Παραμένουν στους δρόμους οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσεως, οι οποίοι σκληραίνουν τη στάση τους, ζητώντας πλέον από το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση, που δεν προτίθεται να κάνει άλλες υποχωρήσεις στο μέτωπο των μεταφορέων, τηρεί στάση αναμονής μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή (εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την άλλη εβδομάδα). Στη συνέχεια, όπως ανέφεραν χτες κυβερνητικές πηγές, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς όσο και την απελευθέρωση των οδικών αξόνων από τα παρατεταγμένα φορτηγά.

Η κυβέρνηση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «λέει ναι στη στήριξη των σημερινών μεταφορέων για το διάστημα της τριετούς μεταβατικής περιόδου», ενώ παράλληλα «προχωρεί στη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των ενδιαφερομένων στο νέο απελευθερωμένο περιβάλλον των οδικών μεταφορών». Ηδη, το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση παρακώλυσης της αγοράς, μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, θα προχωρήσει (με ειδική τροπολογία) σε κατάργηση της τριετούς μεταβατικής περιόδου και σε άμεσο άνοιγμα του επαγγέλματος. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα σε φορτηγά Ι.Χ. να εκτελούν δρομολόγια δημοσίων μεταφορών, στην περίπτωση που εμφανιστούν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με τρόφιμα και άλλα προϊόντα.

Πέραν όλων αυτών, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε άμεση απομάκρυνση των σταθμευμένων φορτηγών από τις εθνικές οδούς, δεδομένου ότι αυτό «συνιστά παρακώλυση συγκοινωνιών».

Οι αυτοκινητιστές αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με παράταξη των οχημάτων τους στις εθνικές οδούς, αλλά και με πολυπληθέστερη παρουσία, σε χτεσινή σύσκεψη των προέδρων των Ομοσπονδιών τους απ΄ όλη την Ελλάδα.

Οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές δεν ικανοποιήθηκαν από τη βελτιωτική νομοθετική τροποποίηση στην οποία προέβη την Τρίτη το βράδυ ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών για την αύξηση της άυλης αξίας των βυτιοφόρων. Οπως ανέφεραν, η αύξηση αυτή είναι άνευ αντικειμένου, αφού μετά την πάροδο της τριετίας η αξία της άδειας θα μηδενιστεί. Οι ίδιοι ζητούν η αξία της άδειας μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου να είναι το ένα τρίτο της σημερινής (35%), κάτι που αποκλείει η κυβέρνηση.

Καταθέτοντας χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιώργος Τζωρτζάτος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν προχωρά στο άνοιγμα ενός κλειστού επαγγέλματος, αλλά στο κλείσιμο των σπιτιών 130.000 οικογενειών. Οι ιδιοκτήτες φορτηγών εμμένουν στα βασικά αιτήματά τους για διάλογο στη βάση του νομοσχεδίου, άμεση άρση της επίταξης και πενταετή μεταβατική περίοδο, θέματα τα οποία έθεσαν και κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους στη Βουλή.

Η «ΑΠΕΙΛΗ»

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα άρει την τριετή μεταβατική περίοδο, αν οι ιδιοκτήτες συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

Μετωπική και στη Βουλή

ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ των ιδιοκτητών φορτηγών Δημόσιας Χρήσης αλλά και την ένθερμη υποστήριξη των οδηγών συνάντησε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για τις οδικές μεταφορές των εμπορευμάτων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών φορτηγών Δημόσιας Χρήσης Γιώργος Τζωρτζάτος κατηγόρησε το υπουργείο λέγοντας πως απαξιώνει την περιουσία των ιδιοκτητών και ότι δεν τους αναγνωρίζει πως έχουν επενδύσει ολόκληρες περιουσίες για την απόκτηση αδειών. Επίσης υποστήριξε ότι με τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα δημιουργηθούν καρτέλ στον χώρο των μεταφορών με αποτέλεσμα- όπως είπε- την αύξηση των κομίστρων.

Κατά την άποψή του σε δύο χρόνια οι τιμές θα διπλασιαστούν ή θα τριπλασιαστούν, ενώ χαρακτήρισε γενικόλογες και ανεπαρκείς τις εξαγγελίες των συναρμόδιων υπουργείων για την αντιμετώπιση ασφαλιστικών, φορολογικών και επενδυτικών θεμάτων του κλάδου. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας ιδιοκτητών μικρών φορτηγών Σπύρος Καπετάνιος και της Ομοσπονδίας ιδιοκτητών φορτηγών διεθνών μεταφορών Απόστολος Κενανίδης, ενώ θετικό βρήκε το σχέδιο νόμου ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας συνδικάτων μεταφορών Ελλάδας Βασίλης Δημητρόπουλος.