ΧΑΜΗΛ ΩΝΤΟΝΩΝ, αλλά µε θέση-κλειδί στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ δίπλα στη Χίλαρι Κλίντον, κάτι που θα του επιτρέψει – σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές – να παίξει σηµαντικό ρόλο και στην Αθήνα, είναι ο νέος αµερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Μπένετ Σµιθ, ο οποίος αναλαµβάνει σήµερα και επισήµως τα καθήκοντά του επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας.

Ο «ευγενής», όπως περιγράφεται, κ. Σµιθ, βρίσκεται στην Αθήνα από τις αρχές του µήνα και στις επαφές που πραγµατοποιεί δίνει το µήνυµα ότι θα έχει πιο εξωστρεφές προφίλ από τον προκάτοχό του, Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Αλλωστε, οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ µιλούν για φιλικό και ιδιαίτερα καλό στη συνεργασία άνθρωπο, ο οποίος στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ ήταν τα… αυτιά και τα µάτια της Χίλαρι Κλίντον. Ούτως ή άλλως, λένε διπλωµατικές πηγές, δεδοµένη θεωρείται η αναβάθµιση της θέσης της Αθήνας, η οποία µέχρι πρότινος δεν θεωρείτο σηµαντικό πόστο. Οµως, η οικονοµική κρίση και ο µηχανισµός στήριξης την έχουν φέρει πιο κοντά στην Ουάσιγκτον, που ανησυχεί για τις επιπτώσεις της κρίσης.

Η εµπειρία στο εξωτερικό του νέου πρεσβευτή συµπεριλαµβάνει υπηρεσίες σε Βέρνη, Κωνσταντινούπολη, Οτάβα και Στοκχόλµη. Ο Σµιθ ήταν εκτελεστικός γραµµατέας του Στέιτ Ντιπάρτµεντ µέχρι τον διορισµό του στην Ελλάδα, τοµέας ιδιαίτερα κρίσιµος, καθώς ήταν ο άνθρωπος που αποφάσιζε ποια θέµατα θα φτάσουν µέχρι τη Χ. Κλίντον. Μάλιστα, είχε την ίδια θέση και επί διακυβέρνησης των Ρεπουµπλικανών. Αρµόδιες πηγές εκτιµούν ότι η έλευσή του στην Αθήνα θα σηµαίνει και απευθείας γραµµή µε το Στέιτ Ντιπάρτµεντ.

Αλλαγές στην πρεσβεία του Ισραήλ

Αλλάζουν τα πράγµατα και στην πρεσβεία του Ισραήλ. Αν ο απελθών πρεσβευτής Αλί Γιαχία σηµατοδότησε την προσπάθεια της πρεσβείας να αλλάξει την αρνητική εικόνα του Ισραήλ στην ελληνική κοινή γνώµη µέσω ενός ανθρώπου χαµηλών τόνων, η αραβική καταγωγή του οποίου προκαλούσε συµπάθεια, η λήξη της θητείας του στιγµατίστηκε από την ισραηλινή επίθεση στη νηοποµπή µε την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Πάντως, το βιογραφικό του νέου πρεσβευτή, Αριέ Μέκελ, ο οποίος επίσης επιδίδει σήµερα τα διαπιστευτήριά του στον Κάρολο Παπούλια, δείχνει πως, αν µη τι άλλο, µε τα µίντια θα τα πάει καλά. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ήδη σχεδιάζει να έχει τακτική επαφή µε τους εκπροσώπους των µέσων ενηµέρωσης. Αυτό, για µια πρεσβεία που δεν συνηθίζει την εξωστρέφεια, είναι από µόνο του αλλαγή τακτικής. Ο Αριέ Μέκελ ήταν δηµοσιογράφος για δύο δεκαετίες πριν µπει στην πολιτική.