Αν οι ενδεκάδες των ποδοσφαιρικών συλλόγων είχαν …κρυµµένους θησαυρούς τότε το πολύ χρήµα θα το βρίσκαµε σε τρεις συγκεκριµένες θέσεις.


Οι έχοντες και κατέχοντες είναι γεγονός ότι πληρώνουν τα περισσότερα χρήµατα για τους παίκτες που αγωνίζονται στον άξονα και πιο εξειδικευµένα στη θέση του κόφτη, στην αριστερή πλευρά της άµυνας και στην κορυφή της επίθεσης. Ο Παναθηναϊκός, για παράδειγµα, ξόδεψε πριν από δύο χρόνια το ποσό των οκτώ εκατοµµυρίων ευρώ στη Μαρσέιγ προκειµένου να κάνει δικό του τον Τζιµπρίλ Σισέ και ο Γάλλος τα έβγαλε τα λεφτά του, αφού πέρυσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήµατος και συνέβαλε τα µέγιστα για να σταµατήσει ο Παναθηναϊκός την παντοκρατορία του Ολυµπιακού. Οι δύο αιώνιοι έδωσαν όµως και από πέντε εκατοµµύρια στη Λίβερπουλ προκειµένου να αποσπάσουν πρώτα οι Πράσινοι τον Σεµπαστιάν Λέτο και εφέτος οι Ερυθρόλευκοι τον Αλµπερτ Ριέρα για να καλύψουν τη δύσκολη και «πανάκριβη» θέση του αριστερού χαφ. Οσο για τους κόφτες; Ο Παναθηναϊκός έχει το ακριβό συµβόλαιο στον Ζιλµπέρτο Σίλβα, ενώ ο Ολυµπιακός έφερε τον Ντουντού µε αποζηµίωση έξι εκατοµµυρίων ευρώ στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ καλά λεφτά πήρε από την ΑΕΚ και ο Πάπα Μπούµπα Ντιοµπ.

Και στη Θεσσαλονίκη όµως οι θέσεις που πληρώνονται είναι οι ίδιες. Ο Σαλπιγγίδης µε τον Κόκε έχουν τα πιο µεγάλα συµβόλαια, αφού αµείβονται µε 800.000 ευρώ ετησίως.

Σισέ (φορ)

Ο ΓΑΛΛΟΣ σέντερ φορ που συµµετείχε και στην αποστολή της εθνικής οµάδας της χώρας του στο Παγκόσµιο Κύπελλο έδωσε λύση στο πρόβληµα του γκολ και ο Παναθηναϊκός κατάφερε να επιστρέψει στις κατακτήσεις των τίτλων. Στα 29 του χρόνια ο Σισέ εισπράττει το ποσό των 2,5 εκατοµµυρίων ευρώ, που µαζί µε τα µπόνους που έχουν να κάνουν µε το Πρωτάθληµα, το Κύπελλο και την πορεία της οµάδας στο Τσάµπιονς Λιγκ ξεπερνά και τον πήχυ των τριών εκατοµµυρίων. Ο πιο ακριβοπληρωµένος παίκτης της Σούπερ Λίγκας, αφού και ο Ολυµπιακός είχε δώσει εννέα εκατοµµύρια στην Πορτουγκέζα για τον Ντιόγκο, πλην όµως ο Βραζιλιάνος όχι µόνο δεν ανταποκρίθηκε αλλά γύρισε στην πατρίδα του.

Ο Σισέ, που µετά τη Λίβερπουλ αγωνίστηκε και στη Σάντερλαντ αλλά ανήκε στη Μαρσέιγ, έχει ως όπλο την ταχύτητά του και τις κινήσεις του απέναντι στην κλειστή άµυνα, ενώ αν και ανήκει στους σελέµπριτις των γηπέδων εν τούτοις δεν έχει απασχολήσει µε τη συµπεριφορά του.

Ριέρα (αριστερό χαφ)

Ο ΑΛΜΠΕΡΤ Ριέρα ήταν το πιο χοτ όνοµα του φετινού καλοκαιριού. Μετά την αποχώρηση του Τζόρτζεβιτς και την απώλεια του Λέτο, ο Ολυµπιακός χρειάστηκε κι αυτός να χτυπήσει µε τη σειρά του την πόρτα της Λίβερπουλ για να καλύψει το κενό της αριστερής πτέρυγας. Η ταρίφα στο Ανφιλντ ήταν στα πέντε εκατοµµύρια ευρώ, ενώ ο ίδιος ο παίκτης θα λαµβάνει τον χρόνο γύρω στα 2,2 εκατοµµύρια ευρώ µαζί µε τα µπόνους.

Παίκτης που ανέδειξε ο Βαλβέρδε στην Εσπανιόλ, µε τους Ερυθρόλευκους να αισιοδοξούν ότι όταν θα «πάρει µπροστά» τότε θα κάνει τους οπαδούς της οµάδας να ξεχάσουν τον Τζόλε.

Λέτο (αριστερός χαφ)

Ο ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ Λέτο ήρθε πριν από τρία χρόνια στον Ολυµπιακό, αλλά ο Παναθηναϊκός ήταν η οµάδα που αγόρασε τα δικαιώµατά του από τη Λίβερπουλ αντί του ποσού των πέντε εκατοµµυρίων ευρώ. Ο παίκτης έχει συµβόλαιο µε αποδοχές που φτάνουν το 1,5 εκατοµµύριο, ενώ µε τα µπόνους αγγίζουν τα δύο. Ο Λέτο έχει ταχύτητα µε την µπάλα στα πόδια, καλή σέντρα και σχετικά ικανοποιητική στατιστική στο τελείωµα των φάσεων, ενώ δυσκολεύεται στις βοήθειες στην αµυντική λειτουργία, γεγονός που το διαπιστώσαµε πρόσφατα και εναντίον της Μπαρτσελόνα στο Καµπ Νου. Ο Βαλβέρδε τον απέρριψε στην πρώτη του θητεία στον Ολυµπιακό ως «απείθαρχο», αλλά ο Νιόµπλιας µπόρεσε να τον τιθασεύσει και να τον καθιερώσει στην αριστερή πλευρά της ενδεκάδας, µετατοπίζοντας τον Γιώργο Καραγκού- νη στον άξονα.

Ντουντού (κόφτης)

ΕΞΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ κατέβαλε ο Ολυµπιακός στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας πριν από τρία χρόνια για να φέρει τον Βραζιλιάνο προκειµένου να θωρακίσει τη µεσαία του γραµµή. Ο Ντουντού είναι από τα πιο ακριβά συµβόλαια στον Πειραιά (2,2) και η πρώτη εντύπωση που µας έδωσε ήταν άκρως ικανοποιητική, αφού είναι παίκτης που κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο. Κόβει και ράβει. Μόνο που πέρυσι είχε πολύ άσχηµη παρουσία και φέτος ακόµη δεν έχει συνέλθει, γι’ αυτό και ο Βαλβέρδε τον άφησε στον πάγκο στο τελευταίο µατς µε την Κέρκυρα.

Τζιµπούρ (φορ)

Ο ΡΑΦΙΚ Τζιµπούρ, αφού είχε µια δύσκολη πρώτη χρονιά µε τον Μπάγιεβιτς, εφέτος είναι πιο ήρεµος αλλά και πιο… πλούσιος. Η ΑΕΚ είχε πληρώσει (ακόµη πληρώνει δηλαδή) στον Πανιώνιο το ποσό των 3,2 εκατοµµυρίων ευρώ, ενώ πρόσφατα του έκανε ανανέωση συµβολαίου µε 700.000 ευρώ τον χρόνο, από 600.000 που ήταν το πρώτο του συµβόλαιο. Παίκτης µε εκρηκτικό ταµπεραµέντο (και) στο παιχνίδι του, καλός χειριστής της µπάλας, αλλά χωρίς να έχει ιδιαίτερη σχέση µε αυτό που λέµε πειθαρχία στο σύστηµα.

Ζιλµπέρτο Σίλβα (αµυντικό χαφ)

ΜΕ ΤΟ περιβραχιόνιο της Εθνικής Βραζιλίας είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ζιλµπέρτο Σίλβα και είναι γεγονός ότι πρόσθεσε ποιότητα στη µεσαία γραµµή του Παναθηναϊκού. Οι Πράσινοι τον απέκτησαν ως ελεύθερο από την Αγγλία (όταν έφυγε από την Αρσεναλ) αλλά στα χρήµατα συναγωνίζεται στα… ίσια τον Σισέ, αφού οι ετήσιες αποδοχές του πλησιάζουν µαζί µε τα µπόνους τα τρία εκατοµµύρια ευρώ. Κι αυτός µε παρουσίες σε Παγκόσµια Κύπελλα, όπως και στο τελευταίο της Αφρικής. Δεν έχει πλέον τα πολλά τρεξίµατα, αλλά η εµπειρία του τον κάνει ξεχωριστό σε µια θέση όπως αυτή του ανασταλτικού µέσου, που θέλει εξαιρετικό µυαλό.

Ντιοπ (αµυντικό χαφ)

ΣΤΑ ΛΕΦΤΑ του Τζιµπούρ πατάει και το νέο απόκτηµα της ΑΕΚ, Πάπα Μπούµπα Ντιοπ.

Από την Αγγλία ερχόµενος, ο σενεγαλέζος αµυντικός µέσος άργησε να µπει στο σύστηµα της νέας του οµάδας αφού ο Μπάγιεβιτς δεν ήθελε να τον πιέσει, αν και το όνοµά του έγινε γρήγορα σύνθηµα – από το αεροδρόµιο – των οπαδών της ΑΕΚ. Οι Κιτρινόµαυροι περιµένουν πολλά από αυτόν, αφού στην Αγγλία και τρέχουν και µαρκάρουν ακατάπαυστα. Αν τα συνδυάσει αυτά τα δύο, τότε θα ενισχύσει σηµαντικά την ΑΕΚ.

Κόκε (φορ)

ΠΑΛΙΟΣΕΙΡΑ έχει γίνει πλέον στον Αρη ο Σέρχιο Κόκε. Ο Ισπανός είναι και αρχηγός και γι’ αυτό και παίρνει… κάτι παραπάνω. Στις 800.000 ευρώ ανέρχονται οι αποδοχές στο νέο, βελτιωµένο του συµβόλαιο και αποτελεί το σηµείο αναφοράς στην επίθεση της οµάδας του, αν και άλλοι βάζουν τα γκολ. Απλά µπορεί και βγαίνει έξω από την περιοχή και δηµιουργεί τις φάσεις για τους συµπαίκτες του. Είναι κι αυτή µια εκδοχή.

Σαλπιγγίδης (φορ)

ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ Παιανία για να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη ο Δηµήτρης Σαλπιγγίδης, αφού ήθελε να λύσει την «παρεξήγηση» και µε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Μένοντας ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό, ο παίκτης που πέτυχε το γκολ της πρόκρισης της Εθνικής µας οµάδας στο Μουντιάλ της Αφρικής εξασφάλισε συµβόλαιο µε 800.000 ευρώ, κατά τι παραπάνω από αυτό του Μουσλίµοβιτς (700.000). Καθόλου άσχηµα, ιδιαίτερα στις ηµέρες της οικονοµικής κρίσης που διανύουµε. Εχει ταχύτητα ο Σάλπι, είναι δύσκολα αντιµετωπίσιµος από την αντίπαλη άµυνα λόγω χαµηλού κέντρου βάρους, αλλά δεν διαθέτει και τις καλύτερες σχέσεις µε τα δίχτυα. Κατσουράνης (αµυντικό χαφ)

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ στην πατρίδα και στον Παναθηναϊκό (αν και είχε φύγει από την ΑΕΚ για την Μπενφίκα) και τα λεφτά λόγω θέσης ήταν αρκετά καλά. Ο Κώστας Κατσουράνης εξασφάλισε συµβόλαιο µε αποδοχές που ανέρχονται στο ποσό του 1,2 εκατοµµυρίου ευρώ, όσα χρήµατα παίρνει και ο Καραγκούνης, και αφού ο Παναθηναϊκός «ξεκαθάρισε» ρήτρα που υπήρχε ανάµεσα στην ΑΕΚ και την Μπενφίκα. Μπορεί να βοηθήσει την οµάδα του και στο δηµιουργικό κοµµάτι, όπως έκανε στο ξεκίνηµα του περσινού Πρωταθλήµατος.

Ουρτάδο (αµυντικό χαφ)

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι ο Ολυµπιακός φρόντισε να απαλλαγεί από το βαρύ (κι ασήκωτο) συµβόλαιο του Εντσο Μαρέσκα, τα λεφτά πήγαν στην ίδια θέση αλλά σε άλλον παίκτη. Για την απόκτηση του Μόισες Ουρτάδο, οι Ερυθρόλευκοι χρειάστηκε να δώσουν γύρω στο 1,3 εκατοµµύρια ευρώ στην Εσπανιόλ, ενώ ο ίδιος ο παίκτης ζήτησε και πήρε συµβόλαιο µε 800.000 ευρώ τον χρόνο που µπορεί να φτάσει στο ένα εκατοµµύριο ευρώ µε τα σχετικά µπόνους. Αν και δεν τον έχουµε δει ακόµη στα δικά µας γήπεδα, εντούτοις φηµίζεται για τις επιδόσεις του στη «βρώµικη» δουλειά. Σκόκο (φορ)

ΠΟΛΛΑ ΕΧΟΥΝ γραφτεί σχετικά µε την περίπτωση του Νάτσο Σκόκο. Και για το ζήτηµα της ανανέωσης του συµβολαίου του µε την ΑΕΚ αλλά και για το ενδεχόµενο της µετακίνησής του σε άλλον σύλλογο της χώρας µας. Ο Σκόκο έχει δεχθεί συµβόλαιο µε 550.000 ευρώ τον χρόνο ενώ η ΑΕΚ τού έχει προτείνει την ανανέωσή του – το καλοκαίρι µένει ελεύθερος – µε προσφορά της τάξης των 800.000 ευρώ αλλά επί του παρόντος δεν τον έχει πείσει να βάλει την (νέα) υπογραφή του.

Μουσλίµοβιτς (φορ)

ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ στον ΠΑΟΚ (από την Ιταλία) παρουσιάστηκε ως Ζλάταν των φτωχών για τις επιδόσεις του στο σκοράρισµα. Ο Μουσλίµοβιτς µπορεί να µην έχει πετύχει τα πολλά γκολ αλλά έχει σκοράρει σε σηµαντικές στιγµές, µε τελευταία αυτή στην παράταση του αγώνα µε τη Φενέρµπαχτσε. Στα 700 χιλιάρικα είναι οι ετήσιες αποδοχές του αλλά οι συχνοί τραυµατισµοί τον κάνουν ακόµη πιο… ακριβοπληρωµένο. Εµπειρος και ικανός φορ αλλά όταν µπορεί και βρίσκεται στη διάθεση του προπονητή του.

ΑΞΟΝΑΣ

Οι οµάδες ξεδεύουν το µεγαλύτερο µέρος του προϋπολογισµού τους για παίκτες που αγωνίζονται στον άξονα και πιο εξειδικευµένα στη θέση του κόφτη, στην αριστερή πλευρά της άµυνας και στην κορυφή της επίθεσης

Ακριβά… λάθη και φτηνοί εργάτες


ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ µε τις άλλες θέσεις; Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που «σπάνε» το κατεστηµένο, ενώ θα συναντήσουµε και ανορθογραφίες. Ο Ραούλ Μπράβο, για παράδειγµα, έχει έρθει στον Ολυµπιακό από τη Ρεάλ Μαδρίτης µε συµβόλαιο 1,6 εκατοµµυρίων ετησίως και οι Ερυθρόλευκοι περιµένουν µε αγωνία τη…

λήξη του το επόµενο καλοκαίρι. Η θέση του αριστερού µπακ θέλει πάντως αρκετά λεφτά και ας µην ξεχνάµε ότι ο Παναθηναϊκός, σε µια από τις κλασικές µονοµαχίες του µε τον Ολυµπιακό, είχε αποσπάσει τον Σπυρόπουλο καταβάλλοντας στον Πανιώνιο το ποσό των 2,5 εκατοµµυρίων ευρώ. Τόσα είχε δώσει και ο Ολυµπιακός στη Γιουβέντους για να φέρει τον Ολοφ Μέλµπεργκ, ο οποίος εισπράττει 1,5 εκατοµµύριο ευρώ ετησίως και είναι ο πιο ακριβοπληρωµένος αµυντικός. Ακολουθεί ο Κοντρέρας του ΠΑΟΚ µε 600.000

ευρώ, πιο πολλά και από τον Βιεϊρίνια, ο οποίος παίρνει 500.000. Οι τερµατοφύλακες της πρώτης πεντάδας (Νικοπολίδης, Τζόρβας, Σάχα, Χαλκιάς, Σηφάκης)

έχουν απολαβές από 300.000 έως 450.000 ευρώ, ενώ ο Μανωλάς της ΑΕΚ παίρνει 50.000

και ο Φετφατζίδης πήρε πρόσφατα αύξηση φτάνοντας στα 120.000.

Στο ποδόσφαιρο άλλωστε οι ευκαιρίες υπάρχουν σε κάθε παιχνίδι…