Μπλέξαν οι… αρμοδιότητές τους! Υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί μαζί με όλο το στελεχικό δυναμικό που τους ακολουθεί βρέθηκαν επί ημέρες να μη γνωρίζουν τι ακριβώς ανέλαβαν.


Στην πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το «ψαλίδι» στα υπουργικά γραφεία έφερε αναστάτωση καθώς τομείς των παλαιών δομών έπρεπε να συγχωνευθούν ή να περάσουν στα νέα υπουργεία. Στον πρώτο ανασχηματισμό επικράτησε αντίστοιχη σύγχυση εξαιτίας της διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος αυτή τη φορά.

Σε αναμονή στο ακουστικό τους και ενόψει των υπό έκδοση προεδρικών διαταγμάτων είναι τα νέα κυβερνητικά στελέχη, ορισμένα εκ των οποίων είδαν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται. Ενέργεια, ΟΠΑΠ και αρμοδιότητες για τα ΜΜΕ βρέθηκαν στο στόχαστρο των νέων υπουργών, για τα οποία έδωσαν μάχη με νικητές κατά κανόνα όσους διέθεταν ήδη τις αρμοδιότητες αυτές.

Μπιρμπίλη, Γερουλάνος και φυσικά ο Γιάννης Ραγκούσης είναι από τους πλέον κερδισμένους του πρόσφατου ανασχηματισμού. Στο μεταξύ, άλλοι υπουργοί κέρδισαν το προσωπικό τους στοίχημα, καθώς πέτυχαν είτε να τοποθετηθούν σε θέση που επιθυμούσαν (όπως ο Μ. Χρυσοχοΐδης) είτε να παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα (όπως η Λ. Κατσέλη). Είδαν, ωστόσο, πως η δικαιοδοσία τους θα είναι τελικά σαφώς περιορισμένη, σε σχέση με όσα ανέμεναν. Με περιορισμένο ρόλο συγκριτικά με τα καθήκοντα που είχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση, βρέθηκαν εξάλλου και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως στην περίπτωση του Χάρη Παμπούκη.

Δεν λείπουν, πάντως, και ορισμένα παράδοξα μετά την οριστικοποίηση της κατανομής αρμοδιοτήτων σε υπουργούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Λιμενικό Σώμα, όπου παρά τις έντονες πιέσεις δεν έγινε δεκτό το αίτημα να επανέλθει στον χώρο της ναυτιλίας, δηλαδή στο νέο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.

Οι γραμματείες. Το σπάσιμο τομέων σε διαφορετικά υπουργεία, όπως η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στο υπουργείο Εργασίας, του ΕΦΕΤ στο υπουργείο Υγείας, με τον έλεγχο των τιμών να παραμένει στο Ανάπτυξης, δεν αποκλείεται εξάλλου να προκαλέσει το επόμενο διάστημα νέο αλαλούμ. Σημειώνεται ότι το προεδρικό διάταγμα για την κατανομή των αρμοδιοτήτων του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για να σταλεί προς δημοσίευση στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Τα τέσσερα παράδοξα


Ο ΕΦΕΤ

Από σαράντα κύματα έχει περάσει ο ΕΦΕΤ, που από το υπουργείο Ανάπτυξης βρέθηκε επί ημερών Ν.Δ. στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να ενοποιηθεί με τους ελέγχους στην πρωτογενή παραγωγή (π.χ. κτηνοτροφικούς). Τώρα αλλάζει πάλι χέρια και πηγαίνει στο υπουργείο Υγείας που θα είναι αρμόδιο σε ζητήματα διατροφής Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μήλον της Εριδος αποτέλεσε για άλλη μία φορά η ενέργεια, την οποία διεκδικούσαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Τη μάχη κέρδισε και τώρα- όπως και στην πρώτη κυβέρνηση- η Τίνα Μπιρμπίλη, με την αρμοδιότητα να παραμένει στα χέρια του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, αφήνοντας στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μόνον τη δικαιοδοσία αγοράς και εμπορίας καυσίμων ΤΑ ΜΜΕ

Στα… τρία παραμένουν κομμένες οι αρμοδιότητες για τα μέσα ενημέρωσης. Ετσι, μπορεί οι αδειοδοτήσεις καναλιών να πέρασαν και αυτές μαζί με την ΕΡΤ στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, όμως οι εγκαταστάσεις των μέσων- π.χ. κεραίες – εξακολουθούν να βρίσκονται στο υπουργείο Υποδομών, ενώ οι γενικές γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και το ΑΠΕ πήγαν στο υπουργείο Εσωτερικών Ο ΟΠΑΠ

Πολύφερνη νύφη υπήρξε ο ΟΠΑΠ με τρία υπουργεία- Πολιτισμού, Υγείας και Οικονομικών- να τον διεκδικούν μέχρι τελευταία στιγμή. Παρά τις αρμοδιότητες άθλησης που αποκτά το υπουργείο Υγείας, η πλάστιγγα έγειρε τελικώς υπέρ του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος κράτησε τον προσοδοφόρο οργανισμό

Το «πάρε-δώσε» για τις αρμοδιότητες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ


Κάποια μέλη της κυβέρνησης έμαθαν το αντικείμενό τους από τα προεδρικά διατάγματα

Την ημέρα του ανασχηματισμού ο Χρήστος Αηδόνης ξύπνησε γνωρίζοντας ότι αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Αθλητισμού. Λίγες ημέρες μετά κατάλαβε όμως ότι δεν επρόκειτο να έχει στις αρμοδιότητές του τον ΟΠΑΠ, ενώ μόλις προσφάτως ενημερώθηκε ότι δεν θα ασχολείται καν με τον επαγγελματικό αθλητισμό.


Επομένως, η συνάντησή του με τον πρόεδρο της FΙFΑ Μισέλ Πλατινί, με τον οποίο αντήλλαξαν απόψεις για το ποδόσφαιρο, το μέλλον του θεσμού και τις μεγάλες ομάδες, μάλλον μόνο… ακαδημαϊκό χαρακτήρα είχε. Σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα που θα δουν τις επόμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας, επί της ουσίας ο βουλευτής Δράμας δεν παραλαμβάνει τίποτε άλλο παρά δύο μόνο Γραμματείες για τον μαζικό αθλητισμό. Η περίπτωση του υφυπουργού (μαζικού) Αθλητισμού δεν είναι όμως και η μοναδική στο εσωτερικό της νέας κυβέρνησης. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μολονότι μετακινήθηκε σε νέο χαρτοφυλάκιο με πολλές φιλοδοξίες και με στόχο να αναλάβει το σύνολο του πακέτου της ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και της ενέργειας, κράτησε τελικώς τις αρμοδιότητες του πρώην υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, αλλά και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μπορεί να απέφυγε ώς τώρα να εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά του για την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου του, ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή έδωσε παρασκηνιακές μάχες για την απόκτηση της Ενέργειας αλλά και τη διατήρηση υπό την εποπτεία του του οργανισμού Ιnvest Ιn Greece, του φορέα που ασχολείται με τις επενδύσεις και που όλα δείχνουν πως θα υπαχθεί στις αρμοδιότητες του κ. Χάρη Παμπούκη, ο οποίος θα ασχολείται με τις στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά δε την ενέργεια που παρέμεινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκεί φάνηκε ότι στην ενδοϋπουργική κόντρα επικράτησε η κ. Μπιρμπίλη έναντι του κ. Σηφουνάκη που εμφανιζόταν ως φαβορί για την ανάθεση του συγκεκριμένου τομέα.

Τα ΜΜΕ. Την ίδια ώρα αν και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης από την επομένη κιόλας του ανασχηματισμού είχε γνωστοποιήσει ότι αναλαμβάνει όλα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, φάνηκε στην πορεία ότι θα παραλάβει μόνο την ΕΡΤ, καθώς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αλλά και οι δύο Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που υπάγονταν στον Πρωθυπουργό περνούν στο υπουργείο των Εσωτερικών. Ομως από το υπουργείο των Εσωτερικών φεύγει η αρμοδιότητα για τις αδειοδοτήσεις των σταθμών, που όπως φαίνεται θα καταλήξει στα χέρια του κ. Χυτήρη. Από τους ευτυχείς του ανασχηματισμού, παρότι μετακινήθηκε σε πιο μικρό βάσει της επετηρίδας υπουργείο, είναι η νέα υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η οποία τελικώς παίρνει ως προίκα μαζί της από το Οικονομίας τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς που ανήκε ώς τώρα στο υπουργείο Παιδείας και Διά βίου Μάθησης. Το σκεπτικό για τη μετακίνηση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στο Εργασίας υπακούει σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες στη λογική τού ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τον πολίτη και το εισόδημά του, επομένως θα ήταν αντιφατικό να παραμείνει στο Ανάπτυξης, το οποίο ασχολείται με επιχειρήσεις που αποσκοπούν στο κέρδος τους!