«Ξεκίνησα για µία πτήση ρουτίνας και ξαφνικά βρέθηκα να απειλούµαι µε µία χειροβοµβίδα και ένα µαχαίρι. Οταν µου είπαν “πάµε Κορυδαλλό” κατάλαβα ότι έχουµε να κάνουµε µε υπόθεση-καρµπόν µε την προηγούµενη απόδραση».
Ηπεριγραφή αυτή θα µπορούσε να ήταν απόσπασµα από ταινία µε τίτλο: «Απόδραση από τον Κορυδαλλό Νο 2», αλλά ανήκει στον κ. Ηλία Θεοφιλόπουλο, πιλότο του ελικοπτέρου που χρησιµοποιήθηκε για τη δεύτερη απόδραση του Β. Παλαιοκώστα από τις φυλακές. Πιλότοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι περιέγραψαν όσα έζησαν στις 22 Φεβρουαρίου 2009, όταν το περίφηµο ελικόπτερο προσγειώθηκε – όπως είχε συµβεί και την πρώτη φορά – στις φυλακές του Κορυδαλλού και η γυναίκα που επέβαινε σε αυτό µε ικανότητες… Λάρα Κροφτ βοήθησε τους Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα να πετάξουν προς την ελευθερία. Ο ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές, ο Β. Παλαιοκώστας, παραµένει ασύλληπτος και η θέση του στο εδώλιο ήταν κενή. Παρόντες ήταν ο αλβανός κακοποιός Αλκέτ Ριζάι και η σύντροφός του Ασπασία Μητροπία, γνωστή και ως Σούλα. Το ζευγάρι που κρατείται σε διαφορετικές φυλακές, καθόλη τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας, κρατούσε ο ένας σφιχτά το χέρι του άλλου. Το εδώλιο µοιράζονται ακόµη για επιµέρους πράξεις ο αδερφός του δολοφονηµένου επιχειρηµατία νυχτερινών κέντρων Γιώργου Αναγνωστόπουλου, Χρύσανθος, και ένα ζευγάρι Αλβανών µε τα στοιχεία Ερβις Στέφανι και Μπλερίνα Λούλε. «Επεφταν πυροβολισµοί για εκφοβισµό. Οταν επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο οι κρατούµενοι δεν είχαν όρεξη για πολλά λόγια.Ο µόνος που µίλησε ήταν ο Παλαιοκώστας. Μόλις περάσαµε τα διόδια, µου υπέδειξε το µέρος για να προσγειωθώ. Από όσους κάθονται στο εδώλιο αναγνωρίζω µόνο το Ριζάι. Η γυναίκα (σ.σ.: η Σούλα) δεν µου θυµίζει τίποτα», κατέθεσε ο πιλότος.

«“Φύγε, κινδυνεύεις”, µου είπαν όταν προσγειώθηκε το ελικόπτερο. Στο προαύλιο της αποµόνωσης ήταν ο Παλαιοκώστας και ο Ριζάι. Φοβήθηκα για πυροβολισµούς και έκατσα σε µία γωνιά. Μία κοπέλα πέταξε τη σκάλα. Τα χαρακτηριστικά της δεν µπορώ να τα περιγράψω. Δεν µπορώ να αναγνωρίσω στο πρόσωπό της την κατηγορουµένη», είπε ο σωφρονιστικός υπάλληλος Λάµπρος Ζαµπέλης.

ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ

Τη Σούλα δεν αναγνώρισε ούτε ο πιλότος µε τον οποίο η γυναίκα είχε κάνει λίγες ηµέρες πριν από την απόδραση δοκιµαστική πτήση

Τα «µπαλάκια» και οι σχέσεις µε τους κρατουµένους


ΟΙΔΙΚΑΣΤΕΣ επιχείρησαν να φωτίσουν σηµεία που συνδέονται µε τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήµατος. Απαντήσεις πήραν από τον κατηγορούµενο Αλκέτ Ριζάι και όχι από τους µάρτυρες – σωφρονιστικούς υπαλλήλους:

Εισαγγελέας (Ιωάννης Αγγελής): Από τη σκοπιά που κάνετε, βλέπετε τον χώρο από όπου µπαίνουν τα «µπαλάκια» (σ.σ.: αναφερόταν σε έναν από τους τρόπους που καµουφλαρισµένα µπαίνουν – όπως έχει καταγγελθεί – ναρκωτικά στις φυλακές).

Αλκ. Ριζάι: Με τα «µπαλάκια» το πας αλλού… Αυτά είναι στη Β’ Πτέρυγα… Εφέτης (Κ. Γκανιάτσος): Με τους κρατουµένους τι σχέση αναπτύσσετε; Μου έκανε εντύπωση που τους αποκαλείτε µε τα µικρά τους ονόµατα.

Μάρτυρας: Καµιά φορά γίνεται και έτσι…