Οταν ήταν έξι ετών, ο πατέρας του χάρισε στον Δηµήτρη Γλέζο τον πρώτο του υπολογιστή: ήταν κάτι ανάµεσα σε παιχνίδι και µέσο για να «ακονίζει το µυαλό του». Στις εξετάσεις του λυκείου, η µητέρα του έπαιρνε µαζί
της στη δουλειά της το πληκτρολόγιό του θεωρώντας ότι µε αυτό τον τρόπο ο νεαρός δεν θα ασχολιόταν µε τον υπολογιστή του και θα στρωνόταν στο διάβασµα, που δεν του άρεσε ιδιαίτερα
Την περασµένη εβδοµάδα, από το βήµα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου µίλησε για την καινοτόµο επιχείρηση του 30χρονου Δηµήτρη Γλέζου που δραστηριοποιείται στον τοµέα των υπολογιστών και του Διαδικτύου: την ανέφερε ανάµεσα σε άλλες ως παραδείγµατα υγιούς επιχειρηµατικότητας.

Ο Δηµήτρης Γλέζος είναι ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας Ιndifex: βασικό της προϊόν είναι το transifex, µια διαδικτυακή πλατφόρµα που παρέχει τη δυνατότητα σε εταιρείες να µεταφράζουν τα λογισµικά τους προγράµµατα. Πρώτος πελάτης ήταν η Ιntel, ακολούθησε η Νokia και άλλες εταιρείες, ενώ παράλληλα λειτουργεί το transifex.net, µια διαδικτυακή κοινότητα περίπου τριών χιλιάδων ανθρώπων που παρέχει δωρεάν µετάφραση λογισµικού. Βασική φιλοσοφία του νεαρού επιχειρηµατία -µηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι ότι το παραγόµενο τεχνολογικό προϊόν θα πρέπει να έχει άµεση επίδραση στον κόσµο, µε άλλα λόγια να διευκολύνει όσο γίνεται την καθηµερινότητα του χρήστη. Το πρώτο πρόγραµµα που έφτιαξε ήταν ακριβώς σ’ αυτή τη λογική και εξυπηρέτησε τόσο τον ίδιο όσο και τους συµφοιτητές του στο τµήµα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Ο Δηµήτρης Γλέζος γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Λεµεσό, τόπο καταγωγής της µητέρας του - ο πατέρας του είναι από τη Νάξο. Το καλοκαίρι µετά το πρώτο έτος της σχολής του βρισκόταν στην Κύπρο και διαπίστωσε ότι δεν είχε τη δυνατότητα ο ίδιος όπως και όλοι οι φοιτητές που έµεναν µακριά από την Πάτρα να δουν τη βαθµολογία τους και να ξέρουν ποια µαθήµατα θα τους περίµεναν τον Σεπτέµβριο. «Δεν έδωσα εξετάσεις µια ολόκληρη εξεταστική, δουλεύοντας ένα λογισµικό που θα επέτρεπε να αναβαίνουν οι βαθµοί και να τους πληροφορούµαστε µέσω του Διαδικτύου», θυµάται. Το αποτέλεσµα ήταν ο διαδικτυακός κόµβος my.ceid.upatras.gr που εξακολουθεί να ενηµερώνει τους φοιτητές και τους καθηγητές της σχολής. Στην Πάτρα. Το Πανεπιστήµιο της Πάτρας αποδείχθηκε µαγικό µέρος για τον νεαρό φοιτητή. Το κλίµα στη σχολή του, η ενέργεια που ένιωθε στους χώρους της, ακόµη και η δράση των φοιτητικών παρατάξεων - µε τις οποίες, πάντως, δεν ασχολήθηκε - ήταν τα στοιχεία που τον εντυπωσίασαν το πρώτο διάστηµα και έπαιξαν σηµαντικό ρόλο στην απόφασή του να µείνει για σπουδές στην Ελλάδα και να µην πάει στο βρετανικό πανεπιστήµιο στο οποίο είχε γίνει δεκτός. Μετά την ενασχόληση µε τον πληροφορικό κόµβο, εντάχθηκε στις εθελοντικές οµάδες των φοιτητών που λειτουργούν µε την ενθάρρυνση των καθηγητών στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Εκεί απέκτησε µεγαλύτερη εµπλοκή στον τοµέα των υπολογιστικών συστηµάτων.

Τριτοετής φοιτητής, πια, αναζήτησε δουλειά και εργάσθηκε σε µια εταιρεία web development στην Πάτρα. «Ηθελα να µπω νωρίς στην αγορά εργασίας. Ηθελα να κερδίζω τα δικά µου χρήµατα», λέει.

Μετά το πτυχίο του από το Πολυτεχνείο της Πάτρας - ενδιαµέσως είχε πάει και στον Στρατό - ο Δηµήτρης Γλέζος έκανε µεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό µε πλήρη υποτροφία στο Μάντσεστερ. Το αντικείµενό του αφορούσε την τεχνητή νοηµοσύνη: «Στόχος είναι να “καταλαβαίνουν” οι υπολογιστές έννοιες µε λίγο πιο... ανθρώπινο τρόπο», λέει. Εκείνη την περίοδο πήρε µέρος εθελοντικά σε ένα µεγάλο έργο της παγκόσµιας διαδικτυακής κοινότητας, το λογισµικό fedora, ένα λειτουργικό σύστηµα υπολογιστή που το χρησιµοποιούν πέντε εκατοµµύρια εθελοντές. Ο Δ. Γλέζος ήταν εθελοντής µεταφραστής και στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνση της µεταφραστικής κοινότητας του fedora, στην οποία µετέχουν περίπου χίλιοι άνθρωποι απ’ όλο τον κόσµο. Τότε ήταν που διαπίστωσε την ανάγκη για καλύτερες µεταφράσεις και έτσι αναπτύχθηκε το λογισµικό που διαχειρίζεται όλη τη µεταφραστική διαδικασία.

Μάλιστα, δούλεψε το συγκεκριµένο πρόγραµµα, έχοντας εξασφαλίσει υποτροφία από την Google. Παράλληλα ξεκίνησε και µια επίπονη προσπάθεια που θύµιζε λίγο την αναρρίχηση- αγαπηµένο χόµπι του 30χρονου επιχειρηµατία: άρχισε να ανεβοκατεβαίνει σε συνέδρια και συναντήσεις και να παρουσιάζει το πρόγραµµα που είχε αναπτύξει. Διαπίστωσε ότι υπήρχε επιχειρηµατικό ενδιαφέρον και έτσι το 2009 γεννήθηκε η Ιndifex. Ο Δ. Γλέζος και οι συνεργάτες του όµως εξακολουθούν να χρησιµοποιούν την τεχνολογία για να δείξουν και να κάνουν γνωστή τη δουλειά τους: µετέχουν σε συνέδρια, διατηρούν και ενηµερώνουν τα blog τους, βρίσκονται στο twitter, αφού, όπως πιστεύει, η αποµόνωση δεν ταιριάζει στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Κάπως έτσι, στις διαδροµές του Διαδικτύου πιστεύει ότι έµαθε για την Ιndifex ο Πρωθυπουργός. «Μου έστειλαν ένα sms που έλεγε ότι ο κ. Παπανδρέου µίλησε για την εταιρεία. Δεν το πίστευα. Μπήκα στο Ιnternet για να βρω το βίντεο».

Η εταιρεία µόλις έξι µήνες µετά την ίδρυσή της εξελίχθηκε σε κερδοφόρα! Στην ερώτηση γιατί δεν επέλεξε να µείνει στην Αγγλία αλλά επέστρεψε στην Πάτρα, ο Δηµήτρης Γλέζος δεν σκέφτεται πολύ την απάντηση: «Στον τοµέα µου δεν έχει µεγάλη σηµασία πού µένεις, είναι ούτως ή άλλως ένας µικρός κόσµος ο υπολογιστής. Μεγάλωσα στη Λεµεσό που είναι περίπου µια πόλη σαν την Πάτρα, όπου επιπλέον είχα έναν καλό κύκλο ανθρώπων, πιθανών συνεργατών».

Το opencoffee. Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναφέρθηκε και στην άλλη ενασχόληση του Δ. Γλέζου, το opencoffee. Οπως το περιγράφει ο ίδιος πρόκειται για «την αντίδραση της νέας επιχειρηµατικής κοινότητας». Νέοι επιχειρηµατίες συναντώνται ανά τακτά διαστήµατα, παρουσιάζουν τις ιδέες και τη δουλειά τους, ανταλλάσσουν απόψεις και µαθαίνουν ο ένας από την εµπειρία του άλλου όσα δεν θα µπορούσαν να είχαν µάθει σε οποιαδήποτε σχολή.

Το opencoffee έχει προχωρήσει ακόµη περισσότερο, δηµιουργώντας ένα δικό του ταµείο, το openfund.com, µε στόχο να χρηµατοδοτούνται επιχειρηµατικές ιδέες από επενδυτές.

«Δεν µπορούµε να µένουµε µια ζωή στη µιζέρια και στην αναµονή να κάνει κάτι το κράτος. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν δρόµοι και ευκαιρίες» πιστεύει ο Δηµήτρης Γλέζος.

ΕΙΠΕ

Δεν µπορούµε να µένουµε µια ζωή στη µιζέρια και στην αναµονή να κάνει κάτι το κράτος. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν δρόµοι και ευκαιρίες

ΕΙΠΑΝ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ

Εγώ ως σοσιαλιστής θεωρώ θετική την επιχειρηµατικότητα, εφόσον είναι υγιής. Θα κάνω κάθε προσπάθεια για να αναδείξουµε και να επιβραβεύσουµε αυτούς τους ανθρώπους. Ανθρώπους όπως ο Δηµήτρης Γλέζος, που µε έδρα την Πάτρα έφτιαξε την εταιρεία Ιndifex

Γιώργος Παπανδρέου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από