n Ρ ΩΣΙΑ

Ρώσοι οµοσπονδιακοί ανακριτές ανακοίνωσαν χθες ότι εξετάζουν κατηγορίες για διαφθορά στον δήµο της Μόσχας, µία ηµέρα µετά την αποποµπή του δηµάρχου Γιούρι Λουζκόφ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσηµη δήλωση ότι εναντίον του Λουζκόφ µπορεί να ασκηθεί δίωξη για διαφθορά κατά τη διάρκεια της 18χρονης θητείας του στον δήµο της Μόσχας.

n Π ΓΔΜ

Ο πρόεδρος του Συνταγµατικού Δικαστηρίου Τρενταφίλ Ιβανόφσκι της ΠΓΔΜ διετέλεσε το 1964 πληροφοριοδότης των µυστικών υπηρεσιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σύµφωνα µε την ετυµηγορία της κοινοβουλευτικής επιτροπής της ΠΓΔΜ. Ο Ιβανόφκι απέρριψε την ετυµηγορία και δήλωσε ότι θα προσφύγει στο αρµόδιο δικαστήριο για να δικαιωθεί.

n Η ΠΑ

Για πρώτη φορά, ο αµερικανός πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα υπέγραψε διάταγµα επιβολής κυρώσεων εναντίον οκτώ ανώτερων ιρανών αξιωµατούχων για «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων». Παράλληλα απαγορεύει σε Αµερικανούς να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή µε αυτούς. Οι κατηγορίες αφορούν δολοφονίες και ξυλοδαρµούς αντικυβερνητικών διαδηλωτών µετά τις αµφιλεγόµενες προεδρικές εκλογές στο Ιράν τον Ιούνιο του 2009.

n Τ ΟΥΡΚΙΑ

Το γιοτ του Κεµάλ Ατατούρκ «Savarona», το οποίο είχε εκµισθωθεί από το υπουργείο Οικονοµικών σε επιχειρηµατία, κατασχέθηκε από την κυβέρνηση της Τουρκίας µετά την αποκάλυψη ότι δίκτυο πορνείας το χρησιµοποιούσε για πάρτι. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ανακοίνωσε ότι βρίσκονται υπό κράτηση οκτώ ενήλικες και δύο ανήλικες φερόµενες ως πόρνες.

n Β ΡΕΤΑΝΙΑ

Την αποχώρησή του από τα ηγετικά αξιώµατα του κόµµατος των Εργατικών ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιµπαντ, λίγες µόλις ηµέρες µετά την ήττα από τον αδελφό του Εντ. «Η παράταξη χρειάζεται ένα νέο ξεκίνηµα από τον νέο της αρχηγό», ανέφερε σε επιστολή που απέστειλε στον επικεφαλής της εκλογικής του περιφέρειας.