Με τα spreads στα ελληνικά ομόλογα να παρουσιάζουν τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης κάτω από τα επίπεδα των 900 μονάδων και τραπεζικούς και επενδυτικούς κολοσσούς όπως η ΗSΒC, Goldman Sachs και Societe Generale να προτείνουν στους πελάτες τους αγορά ελληνικών ομολόγων, η εβδομάδα που πέρασε είχε καλά νέα για την ελληνική οικονομία. Ολοκληρώθηκε μάλιστα με τη συμφωνία μαμούθ για επενδύσεις 5 δισ. ευρώ από το Κατάρ, το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στη χώρα από ξένα κεφάλαια σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία είναι βυθισμένη στην ύφεση και αναζητά επειγόντως ανάσα ανάπτυξης.

Κορυφαία τραπεζικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι εξελίξεις αυτές είναι οι πρώτες θετικές για την ελληνική οικονομία από τότε που ξέσπασε η κρίση.

Φως στο τούνελ

Μια πρώτη ένδειξη μεταστροφής του κλίματος στις αγορές που διευρύνει τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από το τούνελ, αν και όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές η αβεβαιότητα παραμένει και η ελληνική οικονομία έχει «πολύ και δύσκολο δρόμο» μπροστά της. Οι διεργασίες σε δύο τομείς, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες αλλά και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, φαίνεται να έχουν παίξει ιδιαίτερα θετικό ρόλο στη βελτίωση του κλίματος. Μιλούν κατ΄ αρχάς για τη στήριξη που παρέχουν στην ελληνική οικονομία με τις δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι (Μ. Μπαρόζο, Ο. Ρεν κ.ά.) σε συνδυασμό με τις ενδείξεις ότι η τρόικα συζητεί την παράταση του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας μας και μετά το 2013, αν χρειαστεί. Πρόκειται για κινήσεις που μαζί με τις επαφές του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες σε ΗΠΑ και Ευρώπη στοχεύουν στο να μειωθεί το αίσθημα ανασφάλειας των αγορών για την Ελλάδα. Σε δεύτερο επίπεδο, αυτό της πραγματικής οικονομίας, η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της αιφνιδίασε ευχάριστα τις διεθνείς αγορές. Η αύξηση μαμούθ (1,8 δισ. ευρώ) που θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα και η επικείμενη πώληση του 20% της Finansbank στην Τουρκία, που ανακοινώθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Απ. Ταμβακάκη, σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε άμεση ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας κατά 3,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές μετά το ξέσπασμα της κρίσης- ακολούθησαν οι ανακοινώσεις της Deutche Βank- εξέλιξη που σχολιάστηκε ιδιαίτερα θετικά στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. Ερμηνεύτηκε δε ως κίνηση με την οποία η Εθνική επιχειρεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών προς αυτήν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένο από τη διατραπεζική αγορά. Ενδεικτικό είναι ότι με τα επιπλέον κεφάλαια των 3,2 δισ. ευρώ η Εθνική αποκτά δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, γεγονός που της επιτρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τα δάνεια της ΕΚΤ και να αποπληρώσει την κρατική βοήθεια. Ταυτόχρονα, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι παράγοντες, η τράπεζα αναδεικνύεται κύριος παράγων και ρυθμιστής των συγχωνεύσεων που αναμένεται να λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Ενισχυμένη η Εθνική

Ενα μεγάλο ποσό από την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας προορίζεται να κατευθυνθεί προς την αγορά. Με την πώληση του ποσοστού της Finansbank η διοίκηση της Εθνικής προσδοκά έσοδα 1 δισ. ευρώ. Μέρος του ποσού θα κατευθυνθεί προς την κεφαλαιακή ενίσχυση της θυγατρικής της στην Τουρκία. Το υπόλοιπο θα διοχετευθεί για την ενίσχυση τη ρευστότητας της Εθνικής και την αύξηση της χορήγησης δανείων στην ελληνική οικονομία. Τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της τράπεζας από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι που θα έχει ευρύτερες θετικές επιδράσεις. Για την ελληνική οικονομία θεωρούν ότι στον βαθμό που επιτευχθούν το επόμενο δωδεκάμηνο οι στόχοι που έχουν τεθεί θα έλθει και η αναβάθμιση από τους ξένους οίκους, κάτι που θα ισοδυναμεί με καθοριστικό βήμα εξόδου από την κρίση.