Ολόκληρα σύνολα – θησαυροί – πολύτιµων αρχαίων ελληνικών νοµισµάτων φωτίζονται στις προθήκες δύο περιοδικών εκθέσεων στο Νοµισµατικό Μουσείο της Αθήνας
Είναι µοναδικό κι έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Βέλγιο. Είναι το τετράδραχµο της Αίτνας – το νόµισµα που εξέδωσε η σικελική πόλη κατά τη διάρκεια της σύντοµης ιστορίας της. Ενα νόµισµα-έργο τέχνης, που στη µία πλευρά του φέρει παράσταση του Σιληνού και στην άλλη όψη απεικονίζει τον Δία να κρατά κεραυνό, του οποίου ο δηµιουργός παραµένει άγνωστος.

Νόµισµα που αποτελεί τον πρωταγωνιστή της έκθεσης «Ο,τι λάµπει… Η βελγική συνεισφορά στην ελληνική νοµισµατική», την οποία φιλοξενεί το Νοµισµατικό Μουσείο στο πλαίσιο συνεργασίας ανάµεσα σε φορείς του Βελγίου και της Ελλάδας και πραγµατοποιείται µε αφορµή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Βέλγιο.

Το τετράδραχµο της Αίτνας είναι ένα µόνο από τα αρχαία ελληνικά νοµίσµατα που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ ανάµεσα στα εκθέµατα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον νοµισµατικό θησαυρό που βρέθηκε στον Θορικό (και φυλάσσεται στο Νοµισµατικό Μουσείο)

από βέλγους ανασκαφείς το 1969 και του οποίου η αρχαιολογική αξία είναι τεράστια και διπλή: περιλαµβάνει αργυρά αθηναϊκά τετράδραχµα, υλικό πολύτιµο για τους ερευνητές που µελετούν την εξέλιξη του συγκεκριµένου νοµίσµατος και προέρχεται από τον Θορικό, περιοχή που αποτελούσε συνδετικό κρίκο ανάµεσα στα γειτονικά µεταλλεία αργύρου του Λαυρίου και τα νοµισµατοκοπεία της αρχαίας Αθήνας και στην οποία γινόταν η προεργασία, ώστε να εξασφαλιστεί η ποσότητα του µετάλλου που απαιτούνταν για την παραγωγή των αθηναϊκών νοµισµάτων.

Τα βλέµµατα όµως θα προσελκύσει και ο θησαυρός από την Τell el Μaskhuta της Αιγύπτου – σήµερα στη Βασιλική Βιβλιοθήκη του Βελγίου – που αποτελείται από «αποµιµήσεις» αθηναϊκών τετράδραχµων. Η προέλευση του θησαυρού και το πλήθος του, µαρτυρούν την έκταση της διάδοσης των αθηναϊκών νοµισµάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι θησαυροί εκ Βελγίου όµως δεν είναι και οι µοναδικοί που φιλοξενούνται στο Ιλίου Μέλαθρον – στο µοναδικής αισθητικής κτίριο που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλερ για οικία του ανασκαφέα της Τροίας και των Μυκηνών Ερρίκου Σλήµαν – όπου σήµερα στεγάζεται το Νοµισµατικό Μουσείο. Παράλληλα, φιλοξενείται και δεύτερη περιοδική έκθεση ώς το τέλος του χρόνου. Και αποκαλύπτει τα µυστικά 4.700 νοµισµάτων από ήλεκτρο, χρυσό, άργυρο και χαλκό µε προέλευση από την Ελλάδα, αλλά και από την Ανατολή (από τον 5ο έως τον 1ο αι. π.Χ.) που συνθέτουν τους 23 θησαυρούς. Φιλοδοξία της έκθεσης είναι να µυήσει τους επισκέπτες στις συνθήκες εύρεσης των θησαυρών. Να τους αποκαλύψει τα γεγονότα που ώθησαν τους ιδιοκτήτες να κρύψουν την περιουσία τους και να εξηγήσει τα συµπεράσµατα που προκύπτουν από την κάθε ανακάλυψη – όπως ο εντοπισµός χρυσών δαρεικών (περσικό νόµισµα) που επιβεβαιώνει τον Ξενοφώντα, πως οι Πέρσες χρησιµοποίησαν το ισχυρό νόµισµά τους για να επηρεάσουν µε δωροδοκίες τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

ΙΝFΟ

«Ο,τι λάµπει…

Η βελγική συνεισφορά στην ελληνική νοµισµατική» στο Νοµισµατικό Μουσείο (Πανεπιστηµίου 12) έως 15 Ιανουαρίου