ΗΠΑ

Σε νοσοκοµείο του Κλίβελαντ εισήχθη εσπευσµένα χθες ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίµι Κάρτερ, έπειτα από πόνους στο στοµάχι που ένιωσε εν πτήσει.

Από το περιβάλλον του πάντως ανακοινώθηκε πως «είναι καλά» και θα συνεχίσει την περιοδεία για την προώθηση του νέου του βιβλίου, «Το Ηµερολόγιο του Λευκού Οίκου», την επόµενη εβδοµάδα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ανετος εµφανίστηκε χθες στην πρώτη του µεγάλη οµιλία ως ηγέτης των Εργατικών ο Εντ Μίλιµπαντ. Μιλώντας στο συνέδριο του κόµµατος στο Μάντσεστερ, ο Μίλιµπαντ δήλωσε πως η οικονοµική πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, όχι µόνο στη µείωση του ελλείµµατος, και πως δεν θα στηρίξει «ανεύθυνες απεργίες» κατά των σχεδιαζόµενων περικοπών.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ του ΡΚΚ καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόµµατος της Τουρκίας, Σαλαχατίν Ντεµιρτάς. Κι αυτό, σε µια περίοδο που το νέο κουρδικό άνοιγµα της κυβέρνησης Ερντογάν χαρακτηρίζεται σοβαρό και εκτιµάται ότι δεν αποκλείεται αυτήν τη φορά να οδηγήσει σε λύση του Κουρδικού. Ο Σαλαχατίν Ντεµιρτάς δεν αναµένεται να εκτίσει την ποινή επειδή χαίρει βουλευτικής ασυλίας. ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Σε δεκαπενταετή κάθειρ ξη µετατράπηκε η ποινή του αιγύπτιου δισεκατοµ µυριούχου Χισάµ Ταλάτ Μούσταφα, ο οποίος πρω τοδίκως είχε καταδικα στεί σε θάνατο δι’ απαγ χονισµού για τον ρόλο του στη δολοφονία της λιβανέ ζας τραγουδίστριας Σούζαν Ταµίµ, η οποία είχε αρνηθεί να τον παντρευτεί.

ΙΣΡΑΗΛ

Η οµιλία του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίµπερµαν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη διευθέτηση της ισραη λινοπαλαιστινιακής διένε ξης δεν εκπροσωπεί την επίσηµη θέση της ισραη λινής κυβέρνησης, αναφέ ρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουρ γού Μπενιαµίν Νετανιάχου. Ο Λίµπερµαν έκανε λόγο για «ανταλλαγή εδαφών και πληθυσµών» ως λύση στη διαµάχη των δύο πλευρών.