατα όπως, για παράδειγµα, το καθεστώς εργασίας των συµβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα των γιατρών του Ιδρύµατος. «Το εγχείρηµα είναι δύσκολο τεχνικά αλλά όχι απραγµατοποίητο» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Σηµειώνεται πως οι εµπειρογνώµονες της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, οι οποίοι ζητούν επισταµένως την υπαγωγή των ιατρικών µονάδων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, έχουν συµπληρώσει µία εβδοµάδα ελέγχων στον τοµέα της υγείας εν αναµονή των επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο στις 16 και 17 Νοεµβρίου.