Με γκάζι, ροκ και κιθάρες, αλλά και µε σαξόφωνο τρεις µπάντες από τα θρανία «απάντησαν» στην κρίση, σε µια βραδιά…

Schoolwave στον δροσερό κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Την ώρα που πάνω από 6.000 νέοι Θεσσαλονικείς έδιναν το «παρών» στο διήµερο Reworks φεστιβάλ της πόλης µέχρι το ξηµέρωµα του Σαββάτου και τις 11 το πρωί της Κυριακής!

που είπαν όταν τους πρότειναν να τραγουδήσουν στο Μέγαρο. Αργότερα θα προέβαλλαν όσα συνέβαιναν στη σκηνή. Καθισµένοι στον κήπο, µπροστά στη σκηνή, οι νέοι έπιαναν συζήτηση για τη µουσική µε τους διπλανούς τους. «Νιώθουµε οικειότητα µε τους υπόλοιπους θεατές. Δεν είναι απόµακροι και ψυχροί όπως σε άλλα φεστιβάλ» σχολίαζε η 18χρονη Αγγελική. Τη συναυλία παρακολούθησε και ο Χάρης, µέλος του συγκροτήµατος Winter Flame που είχε πάρει µέρος στο Schoolwave, καθώς και οι «περήφανοι» γονείς του Αρθούρου, κιθαρίστα των Rosebleed.

Οι θεατές δεν ήρθαν οργανωµένοι µε καρέκλες και τραπεζοµάντιλα. Το µόνο που πήραν ήταν το σακίδιο µε τα βιβλία του φροντιστηρίου και ένα µπουκάλι νερό . «Θέλαµε να δούµε πώς θα συνδυάσουν τη ροκ µουσική µε το Μέγαρο» έλεγε στα «ΝΕΑ» η 32 χρονών Κατερίνα. Ανάµεσά τους ήταν και οι λάτρεις της κλασικής µουσικής µε… ροκ εµφάνιση. «Μου αρέσει η ροκ και η κλασική µουσική. Εχω έρθει στο Μέγαρο πολλές φορές. Ολα µπορούµε να τα συνδυάσουµε» έλεγε η 19 ετών Καρολίνα. Την έκπληξη της βραδιάς έκαναν οι γιαγιάδες που κάθησαν στα παγκάκια ενώ τα εγγόνια τους χοροπηδούσαν στους ρυθµούς των νέων. «Μένουµε κοντά στο «Πώς πάνε στο Μέγαρο;» ρωτούσε µια παρέα νεαρών γύρω στις 20.00 βγαίνοντας από τον σταθµό «Μέγαρο Μουσικής» του Μετρό. «Είναι ακριβώς απέναντι» τους απάντησε ένας κύριος και συνέχισε: «Ποια συναυλία θα παρακολουθήσετε;». «Θα παίξουν νεανικά συγκροτήµατα. Δεν είναι κλασική µουσική. Αλλά µουσική για τη νεολαία»…

Φαίνεται πως η συναυλία των µαθητικών συγκροτηµάτων του Schoolwave, των Rosebleed και Μusica Ficta ήταν αφορµή να βρεθούν ροκάδες πρώτη φορά σ’ έναν χώρο ο οποίος φιλοξενεί κυρίως µεγάλα ονόµατα της κλασικής µουσικής. Πού να φαντάζονταν ότι ένα ποσοστό των θεατών θα ήταν γυναίκες και άντρες ηλικίας άνω των 40!

Στην είσοδο του κήπου του Μεγάρου Μουσικής, πολλοί νέοι είχαν σχηµατίσει ουρά. Μετρούσαν τα ψιλά για να δουν αν βγαίνουν πέντε ευρώ για το εισιτήριο. Από µακρυµάλληδες ροκάδες έως κορίτσια και αγόρια µε τζιν και πουκάµισο. Ανεβαίνοντας για τον κήπο, κοντοστέκονταν για να παρακολουθήσουν το βίντεο που προβαλλόταν µέσω προτζέκτορα στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου, µε τους Rosebleed, Μusica Ficta και Βlue Jazz Fiction να µιλούν για το µεγάλο ναι

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανακοίνωσε ότι η βραδιά Schoolwave θα επαναληφθεί και την επόµενη χρονιά

Μέγαρο. Φέραµε τον γιο µας ν’ ακούσει ροκ στον κήπο» είπε ο πατέρας του 9χρονου Βασίλη. Δίπλα ήταν µια µητέρα µε τα δύο ανήλικα αγόρια της. «Εγώ τους πρότεινα να έρθουµε απόψε στη συναυλία. Δεν χάνουµε τέτοιες ευκαιρίες».

Το σύνθηµα της έναρξης της συναυλίας έδωσαν οι Βlue Jazz Fiction λίγο µετά τις 21.00. Το κοινό σηκώθηκε από το γρασίδι και στριµώχτηκε µπροστά στη σκηνή για να λικνιστεί σε τζαζ ρυθµούς µε βιολιά και σαξόφωνα.

Τα κορίτσια από τον Βόλο αναζητούσαν στο κοινό τούς γονείς και τους φίλους τους που ήρθαν στην Αθήνα για να τις καµαρώσουν. «Δεν χρειάζοµαι κανέναν, θα τα καταφέρω µόνη» τραγουδούσαν και το κοινό τις αποθέωνε µε το χειροκρότηµα. Τα αίµατα άναψαν µε τα εναλλακτικά ροκ τραγούδια των Μusica Ficta. Ο τραγουδιστής Απόλλων Ρέτσος εντυπωσίασε µικρούς και µεγάλους µε την ιδιαίτερη φωνή του. Τις δικές τους ανησυχίες τραγούδησαν και οι Rosebleed µε κοµµάτια από το πρώτο τους άλµπουµ «White Βalloons» (για το οποίο συνεργάστηκαν µε τον Φίλιππο Πλιάτσικα).

«Είναι σουρεαλιστικό: Μέγαρο και χιλιάδες νέοι» έλεγαν µετά τη συναυλία οι 17χρονες Αιµιλία και Εύη του συγκροτήµατος Βlue Jazz Fiction. Οι πιο εναλλακτικοί ροκ Μusica Ficta και Rosebleed εντυπωσιάστηκαν από την προσέλευση των µεγαλύτερων σε ηλικία θαυµαστών τους καθώς, όπως είπαν, «ήταν µια ευκαιρία να µας ακούσουν διαφορετικές ηλικίες».

Ξενύχτι µε όλες τις φυλές της µουσικής

Της Βίκυς Χαρισοπούλου

Στην πλέον πολυπρόσωπη, πολυσυλλεκτική, νεανική, πολυδιάστατη αλλά και προσοδοφόρο εκδήλωση των φετινών Δηµητρίων του Δήµου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Reworks έδωσε νεανικό παλµό στην πόλη για δύο νύχτες _ ώς τις 6 και τις 11, αντίστοιχα, το πρωί.

Στη «Βίλκα» (τον πολυχώρο διασκέδασης στη δυτική είσοδο της πόλης) συγκεντρώθηκαν τις δύο βραδιές περισσότεροι από 6.000 νέοι γύρω από τις σκηνές που στήθηκαν για τις live εµφανίσεις, τα «σόου» των djs, τα δεκάδες είδη µουσικής και περί της µουσικής τεχνών (βίντεο, προβολές, γραφιστική και αφίσες, πόστερ, flyers).

Μουσική ποπ, ελεκτρόνικα, αλτέρνατιβ, τέκνο, χάουζ, φανκ, σόουλ, ντίσκο, χιπ – χοπ, άµπιεντ, έλεκτρο, αλλά και µείγµατα τζαζ και σουίνγκ, ακόµα και τσάρλεστον ξεσήκωσαν τους χιλιάδες των νέων – και όχι µόνο – θεατών που έσπευσαν το βράδυ της Παρασκευής κι αυτό του Σαββάτου στη «Βίλκα».

Το Reworks, το πολυθεµατικό µουσικό – εικαστικό παζλ ή φεστιβάλ ή απλώς η 48ωρη χωρίς διακοπή συναυλία µουσικής «Για όλους», όπως ισχυρίστηκαν οι διοργανωτές του, κατάφερε στην έκτη του διοργάνωση να τιµήσει τον τίτλο ενός από τα καλύτερα µουσικά φεστιβάλ κόσµου (σύµφωνα µε τον βρετανογερµανικό µουσικό οδηγό RΑ), το καλύτερο µουσικό γεγονός στα Βαλκάνια (σύµφωνα µε τα SΕΕΜΕ Μusic Αwards) και ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ του Σεπτεµβρίου (κατά την «Daily Τelegraph»). «Ηρθαµε από την Κοζάνη. Περιµένουµε και τους φίλους µας από την Αθήνα. Φτάνουν µε το τρένο. Φοβάµαι ότι δεν θα προλάβουν τους Ρarοv… Βγαίνουν στις 11 σύµφωνα µε το πρόγραµµα αλλά ελπίζω να καθυστερήσουν για να προλάβουν και τα παιδιά… Φυσικά θα µείνουµε ώς το πρωί. Η τελευταία εµφάνιση είναι στις 5 και θα τελειώσει, ε, γύρω στις 8 το πρωί. Εχουµε χρόνο για ύπνο ως αύριο στις 10 που αρχίζουν τα αυριανά live» έλεγε στα «ΝΕΑ» η παρέα των πέντε φοιτητών που έφτασαν – µε Ι.Χ. αυτοί – από την Κοζάνη στη Θεσσαλονίκη για το Reworks. Τοπ οφ δε τοπ της διοργάνωσης αναδείχτηκαν (µε βάση τη συµµετοχή των θεατών και τον ενθουσιασµό που επέδειξαν κατά την εµφάνισή τους) οι Ρarov Stelar Βand από το Λιντς της Αυστρίας και οι Μoderate Live – εµφανίστηκαν στις 3 το πρωί της Κυριακής και το ξηµέρωσαν…

Τo φετινό Reworks τέλειωσε στις 11 το πρωί της Κυριακής.Είχε αρχίσει στις 9 το βράδυ της Παρασκευής