Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στην Κύπρο με αφορμή απόσπασμα ομιλίας του Προέδρου Χριστόφια στην Ουάσιγκτον, στο οποίο ο κύπριος Πρόεδρος αναφερόμενος στα γεγονότα του 1974 αποκάλεσε εισβολή τόσο το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας όσο και την τουρκική στρατιωτική απόβαση στο νησί.


Το επίμαχο απόσπασμα της ομιλίας του κ. Χριστόφια στο Ιδρυμα Μπρούκινγκς αναφέρει ότι «οι δυο λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό αυτή η εγκληματική πράξη της χούντας οδήγησε στην ανατροπή της και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία».

Η αναφορά αυτή πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ από το οποίο προέρχεται ο κ. Χριστόφιας, τον κατηγόρησαν ότι εξισώνει τις ευθύνες Ελλάδας και Τουρκίας για τα γεγονότα του 1974 και κυρίως ότι με τη φράση αυτή δικαιώνει την τουρκική πολιτική, στην οποία δίνει «όπλα» ενισχύοντας την επιχειρηματολογία της.

«Λανθασμένη αναφορά»

Ακόμα και το συγκυβερνών κόμμα του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε την αναφορά του προέδρου Χριστόφια ατυχή και λανθασμένη, ενώ η αντιπολίτευση κάλεσε τον κ. Χριστόφια να απολογηθεί. Τα κόμματα (ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι) καταλογίζουν στον κύπριο Πρόεδρο ότι με την αναφορά του παρέχει πλήρη δικαιολόγηση της τουρκικής εισβολής. Εκφράζονται ακόμα φόβοι ότι, εκτός από τον σάλο που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό μέτωπο, η υιοθέτηση της θέσης περί «ελληνικής εισβολής» πέραν της τουρκικής θα πλήξει τη διεθνή θέση της Κύπρου και θα αποτελέσει επιχείρημα στα χέρια όσων επιθυμούν να βοηθήσουν την Τουρκία κυρίως στις Βρυξέλλες, όπου ως γνωστόν εκκρεμεί η υπόθεση του απευθείας εμπορίου με το ψευδοκράτος. Υπογραμμίζουν ακόμα ότι η αναφορά στην ουσία υποσκάπτει την εκστρατεία που έχουν αναλάβει Αθήνα και Λευκωσία για καταγγελία των ευθυνών της Αγκυρας ως κατοχικής δύναμης.

«Αδικαιολόγητες αντιδράσεις»

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αλλά και το ΑΚΕΛ επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, σημειώνοντας ότι αυτές είναι αδικαιολόγητες και στηρίχθηκαν στην απομόνωση μιας φράσης από τη συνολική ιστορική αναδρομή που έκανε ο κ. Χριστόφιας. Ταυτόχρονα, τόσο το ΑΚΕΛ όσο και η κυβέρνηση επανέλαβαν την πάγια θέση τους, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού, ότι η χούντα έδωσε τη δικαιολογία που έψαχνε η Τουρκία για την εισβολή. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χριστοφίδης διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόταν στον κοινό σχεδιασμό της χούντας και των τουρκικών επεκτατικών κύκλων της Αγκυρας.

«Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη


ΕΥΣΗΜΑ για την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.

μέχρι το 2014 απένειμε στον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε σύντομη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ο αμερικανός αντιπρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντησή του την προηγούμενη εβδομάδα με τον Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, ενώ ανέφερε στον υπουργό Εξωτερικών ότι η Ελλάδα είναι «αξιόπιστος εταίρος» στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Στην Αγκυρα, απαισιόδοξος για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγκίς, εκτιμώντας πως «βρισκόμαστε πολύ μακριά» από μία λύση. «Ολες οι προτάσεις μας έχουν απορριφθεί και δεν έχουμε δεχθεί κάποια αντιπρόταση», είπε ο Ε. Μπαγίς, μιλώντας για το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου στο «Εuropean Ρolicy Center» στις Βρυξέλλες και απηχώντας την πάγια τουρκική θέση ότι η ευθύνη για το όποιο αδιέξοδο ανήκε και ανήκει στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Υπογράμμισε ακόμη ότι «είναι κρίμα που κάποια μεγάλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κρύβονται πίσω από αυτό το όμορφο νησί, την Κύπρο».

«Για την ίδια την Κύπρο, η καλύτερη και φθηνότερη εγγύηση είναι να ανήκουμε στο ίδιο κλαμπ», σημείωσε ακόμη, ενώ επανέλαβε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία, χώρες που αντιτίθενται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, «χρησιμοποιούν το κυπριακό ζήτημα για τους δικούς τους εσωτερικούς πολιτικούς λόγους».