Τριάντα εννέα χρόνια αφότου απέκτησαν δικαίωµα ψήφου, οι Ελβετίδες αποτελούν από χθες την πλειοψηφία στην κυβέρνηση της Ελβετικής Συνοµοσπονδίας. Η πλάστιγγα έγειρε προς το µέρος τους µε την εκλογή της Σιµονέτα Σοµαργούγκα.


Η θριαµβευτική εκλογή της 50χρονης Σιµονέτα Σοµαρούγκα, µέλους του Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος, χαρακτηρίστηκε ιστορική, καθώς έδωσε για πρώτη φορά την πλειοψηφία στις γυναίκες στους κόλπους της κυβέρνησης της τελευταίας δηµοκρατίας της Ευρώπης που τους αναγνώρισε το δικαίωµα ψήφου, το 1971. Εξελέγη µε απόλυτη πλειοψηφία 159 ψήφων στο επταµελές Συµβούλιο της Συνοµοσπονδίας, τη συλλογική κυβέρνηση της Ελβετίας που αποτελείται από επτά υπουργούς και είχε ήδη στους κόλπους της τρεις γυναίκες – την υπουργό Εξωτερικών Μισλίν Καλµί-Ρέι, τη σηµερινή πρόεδρο της Ελβετικής Συνοµοσπονδίας Ντόρις Λόιτχαρντ και την υπουργό Αστυνοµίας και Δικαιοσύνης Εβελίνε ΒίντµερΣλουµπφ. Η εκλογή της χαιρετίστηκε µε θερµά χειροκροτήµατα από τους βουλευτές.

Στο πρόσωπο της Σοµαρούγκα, το Κοινοβούλιο εξέλεξε µια πρώην πιανίστα που εδώ και είκοσι χρόνια υπερασπίζεται τους ελβετούς καταναλωτές. «Ενα έργο του Μπαχ είναι πιο πολύπλοκο από τα περισσότερα πολιτικά ζητήµατα. Επιπλέον, η καλλιτεχνική δηµιουργία µπορεί µερικές φορές να είναι χρήσιµη», είχε απαντήσει µε χιούµορ σε πρόσφατη συνέντευξή της, όταν ερωτήθηκε σχετικά µε τα επαγγελµατικά προσόντα της, τα οποία δεν είναι χαρακτηριστικά ενός µέλους του Συµβουλίου της Συνοµοσπονδίας. Δεν ολοκλήρωσε τις ανώτατες σπουδές της, προτιµώντας να σπουδάσει πιάνο στο Ωδείο της Λουκέρνης και να διδάξει στη συνέχεια για δέκα χρόνια στο Ωδείο του Φριµπούρ.

Ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδροµία της ως µέλος του Μεγάλου Συµβουλίου της Βέρνης από το 1981 ώς το 1990. Από το 1993 ώς το 1999 ήταν επικεφαλής του Ιδρύµατος για την Προστασία των Καταναλωτών (SΚS) και δεν δίστασε να επιτεθεί στο φαρµακευτικό λόµπι και να γίνει το µαύρο πρόβατο της ελβετικής φαρµακοβιοµηχανίας. Είναι επίσης µέλος του Ελβετικού Ιδρύµατος Slow Food, ενός οργανισµού που δραστηριοποιείται υπέρ µιας οικολογικά υπεύθυνης διατροφής. Το 1997, στα 37 της, εξελέγη στο δηµοτικό συµβούλιο του Κένιτς, µιας πόλης 40.000 κατοίκων κοντά στη Βέρνη. Το 1999 εξελέγη στο Εθνικό Συµβούλιο της Ελβετίας και από το 2003 εκπροσωπούσε το καντόνι της Βέρνης στο Συµβούλιο των Καντονιών.

Κυριακάτικη εφηµερίδα της χώρας χαρακτήρισε πρόσφατα τη Σοµαρούγκα ως µία από τις πολιτικούς µε τη µεγαλύτερη επιρροή στο Κοινοβούλιο. Θεωρείται ιδιαίτερα επιδέξια στους συµβιβασµούς και τις συνεννοήσεις µε τα άλλα κόµµατα. Δεν ανήκει στη συνδικαλιστική πτέρυγα του Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος και το 2001 προκάλεσε την οργή ορισµένων συντρόφων της υπογράφοντας το µανιφέστο του Γκούρτεν για λιγότερο κράτος σε ορισµένους τοµείς και πιο περιοριστική µεταναστευτική πολιτική. Είναι παντρεµένη µε τον συγγραφέα Λούκας Χάρτµαν και υπόσχεται πως στο Συµβούλιο της Συνοµοσπονδίας θα εργαστεί υπέρ των ασθενεστέρων, των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και µιας Ελβετίας ανοιχτής στον κόσµο.