Με αργούς ρυθµούς συνεχίζεται η προσέλευση ιδιοκτητών παράνοµα κλειστών χώρων στις πολεοδοµίες, καθώς οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 90.000.
Τα κτίρια µε κλειστούς ηµιυπαίθριους εκτιµάται ότι ξεπερνούν το 1,5 εκατοµµύριο.

Την τελευταία εβδοµάδα περίπου 6.500 ιδιοκτήτες πήγαν στις πολεοδοµίες για να καταβάλουν το πρόστιµο. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζουν ότι «δεν θα δοθεί παράταση και δεν θα µειωθούν τα πρόστιµα». Και ενώ η ρύθµιση γίνεται σε 6 δόσεις, από το υπουργείο Περιβάλλοντος αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόµενο στα υψηλά πρόστιµα να αυξηθούν οι δόσεις.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν περιθώριο µέχρι το τέλος Δεκεµβρίου να διευθετήσουν για 40 χρόνια τους παράνοµα κλειστούς ηµιυπαίθριους µε βάση τις νέες ρυθµίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής.

Οι κατασκευαστές, από την πλευρά τους, ζητούν παράταση. «Πρέπει να δοθεί παράταση µέχρι τον Απρίλιο του 2011», λέει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Κατασκευαστών Ελλάδας κ. Δηµήτρης Καψιµάλης. «Ο νόµος ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε τον περασµένο Ιούλιο και οι πολεοδοµίες άρχισαν να διαθέτουν τα κατάλληλα έντυπα από τον Σεπτέµβριο. Θεωρώ ότι χρειάζεται µεγαλύτερη πίστωση χρόνου γιατί αλλιώς το σύστηµα θα µπλοκάρει».

Τα κενά
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς επισηµαίνει «ότι η προσέλευση θα µπορούσε να είναι πολλαπλάσια αν υπήρχε διαφορετική αντιµετώπιση για τους µεγάλους χώρους, όπως είναι για παράδειγµα, τα υπόγεια και οι πιλοτές». Οπως λέει «γι’ αυτούς τους χώρους, στον υπολογισµό των προστίµων θα µπορούσαν να υπάρχουν για παράδειγµα συντελεστές παλαιότητας και να καταργηθούν οι συντελεστές µεγέθους και χρήσης».

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται είτε απευθείας στις πολεοδοµίες ώς το τέλος του Δεκεµβρίου είτε µε συστηµένη επιστολή ώς το τέλος Οκτωβρίου. Τα πρόστιµα κυµαίνονται από 5% έως 15% της τιµής ζώνης του ακινήτου ενώ είναι προσαυξηµένα κατά 30% για τα εκτός σχεδίου εξοχικά.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Ανοιχτό το ενδεχόµενο να δοθεί δυνατότητα αποπληρωµής και σε περισσότερες από 6 δόσεις

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από