Νέα πτώση βράχου σημειώθηκεχθες στην κοιλάδα των Τεμπών, προκαλώντας τροχαίο ατύχημα μόνο με ζημιές, ενώ χρειάστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων για λίγη ώρα.

Ωστόσο, αργά χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια σύσκεψης των αρμοδίων φορέων αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα Τέμπη έως την Κυριακή ώστε να γίνουν έλεγχοι και ν’ αποφευχθεί η περίπτωση νέας πτώσης βράχων. Από το βράχο προκλήθηκε τροχαίο ατύχημα καθώς έσκασαν τα λάστιχα φορτηγού αυτοκινήτου, το οποίο διερχόταν εκείνη τη στιγμή από το σημείο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία μέχρις ότου απομακρυνθεί το όχημα από το οδόστρωμα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η κοιλάδα των Τεμπών είχε κλείσει για πέντε και πλέον μήνες, μετά από τη φονική κατολίσθηση, ενώ μέχρι τον Μάϊο είχαν γίνει εκτεταμένες εργασίες στα πρανή της κοιλάδας.

Αν και το φαινόμενο –κατά την εταιρεία- ερευνάται, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, οι βροχές των τελευταίων ημερών θα πρέπει να συνέβαλαν στην πτώση του βράχου.

Η κίνηση των οχημάτων με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη:

1.Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα τουριστικά λεωφορεία , θα εκτρέπονται:

–Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας [Χ/Θ 346+300 Π.Α.Θ.Ε], προς την περιφερειακή οδό Λάρισας-Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Λάρισας –Τρικάλων –Καλαμπάκας-Γρεβενών, θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

–Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 Π.Α.Θ.Ε.], όπου θα συνεχίζουν στην Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνα-Κοζάνης-Εγνατία οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος κλειδί Ημαθίας.

2.Τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά έως 3,5 τόνων και τα λεωφορεία ΚΤΕΛ, θα εκτρέπονται από τον κόμβο του Πλατυκάμπου [Χ/Θ 349+396 Π.Α.Θ.Ε.] προς Αγιά και μέσω της Ε.Ο. Λάρισας-Αγιάς-Αγιοκάμπου-Βελίκας-Κόκκινο Νερό-Στόμιο-Ομόλιο, θα εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο προς Θεσσαλονίκη από δ/ση Στομίου [Χ/Θ 390+700 Π.Α.Θ.Ε.].

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

1.Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και τα τουριστικά λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας [Χ/Θ 474+500 Π.Α.Θ.Ε.] προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:

–Είτε, μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.

–Είτε, μέσω Ε.Ο. Κοζάνης –Γρεβενών –Καλαμπάκας-Τρικάλων -Λάρισας και εν συνεχεία δια της περιφερειακής οδού Λάρισας-Τρικάλων, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας.

2.Όλα τα Ι.Χ.Ε. τα φορτηγά μέχρι 3,5, τόνους και τα λεωφορεία ΚΤΕΛ, που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Δ/σης Στομίου και θα ακολουθούν τη διαδρομή Ομόλιο-Στόμιο-Κόκκινο νερό –Βελίκα-Αγιόκαμπο-Αγιά-Κόμβο Πλατυκάμπου-Π.Α.Θ.Ε.

Εξαιρούνται απ’ τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των τοπικών κοινωνιών, οι κάτοικοιτης περιοχήςαπό την οποία διέρχεται η εναλλακτική διαδρομή του Ανατολικού άξονα (παραλιακή Αγιοκάμπου), καθώς και οι κάτοικοι των Δήμων Κάτω Ολύμπου & Ευρυμενών:

– Φορτηγά , για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο, αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.ά.).

Η εταιρεία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», η πτώση του βράχου (μικρού μεγέθους, 40x40x40 εκ.) σημειώθηκε λίγο πριν τις 3 το απόγευμα, στο 390ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού, κοντά στην Αγία Παρασκευή, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη -λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την φονική πτώση των βράχων τον περασμένο Δεκέμβριο.