Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στη Βουλή το ενδεχόμενο εισαγωγής των σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές μέσα από ειδική δέσμη στο Μηχανογραφικό των εισαγωγικών εξετάσεων και όχι με κοινή δήλωση προτίμησης μαζί με άλλες σχολές.

Ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος απαντώντας σε επισημάνσεις εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφορικά με την ανάγκη να υπάρχει ειδική δέσμη εισαγωγής για τους υποψήφιους αυτούς, είπε ότι το θέμα επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας και υπάρχει συνεργασία των δύο αρμόδιων υπουργών. «Δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος τυχαία στις στρατιωτικές σχολές. Πάντα με το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων, πάντα με αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο, αλλά με μία επιλογή που συνδέεται με την προσωπικότητα και την προοπτική», τόνισε. Το ζήτημα αυτό είχε απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο και πάλι στο παρελθόν, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι με το ισχύον σύστημα μπαίνουν στις στρατιωτικές σχολές με τη βαθμολογία τους νέοι και νέες που ενδεχομένως δεν τις έχουν ως πρώτη προτεραιότητα. Διάλογος με νεολαία

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την εξέλιξη των αξιωματικών, επανέλαβε ότι η στρατιωτική θητεία θα παραμείνει στους 9 μήνες και σταδιακά θα καταργηθεί σε Αεροπορία και Ναυτικό, καθώς ως εξειδικευμένοι κλάδοι χρειάζονται επαγγελματικά στελέχη. Ανήγγειλε δε διάλογο με τη νεολαία για τη θητεία. «Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλες τις νεολαίες για να συζητήσουμε το πώς αυτή η στρατιωτική θητεία θα γίνεται όλο και πιο εποικοδομητική, πιο ανθρώπινη, θα τίθεται στην υπηρεσία και της πατρίδας, αλλά βεβαίως στη συνέχεια θα βγάζει πολίτες με εξειδίκευση και με επαγγελματικά προσόντα», τόνισε.