Στο µικροσκόπιο της τρόικας θα βρίσκεται το υπουργείο Υγείας από την 1η Οκτωβρίου και οι διοικητές των νοσοκοµείων θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν επιτύχει σηµαντική µείωση των δαπανών στα δηµόσια ιδρύµατα. Οι περισσότεροι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόµου για την περιστολή των δαπανών, καθώς η εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου είναι ρητή: «Καµία µεταφορά χρέους στο επόµενο έτος».

Στον απόηχο της προχθεσινής, ανοιχτής σύσκεψης για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκοµεία, κάποιοι από τους διοικητές που έχουν τοποθετηθεί το τελευταίο εξάµηνο φέρονται να έχουν περικόψει δαπάνες που ανέρχονται σε αρκετά εκατοµµύρια ευρώ. Ο υπουργός Υγείας πάντως βρίσκεται εν αναµονή του έγγραφου απολογισµού που θα προσκοµίσουν για την περιστολή των εξόδων, ενώ κύκλοι του υπουργείου εµφανίζονται να δυσπιστούν για αρκετά από όσα ακούστηκαν σε αυτή την πρώτη συνάντησή τους.

«Στο υγειονοµικό υλικό έχουµε κατορθώσει οικονοµία 30%, στα αντιδραστήρια 32%.

Στα φάρµακα για τους εσωτερικούς ασθενείς το δεύτερο τρίµηνο του έτους σε σχέση µε το πρώτο έχουµε εξοικονόµηση 33%», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μπίνης, διοικητής του Νοσοκοµείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Μάλιστα, το νοσοκοµείο έχει καταφέρει «διαχειριστική επάρκεια και έτσι υποβάλαµε αίτηση για προγράµµατα στο ΕΣΠΑ αξίας 1.150.000 ευρώ. Οπου επιµείναµε σε διαπραγµατεύσεις, οι εταιρείες µείωσαν τις τιµές».

Στο Σωτηρία
Εξαιρετικά υψηλά ποσά έχουν εξοικονοµη θεί µέσα σε έξι µήνες από το Νοσοκοµείο Σωτηρία, όπως ανέφερε ο διοικητής του Γιάννης Στεφάνου. «Ο πρώτος στόχος µας ήταν τα φάρµακα. Και ενώ είχαµε αύξηση ασθενών 10% σε σχέση µε πέρυσι, έχουµε 32% µείωση στη δαπάνη φαρµάκου. Υπολογίζω ότι θα κλείσουµε µε εξοικονόµηση περίπου 5 εκατ.

ευρώ». Ο κ. Στεφάνου διευκρινίζει πως «αν το Σωτηρία είχε τον ίδιο αριθµό ασθενών µε πέρυσι, θα εξοικονοµούσαµε περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ, καθώς το 65% των φαρµάκων είναι ογκολογικά», δηλαδή πανάκριβα. Το υγειονοµικό υλικό κόστισε το πρώτο εξάµηνο του 2009 περίπου 250.000 ευρώ, ενώ φέτος µόνο 10.000 ευρώ. «Επειδή είµαι γιατρός, γνωρίζω καλά τι συµβαίνει στα χειρουργεία. Αποφάσισα να γίνεται καταγραφή. Δεν είναι δυνατόν σε ένα χειρουργείο να χρησιµοποιούν 4 αιµοστατικές γάζες και στο άλλο 20». Επιπλέον, αρκετά υψηλό είναι το ποσό που έχει περικοπεί από τα λειτουργικά έξοδα (ΔΕΗ, τηλέφωνα κ.λπ.). Τους τελευταίους τρεις µήνες στο νοσοκοµείο «Ελπίς» οι δαπάνες έχουν µειωθεί στα φάρµακα για εισαγωγή και κατανάλωση περίπου 26% σύµφωνα µε τον διοικητή του νοσοκοµείου Θεόδωρο Γιάνναρο. «Οι υπερωρίες του προσωπικού κόστισαν το Φεβρουάριο στο «Ελπίς» 33.000 ευρώ και τον Ιούλιο 20.000 ευρώ, που σηµαίνει µείωση περίπου 40%. Οι πλασµατικές υπερωρίες είναι µηδενικές από 13.000

ευρώ το µήνα που ήταν µέχρι τον Μάρτιο.

Επιπλέον, σύµφωνα πάντα µε τον κ. Γιάνναρο «ο ποιοτικός έλεγχος γινόταν µία φορά το µήνα και τώρα µία το εξάµηνο, που είναι το σωστό. Έχουµε κέρδος 12.000 το µήνα, µόνο από αυτό» λέει.

Γενόσηµα φάρµακα
«Χρησιµοποιούµε 50% γενόσηµα φάρµακα, που είναι ίδια δραστική ουσία αλλά αρκετά φθηνότερα, και έτσι το πρώτο εξάµηνο του 2010 σε σχέση µε το περυσινό έχουµε επιτύχει µείωση 23%, στο υγειονοµικό υλικό περίπου 29% και τα εργαστηριακό περίπου 30%», λέει η διοικήτρια του Νοσοκοµείου Σιισµανόγλειο Ολγα Οικονόµου. «Εχουµε 25% περιστολή δαπανών χωρίς να περιοριστεί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας καθώς ό,τι γίνεται είναι σε συνεργασία µε το επιστηµονικό προσωπικό του νοσοκοµείου». Επιπλέον, η κ. Οικονόµου ελέγχει τις τιµές για τις προµήθειες, συγκρίνοντάς τις µε αυτές που δίνουν σε ιδιωτικές κλινικές και έτσι «διαπραγµατευόµαστε την προµήθεια στις καλύτερες τιµές».

n Αποστάσεις από τον γιατρό ο οποίος φέρεται να εµπλέκεται σε κύκλωµα εµπορίας και διακίνησης ωαρίων πήρε χθες η διοίκηση του ιδιωτικού νοσοκοµείου Ιασώ. Οπως επισηµάνθηκε, πρόκειται για έναν από τους 2.500 εξωτερικούς συνεργάτες του µαιευτηρίου. Επιπλέον, διευκρινίσθηκε ότι ο εν λόγω γιατρός δεν είχε καµία σχέση µε το τµήµα εξωσωµατικής γονιµοποίησης του νοσοκοµείου, καθώς, όπως ειπώθηκε, είχε χρησιµοποιήσει το ίδρυµα µόνον για τοκετούς, καισαρικές και άλλα γυναικολογικά χειρουργεία.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ

Ισχυρίζονται ότι έχουν περικόψει δαπάνες που ανέρχονται σε αρκετά εκατοµµύρια ευρώ.


Τον Οκτώβριο το διορθωτικό δελτίο τιµών των φαρµάκων

ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ το πρώτο δεκαπενθήµερο του Οκτωβρίου πήρε η έκδοση του συµπληρωµατικού - διορθωτικού δελτίου τιµών φαρµάκων, το οποίο όπως είχε ανακοινωθεί θα ίσχυε από την ερχόµενη Δευτέρα 27 Σεπτεµβρίου. Στο νέο δελτίο τιµών θα περιλαµβάνονται όλα τα φάρµακα που δεν είχαν περιληφθεί στο προηγούµενο δελτίο που είχε κυκλοφορήσει στις 6 Σεπτεµβρίου, όλα τα εµβόλια, καθώς και τα περίπου 51 νέα φάρµακα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η µετάθεση της έκδοσης του δελτίου τιµών αποφασίστηκε από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αφενός γιατί δεν έχει πραγµατοποιηθεί ακόµη η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιµών Φαρµάκων που είχε προγραµµατιστεί για την Τετάρτη 22 Σεπτεµβρίου και αφετέρου λόγω του µεγάλου αριθµού ενστάσεων που δέχονται οι υπηρεσίες του υπουργείου από φαρµακευτικές εταιρείες σχετικά µε τις νέες ισχύουσες τιµές. Την ίδια ώρα πάντως ζήτηµα φαίνεται να υπάρχει και µε τον τρόπο τιµολόγησης των λεγόµενων ορφανών φαρµάκων (δηλαδή φάρµακα τα οποία χρησιµοποιούνται σε σπάνιες και σοβαρές ασθένειες).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από