Αυτοσυγκράτηση ζήτησε από τους εβραίους εποίκους ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς απόψε τα μεσάνυχτα, λήγει το μορατόριουμ διάρκειας 10 μηνών για την ανέγερση νέων οικισμών στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από τη Δυτική Όχθη, οι έποικοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την οικοδομική δραστηριότητα, αν δεν υπάρξει κάποια άλλη απόφαση.

Οι θέσεις

Ο ίδιος ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν θα παρατείνει το μορατόριουμ ωστόσο οι Παλαιστίνοι εμμένουν στη θέση τους, σύμφωνα με την οποία θα αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις που πρόσφατα επαναλήφθηκαν, αν το Ισραήλ συνεχίσει να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς.

Με στόχο να κατευνάσει τις εντάσεις, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία ζητά από τις οργανώσεις των εποίκων «να δείξουν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα σήμερα και στο μέλλον-όπως έκαναν την περίοδο των 10 μηνών». Επίσης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ζήτησε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να μην μιλούν στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο οι ηγέτες των οργανώσεων των εποίκων απέρριψαν την έκκληση Νετανιάχου και δεσμεύτηκαν για την πραγματοποίηση τελετής στον οικισμό Ρεβάβα, βαθιά στη Δυτική Όχθη, για να «αποχαιρετήσουν» την περίοδο κατά την οποία ίσχυε το μορατόριουμ.

Οι Παλαιστίνιοι

Στάση αναμονής τηρεί η Παλαιστινιακή Αρχή. Σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα Al-Hayat, o παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, εμφανίστηκε περισσότερο ευέλικτος, σε σχέση με άλλες φορές. Δήλωσε, δηλαδή, ότι δεν θα αποσυρθεί αμέσως από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αν επαναληφθεί η οικοδομική δραστηριότητα, και ότι θα ζητήσει να συγκληθεί η ΟΑΠ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) και ο Αραβικός Σύνδεσμος, ώστε να υπάρξει κοινή απάντηση. Επίσης τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα καταφύγουν στη βία. «Δεν θα γυρίσουμε ξανά εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από