Ξέσπασε σε δάκρυα ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι στη διάρκεια ομιλίας του σε σχολείο της χώρας, ενώ εξέφραζε την αγωνία του για τη μόρφωση του αφγανικού λαού.

Ο Καρζάι, απευθυνόμενος σε μαθητές και δασκάλους σε σχολείο της κεντρικής Καμπούλ είπε ότι φοβάται πως ο γιος τουθα φύγει από την πατρίδα εξαιτίας του πολέμου.Λίγο αργότερα, τα μάτια του πλημμύρισαν δάκρυα όταν εξέφρασε την επιθυμία για μόρφωση των Αφγανών: «Οι γιοι μας δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο εξαιτίας των βομβών και των επιθέσεων αυτοκτονίας. Οι δάσκαλοί μας δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο εξαιτίας των συγκρούσεων και των απειλών που δέχονται ότι θα δολοφονηθούν. Τα σχολεία είναι κλειστά».

}}

Αναφερόμενος στον τρίχρονο γιο του, τόνισε: «Θέλω να πάει εδώ σχολείο, σας ορκίζομαι ανησυχώ, ανησυχώ… Να μη δώσει ο Θεός να φύγει από το Αφγανιστάν».

Στις εικόνες που μετέδωσε η αφγανική τηλεόραση, αρκετοί ακροατές του Καρζάι, δάσκαλοι και μαθητές, επίσης έκλαιγαν.

Μερικές ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότιολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τη δημιουργία ειρηνευτικού συμβουλίου με στόχο την έναρξη συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, ώστε να σταματήσουν τις επιθέσεις.

Η δημιουργία του συμβουλίου-του Ανώτατου Συμβουλίου για τηνΕιρήνη-είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο. Το Συμβούλιο θα αποτελείται από 70 μέλη, μεταξύ των οποίων και γυναίκες.

Σύμφωνα με το BBC, ορισμένα από τα 70 μέλη είναι πρώην πολέμαρχοι που πέρασαν χρόνια πολεμώντας τους Ταλιμπάν. Αυτό, όμως, ενδέχεται ναδυσχεράνει τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στο Αφγανιστάν.