Ακόμη ένας «στρατιώτης» προστέθηκε στην παγκόσμια… μάχη ταμπλέτας, καθώς ηBlackBerry παρουσίασε το «PlayBook». Πρόκειται για ένα tablet pc που υποστηρίζει «αληθινή συμμετρική πολυεπεξεργασία», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Το BlackBerry PlayBook έχει πάχος μικρότερο από 1,27 εκατοστά, βάρος 400 γραμμάρια και οθόνη με διαγώνιο 7 ίντσες. Αντλεί την επεξεργαστική του ισχύ από έναν διπύρηνο επεξεργαστή με χρόνο κύκλου ρολογιού 1GHz. Τις δουλειές του λειτουργικού συστήματος αναλαμβάνει το BlackBerry Tablet OS που υποστηρίζει «αληθινή συμμετρική πολυεπεξεργασία». Μαζί υποστηρίζουν την απρόσκοπτη εκτέλεση εφαρμογών στον ίδιο χρόνο σε μια οθόνη αφής που «ανταποκρίνεται τάχιστα».

Το λειτουργικό της RIM υποστηρίζει το Adobe Flash Player 10.1, Adobe Mobile AIR και την HTML5 και ως εκ τούτου επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα σάιτ, παιχνίδια ή άλλα media στο Web. Όπως επισημαίνει η RIM, μέχρι τώρα οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων προσπαθούσαν να γεφυρώσουν τους δύο κόσμους και να φέρουν στα κινητά περιεχόμενο από το WWW που ήταν φτιαγμένο για μεγάλες οθόνες.

Αυτό το κενό δεν υφίσταται πλέον με τα tablet. Εντούτοις, η σύνδεση στο Ίντερνετ θα γίνεται έμμεσα, μέσω ασύρματης δικτύωσης Wi-Fi ή μέσω σύνδεσης Bluetooth με το BlackBerry. Η υποστήριξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3G και 4G προγραμματίζεται για επόμενα μοντέλα του PlayBook, δεν θα υπάρχει όμως στο πρότυπο.

To PlayBook έχει κάμερες στην μπροστινή και την πίσω πλευρά HD για τη λήψη βίντεο και συσκέψεις με βίντεο που μπορούν αμφότερες να καταγράφουν βίντεο σε υψηλή ανάλυση ταυτόχρονα. Το tablet της RIM έχει επίσης θύρα εξόδου HDMI για την σύνδεσή του με τηλεόραση. Υποστηρίζει στερεοφωνικό ήχο και έχει έναν media player «που ανταγωνίζεται τους καλύτερους στην αγορά».

Οι χρήστες του smartphone της RIM, του δημοφιλούς BlackBerry, μπορούν να συνδέσουν με Bluetooth το PlayBook με το smartphone, παρά το γεγονός ότι θα φέρουν διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Ετσι, μπορούν να βλέπουν στην μεγαλύτερη οθόνη της ταμπλέτας, e-mail, έγγραφα, επαφές, ατζέντα, προγραμματισμένες εργασίες και γενικότερα όλο το περιεχόμενο που βρίσκεται ή είναι προσβάσιμο μέσω του smartphone (προσωρινά για λόγους ασφαλείας). Εξάλλου, είναι σαφές ότι η RIM απευθύνεται στην υπάρχουσα πελατειακή της βάση: τις επιχειρήσεις, που θέλουν να συνδέονται οι συσκευές που παραχωρούνται στους υπαλλήλους της με τους σέρβερ της και αποδίδουν τα αντίστοιχα δικαιώματα χρήσης στα εταιρικά δίκτυα.

Το λειτουργικό του tablet της RIM είναι βασισμένο στην αρχιτεκτονική QNX Neutrino, στην οποία βασίζονται επίσης εφαρμογές κρίσιμης σημασίας, όπως ο έλεγχος σε αεροπλάνα, τραίνα ή ιατρικό εξοπλισμό καθώς και στους βασικούς δρομολογητές του Διαδικτύου. Το λειτουργικό έχει αναπτυχθεί από την QNX Software, μια εταιρεία που εξαγόρασε νωρίτερα το 2010 η RIM.

To BlackBerry PlayBook αναμένεται να κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2011 ενώ διεθνώς θα διατεθεί το επόμενο τρίμηνο του 2011. Πάντως, η εταιρεία άφησε αναπάντητο το ερώτημα της τιμής «της πρώτης επαγγελματικής ταμπλέτας στον κόσμο», όπως την χαρακτήρισε ο επικεφαλής της εταιρείας, Μάικλ Λαζαρίδης.

Από τον Οκτώβριο 2010 η RIM θα αρχίσει να εργάζεται με προγραμματιστές και πελάτες για την ανάπτυξη και τη δοκιμή του. Το BlackBerry Tablet OS SDK αναμένεται πολύ σύντομα και οι developer μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στη διεύθυνση www.blackberry.com/developers/tabletos.

Εξάλλου, το μεγάλο ίσως μειονέκτημα της ταμπλέτας της RIM έναντι του Apple iPad είναι οι εφαρμογές. Ήδη την υποστήριξή της σε αυτόν τον τομέα εξεδήλωσε η Amazon, η οποία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει μια εφαρμογή για την ανάγνωση των βιβλίων σε φορμάτ για το Kindle από το RIM BlackBerry PlayBook.

Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση

}}