Η Ρόδος διαθέτει τη δυναµική να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης και εφαρµογής του «Καλλικράτη», τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος δήµαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο οποίος πιστεύει ότι η δηµαρχία είναι µια πρόκληση και γι’ αυτό αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και κατέρχεται στις εκλογές. Μάλιστα υποστηρίζει ότι η ανάγκη για αλλαγή του σηµερινού µοντέλου Αυτοδιοίκησης είναι επιτακτική.


1 Βουλευτής ή δήµαρχος;

Οι συµπολίτες µου µε τίµησαν στις βουλευτικές εκλογές. Στη νέα εποχή του «Καλλικράτη», η δηµαρχία είναι µια νέα πρόκληση. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή ανήκει στον ροδιακό λαό.

2 Είστε από τους ελάχιστους βουλευτές που θα διεκδικήσουν τη δηµαρχία…

Ενδεικτικό της σηµασίας που δίνει η κυβέρνηση στον Δήµο Ρόδου και στο εγχείρηµα του «Καλλικράτη». Ο νέος, ενιαίος δήµος έχει όλες τις προοπτικές να αποτελέσει πρότυπο εφαρµογής του νέου µοντέλου Αυτοδιοίκησης.

3 Πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση;

Δύσκολη καθώς ιδιαίτερα αξιόλογοι συναγωνιστές και φίλοι είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Επιβεβληµένη όµως από τη συνείδησή µου.

4 Ηταν πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Μπορούσατε να πείτε όχι;

Πρόταση του προέδρου, ιδιαίτερα τιµητική, αλλά κυρίως πρόταση µε σκοπό την ενότητα και τη συγκρότηση ενός συνδυασµού νίκης.

5 Δεν φοβάστε το ρίσκο;

Τίποτα δεν είναι δεδοµένο στην πολιτική. Ο καθένας όµως έχει την πορεία του, τις ιδέες και τις αξίες του.

6 Σας φοβίζει η ύπαρξη αντάρτη του ΠΑΣΟΚ στον Δήµο Ρόδου;

Το κάλεσµά µου για ενότητα του χώρου του ΠΑΣΟΚ παραµένει ανοιχτό. Οι δρόµοι µας µε οποιονδήποτε προοδευτικό συνδυασµό είναι δρόµοι σύγκλισης.

7 Πολλά χρόνια ήσασταν στην Αυτοδιοίκηση ως αντινοµάρχης Δωδεκανήσου. Θα σας βοηθήσει αυτό;

Από τη θέση του αντινοµάρχη, γνωρίζω τα προβλήµατα της Ρόδου και ετοιµάζουµε σχέδιο για την επίλυσή τους.

8 Ενας δήµος ολόκληρο το νησί της Ρόδου, ενώ µέχρι τώρα είχε δέκα. Θα πετύχει εδώ ο «Καλλικράτης»;

Είναι µια πρόκληση στην οποία ανταποκρινόµαστε µε ενθουσιασµό. Η Ρόδος διαθέτει τη δυναµική να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης και εφαρµογής του «Καλλικράτη».

9 Υπάρχουν ακόµη «εστίες αντίδρασης» για τον ενιαίο δήµο;

Πάντα θα υπάρχουν. Το σηµερινό µοντέλο Αυτοδιοίκησης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Η ανάγκη για αλλαγή είναι επιτακτική.

10 Πού θα πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειες στον νέο δήµο;

Στη διοικητική αναδιάρθρωσή του, τον πολεοδοµικό σχεδιασµό, τις υποδοµές, το περιβάλλον, την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονοµίας, τον αθλητισµό, την παιδεία, τον εθελοντισµό.

11 Ολοι οι δήµοι του νησιού έχουν µεγάλα χρέη. Πώς θα αντιµετωπιστούν;

Με ορθολογισµό και αξιοποίηση όλων των πόρων, ανθρώπινων και υλικών.

12 Με τους εργαζόµενους τι θα γίνει;

Θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο του οικοδοµήµατος του ενιαίου δήµου. Πιστεύω στον άνθρωπο και µπορούµε να πετύχουµε την αποτελεσµατικότερη αξιοποίηση του δυναµικού του δήµου µας.

13 Θα περιοριστεί και πάλι η ανάπτυξη του νησιού στον τουρισµό;

Ο τουρισµός θα είναι πάντα η κολόνα της τοπικής µας οικονοµίας. Μέριµνά µας όµως είναι η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, της µεταποίησης, της οικογενειακής και µεσαίας επιχείρησης, σε συνέργεια µε τον τουρισµό.

14 Υπάρχουν εναλλακτικές µορφές τουρισµού για τη Ρόδο;

Το νησί έχει τεράστια δυναµική. Συζητούµε χρόνια για συνεδριακό, θαλάσσιο, αθλητικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό τουρισµό και άλλες µορφές που µπορεί να προσελκύσουν ταξιδιώτες. Ηλθε η ώρα να κάνουµε τα σχέδια πράξη.

15 Μεγάλα έργα στο νησί καθυστερούν, όπως π.χ. η µαρίνα. Τι θα κάνετε;

Γνωρίζω τα έργα, στον σχεδιασµό των οποίων συµµετείχα ως αντινοµάρχης. Πράγµατι, πολλά έργα έχουν καθυστερήσει. Είναι σε άµεση προτεραιότητα η ολοκλήρωσή τους και η ένταξη νέων στον προγραµµατισµό του νέου δήµου.

16 Εχετε πρόταση για την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του Δηµοσίου στη Ρόδο;

Πρώτα αξιοποίηση της δηµοτικής περιουσίας και άµεσα άποψη για τη δηµόσια περιουσία µε στόχο τελικά η δηµόσια περιουσία να αξιοποιηθεί από τους Ροδίτες.

17 Με τον εθελοντισµό τι θα κάνετε;

Είναι προτεραιότητά µας. Εχουµε ήδη συνεργασία µε εθελοντικούς φορείς και λαµβάνουµε υπόψη τις προτάσεις τους. Δηµιουργούµε την Τράπεζα Χρόνου και Αγάπης. Καταθέτεις τον διαθέσιµο χρόνο σου και εισπράττεις αγάπη.

18 Τα τελευταία χρόνια η πόλη της Ρόδου έχει υποβαθµιστεί. Ποια έργα θα είναι σε προτεραιότητα;

Ολοκληρώνουµε τα έργα που εκτελούνται και όσα παραµένουν στάσιµα και ηµιτελή. Στην πόλη υπάρχουν πολλές δυνατότητες.

Με στοχευµένες παρεµβάσεις θα επιτύχουµε πολύ γρήγορα την ανάσχεση αυτής της εικόνας, δίνοντας προοπτική για µια αναγεννηµένη Ρόδο.

19 Η συγκρότηση συνδυασµού απαιτεί 293 συµβούλους, από τους οποίους περίπου 100 πρέπει να είναι γυναίκες. Είναι εύκολο να τους βρείτε;

Ο αριθµός ακούγεται µεγάλος, αλλά η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσµα για τη νέα εποχή στο νησί της Ρόδου είναι ακόµα µεγαλύτερη. ΄ 20 Η παράταξή σας θα είναι αµιγώς Πασοκική;

Θα είναι παράταξη πολλυσυλλεκτική, συνδυασµός ανθρώπων έµπειρων αλλά και νέων. Πάνω από όλα, όµως, θα είναι ένας συνδυασµός ανθρώπων που θέλουν να αλλάξουµε τη Ρόδο.