ΣΕ ΝΕΕΣ επενδυτικές συμφωνίες στον τομέα των μεταφορών αναμένεται να καταλήξουν Κίνα και Ελλάδα κατά την προσεχή επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού Βεν Τζιαμπάο στην Αθήνα στις 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη. Οι δηλώσεις του έλληνα υπουργού περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα της γαλλικής «Le Figaro» με αφορμή την προ διημέρου επίσκεψή του στο Παρίσι προκειμένου να προσελκύσει ξένους στρατηγικούς επενδυτές. Εκτός όμως από το έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, ο υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχουν επενδυτές και από τις χώρες του Περσικού Κόλπου, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το «δεξί χέρι» του έλληνα Πρωθυπουργού, όπως αποκαλεί ο συντάκτης της «Figaro» τον κ. Παμπούκη, συναντήθηκε με τον οικονομολόγο Ζακ Αταλί, που ήταν σύμβουλος του γάλλου πρωθυπουργού Μιτεράν, και τον οικονομολόγο Ντανιέλ Κοέν. Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις, δήλωσε ο κ. Παμπούκης, σε όλους τους τομείς: την ενέργεια, τους υδάτινους πόρους, τις μεταφορές, τα λιμάνια όπου το κράτος διατηρεί την πλειοψηφία, ώστε να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει, όπως υπογράμμισε, η επένδυση ύψους 3,4 δισ. ευρώ της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Κατά τη γαλλική εφημερίδα, ο έλληνας υπουργός εκτιμά ότι πέντε με έξι μεγάλα έργα θα προχωρήσουν κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου νόμου για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων (που αποκαλείται πλέον “νόμος Παμπούκη”) εκ των οποίων κανένα δεν θα είναι κάτω των 300 εκατ. ευρώ. Η συνολική απόδοση εκτιμάται σε τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο από τις ξένες επενδύσεις ύψους 2,4 δισ. που προσείλκυσε πέρυσι η Ελλάδα. Ομως, ο συντάκτης της «Figaro» επισημαίνει επικαλούμενος δηλώσεις στενού συνεργάτη του κ. Παμπούκη, ότι στόχος του έλληνα υπουργού είναι οι επενδύσεις να φτάσουν τουλάχιστον τα 5 δισ. ευρώ.

Οι αποκρατικοποιήσεις

Οσον αφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2013, ο κ. Παμπούκης δήλωσε ότι σε ορισμένους τομείς, όπως είναι τα καζίνα, το κράτος θα εκχωρήσει τη συμμετοχή του, και σε άλλους, όπως εκείνοι που σχετίζονται με τους φυσικούς πόρους, θα ασκεί τον έλεγχο μέσω μειοψηφικών πακέτων ώστε να εξασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Απέκλεισε, πάντως, κατηγορηματικά, απαντώντας σε σχετικό σχόλιο της εφημερίδας, την πιθανότητα πώλησης ελληνικών νησιών.