Με πιο βαρύ ποινικό οπλοστάσιο κατά της φοροδιαφυγής, που έρχεται να προστεθεί στο σχέδιο για την περαίωση, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αυξήσει τα δηµόσια έσοδα και δεν θα ξεφύγει από τους στόχους του Μνηµονίου.


ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για την αυστηρότερη ποινική µεταχείριση των φοροφυγάδων, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, βρίσκεται στην τελική ευθεία και προβλέπει δίκες – εξπρές, αλλά και Αυτόφωρο για όσους διαπράττουν φοροδιαφυγή µεγάλης έκτασης. Στο οικονοµικό επιτελείο επενδύουν πολλά στις αλλαγές, καθώς στα δικαστήρια εκκρεµούν σήµερα φορολογικές υποθέσεις 30 δισ. ευρώ – και ένα τµήµα από αυτό το ποσό προσδοκούν να εισπράξουν µέσω της περαίωσης.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ τους φοροφυγάδες, αυστηρή προειδοποίηση στέλνει από χθες η κυβέρνηση και στους ιδιοκτήτες των φορτηγών δηµόσιας χρήσης, που επιµένουν στις κινητοποιήσεις και τα µπλόκα στις εθνικές και µετά την ψήφιση του επίµαχου νόµου για την απελευθέρωση των µεταφορών. Οι αλλαγές εγκρίθηκαν µε διακοµµατική συναίνεση (πλην ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) σε µια πολιορκηµένη Βουλή από ιδιοκτήτες και οδηγούς, οι οποίοι διαµηνύουν ότι θα συνεχίσουν την απεργία, προκαλώντας ακόµη µεγαλύτερα προβλήµατα στην αγορά. Εάν οι κινητοποιήσεις κλιµακωθούν, λέει η κυβέρνηση, τον λόγο θα έχουν οι αστυνοµικές αρχές και οι εισαγγελείς…

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ των µεταφορών – που εντάσσεται στο άνοιγµα των λεγόµενων «κλειστών» επαγγελµάτων – αποτελεί µια από τις βασικές µεταρρυθµίσεις που απαιτούσε η τρόικα, η οποία παζαρεύει και το ενδεχόµενο να επιµηκυνθεί το πρόγραµµα χρηµατοδότησης της χώρας πέραν του 2013. Στην κυβέρνηση εκτιµούν ότι ένα τέτοιο µήνυµα στήριξης θα µπορούσε να ανοίξει τον δρόµο για τις αγορές νωρίτερα, αφού µπορεί να λειτουργήσει καθησυχαστικά και να οδηγήσει σε σηµαντική πτώση των επιτοκίων δανεισµού. Οι συζητήσεις που έχουν αρχίσει σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις Βρυξέλλες από τις 10 Σεπτεµβρίου, επικεντρώνονται στο ενδεχόµενο να υπάρξει µια διετής καθυστέρηση στην αποπληρωµή των 110 δισ. ευρώ, ώστε η χώρα µας να πάρει µεγαλύτερες ανάσες.

Το δεύτερο σενάριο για παράταση της στήριξης µε νέα χρηµατοδότηση από την τρόικα µετά το 2013 δεν φαίνεται να έχει τύχη.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα, αυστηρά µηνύµατα στέλνει και η Ρηγίλλης – σε όσα γαλάζια στελέχη διαφωνούν µε τις αποφάσεις της κοµµατικής ηγεσίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαµαράς προειδοποιεί σήµερα την Κοινοβουλευτική Οµάδα ότι στη µάχη κατά του Μνηµονίου, αλλά και στη µάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πρέπει να είναι άπαντες παρόντες, διαφορετικά υπάρχουν και οι διαγραφές…