Εξάλλου, χαμηλώνει στα 60.000 ή 90.000 ευρώ, από τα 150.000 ευρώ που είναι σήμερα, το όριο φοροδιαφυγής, το οποίο επισύρει ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διάταξη στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις φορολογικές δίκες εξπρές, οι οποίες θα επιτρέπουν την ταχύτερη είσπραξη των οφειλομένων εσόδων στο Δημόσιο.

Η μείωση του ορίου της ποινικοποίησης αναμένεται να δράσει εκφοβιστικά ακόμη και σε μικρότερους παραβάτες, ενώ το ίδιο – εκφοβιστικό- αποτέλεσμα προβλέπεται να έχει και η άλλη ρύθμιση του ίδιου νομοσχεδίου, η οποία θα προβλέπει διαδικασία αυτόφωρου για σοβαρές φορολογικές παραβάσεις. Οπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το αυτόφωρο θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις καραμπινάτης φοροδιαφυγής, όπως π.χ. στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα, όπου ο ελεγκτής διαπιστώνει ότι διασκεδάζουν 500 θαμώνες, αλλά έχουν κοπεί μόνο 50 αποδείξεις.

Ετσι, όσοι δεν υποβάλλουν ή υποβάλλουν ανακριβή δήλωση, όσοι εκδίδουν πλαστά και εικονικά στοιχεία, όσοι δεν αποδίδουν ή αποδίδουν ανακριβή ΦΠΑ θα οδηγούνται ευκολότερα στα ποινικά δικαστήρια. Αυτό θα ικανοποιήσει και την τρόικα, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει ότι οι φοροφυγάδες πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και καλεί την κυβέρνηση να «βάλει στη φυλακή» κάποιους μεγάλους από αυτούς για λόγους παραδειγματισμού.

Η τρόικα δεν έχει πάντως μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά τα έσοδα που μπορούν να εισπραχθούν άμεσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, κατά τις οποίες προετοιμάστηκε ο προϋπολογισμός του 2011, η αντιπροσωπεία των τεχνοκρατών υποστήριξε ότι θα θεωρούσε επιτυχία αν η κυβέρνηση μπορούσε να εισπράξει έσοδα 500 εκατ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή, μέσω της εξόφλησης μέρους των ληξιπρόθεσμων χρεών, της απόδοσης ΦΠΑ και των διασταυρώσεων στοιχείων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες και θεωρεί ότι οι δυνατότητές της είναι μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, διεμήνυσε στην τρόικα πως προσδοκά έσοδα τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ το 2011 από την εφαρμογή των τεκμηρίων. Σημειώνεται ότι στο Μνημόνιο ο σχετικός στόχος για έσοδα είναι 400 εκατ. ευρώ.